Met Jo Adriolo aan het Julianakanaal

03 februari 2018 | Jo Adriolo

Het Julianakanaal is waarschijnlijk het meest roemruchte wedstrijdwater dat wat Nederland kent. Tegenwoordig is het niet meer zo bekend bij de meeste jongere vissers, maar in het verleden werden hier enorm veel belangrijke wedstrijden gevist, zoals NK’s, vele naselectiewedstrijden en zelfs een Wereldkampioenschap.

 

Datzelfde Julianakanaal stond echter óók te boek als met zekerheid het moeilijkst te bevissen water van Nederland en daarom reisden vissers uit het noorden van het land meestal met angst en beven naar het Limburgse om daar aan die talrijke grote wedstrijden deel te nemen.
De laatste pak weg 20 jaren is het Julianakanaal enorm van karakter veranderd, daardoor nog moeilijker geworden en dat heeft er mede toe geleid dat het nationale belang als topparcours minder evident is geworden. 
De intensiviteit van de scheepvaart op deze voor de economie belangrijke vaarroute is enorm toegenomen en daarbij ook het formaat van de boten. Om al die boten snel en veilig te kunnen laten passeren, werd het kanaal op diverse plaatsen verbreed en daarnaast werd ook de capaciteit van de sluizen vergroot.

 

Stroming

Door het voortdurend schutten van boten in de sluizen wisselt de stroming op het kanaal eigenlijk continu en dat geldt dan ook nog eens voor zowel de stroomsnelheid als de stroomrichting. Ook de waterstand varieert voortdurend. Ooit was het verschil nooit meer dan een centimeter of tien, tegenwoordig kan de waterstand zomaar zo’n 25 cm stijgen of juist zakken. Daarnaast is het water behoorlijk diep; vaste stoklengte -zeg 11,5 tot 13 meter- is het rond de 5,5 meter diep.
Dat maakt dat je bepaald niet lekker licht kunt vissen. Kon je ‘vroeger’ nog heel goed uit de voeten met een één grams dobbertje, tegenwoordig zijn stroomdobbers van 1,5 tot 6 gram nodig.
Desondanks is en blijft het Julianawater een prachtig water om op te vissen, met dien verstande dat het een pure voornvisserij betreft, met zo af en toe kans op een brasem.

 

95WT09-02

95WT09-03

Tengevolge van de vele scheepvaart en de werking van de sluizen variëren zowel de stroming als de waterstand vrijwel voortdurend.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 95 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.