Over het schrapen op karpers en meer... - blog Jaco Verhagen

04 december 2017 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Na alle drukte van het afgelopen jaar en de vele wedstrijden die we met ons team hebben gevist, braken de donkere herfstweken weer aan. De klok is inmiddels al weer geruime tijd verzet en het is ’s avonds rond de klok van 17.00 uur donker en daarmee is nog even vissen na het eten er niet meer bij. In november stonden de laatste wedstrijden op het programma, in de vorm van de diverse wintercompetities, al dan niet onder de vlag van Witvis Totaal.

 

Zelf heb ik dit najaar ook weer een poule onder mijn hoede en wij zullen deze competitie afwerken op de Vossekuil. Een commercial met voldoende vis, maar soms ook een lastige vijver, waar de weersomstandigheden van grote invloed kunnen zijn op je vangsten. Mocht de temperatuur ‘s nachts een keer tot onder het vriespunt zijn gezakt, dan is dit hier direct te merken aan de vangsten en wordt het schrapen voor een visje. Maar door het groeiend aantal commercials, waarvan sommige voorzien zijn van een flink bestand f1’s  die ook in de winter goed te vangen blijven, wordt er in de winter zolang de omstandigheden het toe laten gewoon door gevist.

 

Zo was daar half november jl. voor mij de eerste wedstrijd van de Witvis Totaal Winter Carp Classics, een serie van vijf wedstrijden waarvan er vanaf november elke wintermaand eentje wordt gevist. Na het loten kwam ik op stek 2 te zitten en dat bleek de kant waar de wind op stond. Ik was hier best tevreden mee en zag wel wat mogelijkheden. Mijn aanpak voor deze winterwedstrijden is vrij simpel en ik besluit dan ook meestal geen vaste stok mee te nemen. Ik maak dan twee hengels klaar voor de pellet waggler en een tweetal feeders, waarvan ik er eentje uitrust met een mini method feeder en de ander voorzie van een bomloodje.

 

Over-het-schrapen-op-karpers-en-het-dropshotten-op-snoekbaars-02

Al vrij snel was duidelijk dat het een moeilijke dag zou gaan worden…

 

Mijn idee is hierbij om met de method feeder op een meter of 25 à 30 te gaan vissen en daar net voor wat 11 mm pellets te gaan schieten om zo wat vis op mijn stek te lokken. Als na verloop van tijd mijn method lijn dan niks oplevert, kan ik wat korter met het loodje kijken of er wat vis op de bodem aan het azen is. Mochten ze eventueel op een hoger gelegen waterlaag aan het azen zijn, dan kan ik ze daar met mijn pellet waggler proberen te vangen. Hierbij heb ik op de ene een diepte van ongeveer een halve meter staan en de andere op ruim een meter.

 

Al vrij snel was duidelijk dat het een moeilijke dag zou worden. Ik kreeg haast geen lijners en al helemaal geen goede aanbeet. Ook om mij heen was het moeizaam en alleen de beide hoekplekken die net wat meer ruimte hadden wisten enkele vissen te vangen.

 

Rond 14.00 uur gebeurde het dan toch en kreeg ik een mooie aanbeet op mijn method lijn. Mijn top werd resoluut krom getrokken en na een korte voorzichtige dril (de eerste vis wil je niet verspelen en al zeker niet als er weinig wordt gevangen), wist ik een mooi schubkarpertje te vangen. Je hebt in dergelijke omstandigheden vaak aan een paar vissen genoeg om een goede klassering te vissen en dus maar snel weer beaasd en ingegooid. 

 

Het method voer dat ik deze wedstrijd gebruikte was een beetje afwijkend van wat ik normaliter gebruik. Ik had een zak van mijn Neobaits expanders kort gemalen en zo een mooi licht method voertje verkregen, met haast geen voedingswaarde. Op mijn hair had ik een witte Neobaits Dumbell gemonteerd. Maar helaas: wat ik daarna ook probeerde, ik kreeg geen vis meer gevangen en aan het einde van de wedstrijd was het voor mij dus gebleven bij dat ene karpertje.

 

De beide hoeken hadden nog een visje of vier-vijf kunnen vangen en werden daarmee respectievelijk eerste en tweede. Al de vissers daartussen hadden één vis of helemaal niks. Heel groot was mijn vis niet en er was helaas één deelnemer met een zwaardere vis en zo had ik de eerste wedstrijd meteen al vier klassementspunten te pakken.

 

Over-het-schrapen-op-karpers-en-het-dropshotten-op-snoekbaars-03

En zo had ik de eerste wedstrijd meteen al vier klassementspunten aan m’n broek.

 

Aangezien het vissen voor mij in deze periode op een laag pitje staat en het de afgelopen 14 dagen bij deze ene wedstrijd is gebleven, zal ik even kort wat vertellen over mijn aanpak qua winteraas. Ik heb in de winter slechts twee soorten pellets bij me en dat zijn de 8 mm Neobaits pellets en de 11 mm pellets die ik uit Engeland heb meegebracht. Je hebt er in de winter niet veel nodig, maar het is toch raadzaam om te blijven volhouden om de paar minuten een paar pellets te schieten en zo toch enkele vissen te lokken. Mocht ik de wind op m’n gezicht hebben, dan zet ik de 11 mm pellets in. Deze schieten dan net weer beter en maken bovendien wat extra geluid bij het neerkomen op het water. Mocht de wind het toelaten en ook de afstand, dan gebruik ik de 8 mm pellets. Als method voer gebruik ik soms het groene Neobaits method fish, of zoals ik eerder al beschreef, een voertje van gemalen expanders.

 

Als haakaas heb ik naast de eerder genoemde pellets ook altijd een blikje maïs bij me, omdat een gele korrel op een hair in combinatie met een bomloodje altijd goed werkt. Dat aasje is goed zichtbaar op de bodem, nu het water toch al weer helderder is. Verder wat maden voor op de haak in combinatie met mijn method, een paar Neobaits dumbells en zeker niet vergeten: een potje met de oranje wafters en Neobaits fishing eggs voor op de hair. Ik denk dat je hiermee alles wel zo’n beetje bij hebt voor een geslaagde winter sessie. 

 

Over-het-schrapen-op-karpers-en-het-dropshotten-op-snoekbaars-04

Winteraas.

 

Ook je uitrusting mag allemaal een tikkeltje fijner dan dat je in de warmere tijd van het jaar inzet. Zo vis ik in de wintermaanden vrijwel uitsluitend mijn Drennan Acolyte methodfeeder hengels. Ik gebruik dan de drie meter ultra en de plus. Beide prachtige stokjes met een mooie dunne blank, die prachtig doorbuigt bij het uitdrillen van een vis. Die soepele buiging is in de wintermaanden zeer belangrijk, omdat ik meestal ook vis met een niet te dikke hoofdlijn: 20/00 en soms zelfs slechts 18/00. Zo’n mooie zachte hengel is dan een must om de vis niet op het laatst alsnog te verspelen.

 

Met mijn onderlijnen (hairs) schakel ik terug naar 15/00 en soms zelfs wel 13/00 als de vis echt moeilijk te vangen is. Ook de haken mogen best een maatje kleiner; ik gebruik nu de Kamasan b911 eyed in een maatje no. 16 of 18.  Verder mag aan je uitrusting beslist een goede thermoskan niet ontbreken. Het kan soms een lange en letterlijk verkillende zit zijn, als je op vijf uur vissen slechts een paar aanbeten krijgt. Een kop gloeiend hete koffie, thee of soep verwarmt dan een beetje en houdt je bij de les.

 

Nu het vijvervissen op een laag pitje staat, krijg ik weer meer tijd voor een andere tak van de hengelsport en wel het zoeken naar de prachtige rovers die onze wateren herbergen. Ik ben nog niet zo lang bezig met het kunstaasvissen, maar ervaar het als een mooie aanvulling om toch even met vissen bezig te zijn. Wanneer de zon zich ook maar even laat zien, kun je er op uit trekken en zonder verdere ingewikkelde voorbereidingen en met minimale spullen lekker een paar uurtjes aan het water meepakken.

 

Over-het-schrapen-op-karpers-en-het-dropshotten-op-snoekbaars-05

Als je dan ook nog eens een mooie vis weet te vangen, is je dag direct weer top.

 

Zo mag ik graag vanaf de kant langs de kanalen bij mij in de buurt de bodem af zoeken met dropshot hengeltje en een klein shadje. Ook het lichtere jig werk met een zo licht mogelijk hengeltje en loodkopje vind ik heerlijk. De klap op je hengel bij een aanbeet is dan schitterend en met zo’n licht stokje een vis uit drillen, is gewoon geweldig. Zo blijven er nog voldoende dingen te doen om ook in de koude wintermaanden lekker met je visserij bezig te zijn. En mocht het weer echt niet meewerken, dan heb je in ieder geval voldoende tijd om je spullen voor het komende seizoen weer helemaal in orde te maken.

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.