De perfect ingerichte visplek | Blog JanWillem Nijkamp

27 november 2017 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Het afgelopen jaar analyserend, kom ik eens te meer tot de conclusie dat veel wedstrijden uiteindelijk op details worden beslist. Hoe vaak denk je na het net niet winnen van een wedstrijd of het nipt buiten de prijzen vallen: ”Wat had ik anders kunnen of moeten doen?” Naast een beetje mazzel met bijvoorbeeld het loten, blijven er voldoende factoren over die je zelf in de hand hebt…

 

Dat gaat soms om de simpelste dingen. Bijvoorbeeld: net op het moment dat je bent opgestaan van je kist om een ander korfje te pakken uit de verderop staande vistas, staat de feedertop heftig te schudden. Je rent zo snel mogelijk naar je hengel en... te laat! Een lege haak is al wat rest van een aascocktailtje. 

Om eerlijk te zijn overkwam mij dit zelf een paar weken terug tijdens een wedstrijd. Op het moment dat het gebeurt, haal je de schouders op en mopper je een keer. Wanneer achteraf echter blijkt dat je met 16 kilo in het net 300 gram tekort komt voor de eerste plaats, realiseer je dat de kans op winst er wel was geweest. En dat het niet alleen kwam door die ene vis die van de haak geschoten was…

 

Wat ik wil zeggen is: efficiënt vissen begint met het inrichten van een perfecte visplek. Alle spullen of aassoorten die je nodig hebt, moeten binnen direct handbereik liggen. Tijdens de vijf uur die een wedstrijd doorgaans duurt, zou je eigenlijk niet meer van je kist moeten hoeven opstaan. De focus zou geheel op de dobber of feedertip gericht moeten zijn, om in opperste concentratie zoveel mogelijk aanbeten om te zetten in gevangen vissen. 

 

De perfect ingerichte visplek 02

Vrijwel iedere moderne zitmand of feederchair is te voorzien van allerlei tafeltjes en steunen die direct aan de kist of stoel te monteren zijn.

 

Tegenwoordig zijn er enorm veel spullen te koop die het de visser gemakkelijk maken. Vrijwel iedere moderne zitmand of feederchair is te voorzien van allerlei tafeltjes en steunen die direct aan de kist of stoel te monteren zijn. In één van de volgende edities van ons Witvis Totaal magazine zullen we uitgebreid terug komen op het optimaal inrichten van een visplaats. Oftewel: vissen als een Pro!

 

Zelf ben ik in het gelukkige bezit van één van de nieuwe seatboxen van Preston. De 36 millimeter dikke poten bieden op iedere ondergrond een stevige basis. Aan de voorpoten monteer ik mijn feedersteun en het leefnet. De eventuele stroomrichting bepaalt op welke poot de steun en/of het net worden geplaatst. Een goede plaatsing van het leefnet is belangrijk, omdat het net te allen tijde gemakkelijk toegankelijk moet zijn. Je zult niet de eerste zijn die een vis uit zijn handen laat vallen, omdat deze begint te spartelen terwijl je de vangst overhevelt van schepnet naar leefnet. 

 

Links van mij plaats ik een sidetray met klep, zodat alle aasjes en een bak voer binnen handbereik staan en beschermd zijn tegen zon en regen. Aan de rechterzijde monteer ik eveneens een sidetray om extra materiaal op te kunnen leggen zoals korfjes, onderlijnen, hakensteker en een drinkfles. Met deze nog relatief eenvoudige opstelling kun je alles wat je nodig hebt tijdens een sessie binnen handbereik houden. Denk er maar eens over na welke zaken jezelf kunt verbeteren om efficiënter te vissen.

 

De perfect ingerichte visplek 04

De nieuwe seatboxen van Preston zijn ook voorzien van een sidetray met klep, zodat alle aasjes en een bak voer binnen handbereik staan en beschermd zijn tegen zon en regen.


De weekenden van september en oktober heb ik voornamelijk doorgebracht aan de oevers van ‘mijn’ vertrouwde Gelderse IJssel. Aanvankelijk wilde het niet echt vlotten met de uitslagen, maar de laatste wedstrijden verliepen weer zoals ik dat tevoren had gehoopt. Een reeks goede resultaten is nu eenmaal altijd goed voor het vertrouwen.

 

De perfect ingerichte visplek 05

Die ene aanbeet kun je maar beter niet missen!

 

Komende weken staan er nog enkele wedstrijden op het programma, maar nu aan de Lek. Dit is eveneens een stromende rivier, maar daar houdt de vergelijking dan ook meteen op, al kun je er net als op de IJssel wel ook prachtige vissen vangen. Je vangt er in de regel goed brasem, maar daarnaast krijg je regelmatig beet van baksteendikke voorns. Sommige gaan qua gewicht gewoon door de kilo! 

 

De getijdewerking waaraan dit water onderhevig is, blijft echter wel mede bepalend voor het hebben van een mooie visdag. De eerste wedstrijd zat ik goed in de beet, tot het moment dat de stroming stil viel en even later de omgekeerde richting op ging. Vanaf dat moment stopten de vissen abrupt met azen en moest vrijwel iedereen het laatste uurtje zonder aanbeten uitzitten. Het ontbreekt mij nog aan de kennis om te kunnen zeggen dat dit altijd het geval zal zijn. Theoretisch zou je zeggen dat opkomend water beter moet zijn. De tijd zal het leren.

 

De perfect ingerichte visplek 06

Altijd leuk om óók kans te maken op grote platten!

 

Tussen al dit riviergeweld door heb ik samen met mijn vismaat Jan nog een wedstrijd gevist op de Rhederlaag bij Giesbeek, een diepe zandplas met een open verbinding naar de IJssel. Voorns, klein van stuk maar groot in aantal, domineerden de wedstrijd. Alleen op het gedeelte van de plas waar wij zaten, leken deze voorns niet te zitten. Door secuur te vissen op circa 70 meter vingen we mondjesmaat wat blieken, enkele mooie baarzen en een handvol voorns. De gezamenlijk gevangen 10 kilo bleek nog goed genoeg voor een niet meer verwachte tweede plaats. Niet meer verwacht, omdat de geruchten gingen dat men verderop de ene voorn na de andere zat te vangen. Dit bleek echter mee te vallen. In ons voordeel deze keer.

 

Het vissen op blieken op grote dieptes is echt een prachtige manier van feedervissen. Deze vissen kunnen heel voorzichtig azen en het kan soms best lang duren voordat het aas definitief wordt opgepakt en de feedertop een goede aanbeet verraadt. Daaraan voorafgaand krijg je al regelmatig heel voorzichtige en minuscule trekjes van de kleine brasems die het haakaasje aftasten. Vissen met lichte hengels is noodzakelijk en dat maakt het vissen juist zo leuk. 

 

Helaas zijn er langs de IJssel steeds meer diepe plassen die worden volgestort met elders afgegraven grond. Dit soort stekken van meer dan 10 meter diep worden derhalve steeds zeldzamer. De gestorte grond komt uit nieuw gegraven geulen langs de rivier die als doel hebben om eventueel extreem hoog water beter te kunnen afvoeren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we hierdoor ook een aantal nieuwe en interessante viswateren tot onze beschikking hebben gekregen. Laten we dus zeker niet alleen maar klagen.

 

De perfect ingerichte visplek 07

Heerlijk om op zo’n beurs bij te kletsen met je medevissers en allerlei nieuwe materialen en snufjes te ontdekken.

 

Volgend weekend blijven de hengels even in het foedraal. Van 1 t/m 3 december as. vindt in de Jaarbeurs te Utrecht de jaarlijkse Hengelsport & Botenbeurs plaats. Drie dagen praten over onze hobby, de nieuwste producten checken en uiteraard weer veel oude bekenden tegen het lijf lopen. Wie weet tot ziens in Utrecht!  


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.