Gebruik van een Deeper visvinder

27 januari 2018 | JanWillem Nijkamp

We weten het allemaal: het secuur uitpeilen van je stek is van cruciaal belang om succesvol te kunnen vissen. Ook hier geldt immers het even bekende als correcte gezegde: meten = weten! Met de juiste informatie over de waterdieptes en het bodemverloop, wordt het bepalen van de juiste stek een stuk makkelijker…

 

De bol met de daarin verborgen transducer en draadloze sonartechniek kun je met een (feeder)hengel naar de beoogde stek brengen.

 

Deze gegevens dien je actief te verzamelen door zorgvuldig te peilen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van de vaste stok en een peilloodje, of door met de feederhengel een reeks proefworpen te maken en te tellen hoelang het duurt voor de korf de bodem heeft bereikt. Maar in deze 21ste Eeuw  kan dat natuurlijk ook door gebruik te maken van moderne technieken. Met high-tech sonarapparatuur kun je een gedetailleerd beeld krijgen van een groot gebied rond de door jou beoogde stek. Onlangs kreeg ik de kans om aan de slag te gaan met een draagbare dieptemeter annex visvinder die de naam Deeper draagt.

 

Onder de loep genomen: 
de Deeper Pro+

De Deeper Pro+ maakt gebruik van draadloze sonartechniek om de diepte van het water en de bodemstructuur zeer nauwkeurig te bepalen. Met name roofvissers die vanuit een boot vissen, maken veelvuldig gebruik van dit soort hulpmiddelen om uiterst doelgericht te werk te kunnen gaan. Zij kammen met hun kunstaas immers graag de onderwatercontouren af, om zo snoekbaars, snoek en baars actief te kunnen bevissen. En als je dan een ‘ruggetje’ of ‘kuiltje’ werkelijk op de centimeter kunt lokaliseren, om daar vervolgens je visboot boven te positioneren, verhoog je de kansen op een aanbeet aanzienlijk.
Nu vissen wij witvissers vrijwel altijd vanaf de vaste oever en hebben we dus met name te maken met het water vóór en rond onze ‘passieve’ stek. Ik was echter heel benieuwd of je ook in die situatie je voordeel zou kunnen behalen met die inmiddels bij andere disciplines van de sportvisserij volledig ingeburgerde elektronica en heb dit veelbelovende apparaatje dus eens in de witvispraktijk aan de tand gevoeld op een aantal verschillende wateren.

 

IN COMBINATIE MET SMARTPHONE OF TABLET

95WT07-03

95WT07-04

95WT07-05

De Deeper die je aanschaft, dien je te gebruiken in combinatie met je smartphone of een tablet, waarmee ‘de bal’ dan verder via bluetooth draadloos communiceert. 

 

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 95 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Richard Blackburn

I have had a "Deeper" since 2014 and use it to measure water depth. I have not found it particularly useful to locate fish, but when surveying a stretch of river it is much quicker than using a plummet. The biggest problem I have found is being able to see the screen of my tablet on a bright day, but that has nothing to do with how well the Deeper works! Best of luck. Richard, Amateur Angling.