Bakken van de Donau | Blog Nico Breevaart

11 december 2017 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Begin september staat de jaarlijkse visvakantie met mijn vader weer op het programma met dit jaar de Duitse Donau als mooie bestemming. Die Donau stond al jaren op onze planning en na trips naar respectievelijk de Rhein, Moezel en de Elbe gaat het er dan eindelijk van komen.

Senior met een mooie Donaubarbeel

 

Na een lange heenreis met hinderlijke files en tropische temperaturen komen we aan bij ons hotel op een steenworp afstand van de rivier. Vooraf had ik al uitgezocht dat we de lokale vergunning bij het hotel konden verkrijgen en daarbij kregen we bovendien de nodige goede stekkentips. Voor het vissen op de Donau heb je een Duitse nationale vergunning (Fischereischein) nodig, alsmede een lokale vergunning. Je kunt voor de Donau alleen een lokale vergunning kopen als je in het bezit bent van een nationale vergunning. Die hebben wij jaren geleden al aangeschaft en destijds konden we er meteen eentje kopen met een geldigheid van vijf jaar.

 

Vervolgens kun je die Fischereischein dan ook nog een met eenzelfde periode verlengen door de oude vergunning met geld op te sturen naar het desbetreffende gemeentekantoor in Gerolstein. Zo zitten wij wat dat betreft gebeiteld!

 

We gaan diezelfde avond nog op zoek naar de potentiële stekken en al gauw hebben we er twee gevonden. Het stroomt tegen mijn verwachting in nog behoorlijk hard en ik ben dan ook blij dat we voldoende voerkorven met zware gewichten hebben meegenomen.

 

De volgende morgen zitten we al vroeg aan het ontbijt. De weersverwachtingen vertellen ons dat het die dag 35 graden zou worden en zodoende willen we zo vroeg mogelijk aan de waterkant zitten. Onze eerste beoogde visstek is al bezet als we er aankomen, maar gelukkig is de tweede stek wel vrij. Na het preparen van het voer kunnen we de 150 grams gevulde korven te water laten. Dat voer bestaat grotendeels uit bevochtigde cheesy-garlic en spicy sausage pellets, die we net voldoende hebben geweekt om ze stevig in de voerkorf te kunnen drukken. Het idee erachter is dat het voer niet meteen wordt afgevoerd met de harde stroming, maar slechts mondjesmaat uit de voerkorf zal komen en daarbij dan wél een continu geurspoor afgeeft.

 

Bakken van de Donau  02

Een prachtig formaat kopvoorn bijt het spits af en geeft ons een vertrouwen een fikse boost…

 

Al na een kwartier begint mijn hengel te stuiteren en kunnen we ons opmaken voor de eerste vis. Een prachtig formaat kopvoorn bijt het spits af en geeft ons een vertrouwen een fikse boost. Toch duurt het nog een half uur voordat de molen van mijn vaders hengel als een gek afloopt. Dit blijkt duidelijk andere koek qua weerstand en onze hoop op barbeel blijkt uit te komen. Een mooie Duitse krachtpatser haalt ook mijn pa van de nul af. 


Inmiddels is het tien uur en is de temperatuur al ziedend richting de 30 graden opgelopen. We proberen zoveel mogelijk uit de zon te blijven en gebruiken de paraplu als zonblokkade. 

 

Bakken van de Donau  03

Ware deurmatten van tegen de 60 cm geven prachtige sport…

 

De brasems blijken het geurspoor te hebben opgepikt en diverse deurmatten van tegen de 60 cm geven mooie sport in samenspel met de stroming. Mijn pa vist op de meest stroom afwaartse stek en moet wederom alle zeilen bijzetten om een tweede knallende aanbeet te pareren. Dit lukt met verve en niet veel later mag hij voor de tweede keer met een Duitse schone op de foto!

 

Bakken van de Donau 04

Pa gaat zonder problemen graag opnieuw met een Duitse schone op de foto!

 

Mijn barbeelgeduld wordt echter op de proef gesteld. Toch blijf ik volharden in de gekozen strategie omdat er wel continu vis op de stek bivakkeert. Pas aan het eind van de ochtend krijg ik de gewenste run op mijn hengel. Voorzichtig maar gedecideerd dirigeer ik de vis naar het net. Het ligt hier net onder de kant bezaaid met grote basaltblokken en dus is het noodzaak de vis daarbij weg te houden. Gelukkig lukt dit en een Duitse torpedo glijdt het net in. Wat een fijn gevoel kan een vangst je toch geven. Voor mij is de Donau nu de 20ste rivier waarop ik een barbeel weet te vangen, verspreid over zeven verschillende landen.

 

Niet lang daarna wederom sta ik wederom met kromme hengel. Barbeel nummer twee heeft zich gemeld en ik kan mijn geluk niet op. Daarna is het echter over met de aanbeten. De hitte neemt nu echt absurde vormen aan en we proberen onze vochthuishouding op peil te houden. Na twee uur zonder aanbeten besluiten we het deze dag qua vissen voor gezien te houden. Al met al een mooi aantal vissen gevangen en we praten op een schaduwplek op het terras na onder het genot van een heerlijk koude Pilsener.

 

Voor de tweede visdag worden dezelfde temperaturen verwacht en dus besluiten we om nóg vroeger te starten. Gelukkig kunnen we nu wel terecht op de stek die de eerste dag bezet was. Deze stek geniet onze voorkeur, omdat hij vrijwel heel de ochtend in de schaduw ligt.

 

Bakken van de Donau 05

Een heerlijke stek met zowaar ook enige schaduw!

 

De visomstandigheden zijn praktisch hetzelfde als de dag voordien en derhalve veranderen we niet veel aan ons strijdplan. De kopvoorns hebben er duidelijk zin in vandaag. Gedurende het eerste half uur vang ik er al drie. Het lijkt wel of de barbeel hier even op gang moet komen, maar na een uur krijg ik het dan toch met de eerste aan de stok. Ook voor vandaag kunnen we dus barbeel noteren.  De kopvoorns nemen daarna het initiatief weer over en we vangen nog een aantal mooie exemplaren. Gek genoeg vandaag helemaal geen brasems, terwijl we de eerste dag daar juist de meeste van hadden gevangen.


Aan het eind van de ochtend beleven we nog een magisch half uurtje. We vangen in een kort tijdbestek een aantal prachtige barbelen, waaronder een tweetal heel dikke vissen. 

 

 Bakken van de Donau

 Bakken van de Donau  07

We vangen in een kort tijdbestek een aantal prachtige barbelen…

 

Als klap op de vuurpijl krijg ik een enorme run, waarna ik een kwartier een bizar sterke vis aan het drillen ben. De vis komt steeds dichterbij en we zijn toch wel heel benieuwd geworden naar deze krachtpatser. Helaas schiet uit het niets de haak los en blijf ik verbouwereerd achter. We zullen het nooit zeker weten, maar dit kan niet anders dan een flinke karper of meerval zijn geweest. Het duurt dan ook even voordat het adrenalinepeil weer op normaal niveau komt...

 

 Bakken van de Donau  08

Senior geniet met volle teugen!

 

Voor ons een mooi moment om de hitte van de waterkant te verruilen voor een verkoelende boottocht over de Donau. Vanaf de visstek was het uitzicht al prachtig, maar vanaf het panoramadak van de boot is de omgeving werkelijk adembenemend mooi. We genieten tijdens de tocht na van twee fantastische dagen op deze uitdagende rivier. Ondanks de hitte hebben we goed gevangen, waaronder een aantal mooie bakken. Wat ons betreft is de Donau een echte aanrader!

 

 

Wij keren beslist terug naar deze wonderschone omgeving!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.