Bed, Breakfast & Barbeau | Blog Nico Breevaart

13 november 2017 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Ergens eind augustus krijg ik de vraag of ik interesse heb om een paar dagen met twee Italiaanse vissers door te brengen bij Kingfisher Maison aan de Franse Maas. Lang hoef ik hierover uiteraard niet na te denken en een paar dagen later zal ik al afreizen naar mijn vrienden Ade & Tjitske die sinds kort een werkelijk prachtige accommodatie runnen, direct aan de Franse Maas. Een waar Walhalla voor met name barbeelvissers.

Mijn Italiaanse barbeelvrienden Luca & Matteo troffen aan de Franse Maas een waar Walhalla.

 

Voor wie de naam Ade Kiddell mogelijk niet kent: hij is wat mij betreft één van de beste vissers is uit de internationale barbeelscene. Deze Engelsman heeft bijvoorbeeld in zijn thuisland Korum voor een groot deel op de kaart gezet, als het gaat om barbeelvissen en productontwikkeling.

 

Ik vertrek uiteindelijk een halve dag eerder dan gepland om nog een middag en avond op een andere stek aan de Franse Maas te kunnen vissen. De temperatuur is geweldig en het water ligt er prachtig bij. Binnen een kwartier na aankomst liggen de hengels al in. Na een korte voercampagne met micro pellets is het afwachten geblazen. Mijn geduld wordt vandaag duidelijk niet op de proef gesteld, want binnen de kortste keren wordt de top van één van de hengels reeds krom getrokken door een barbeel die zich als eerste meldt aan het front. Na een kort gevecht ben ik van de nul af en met een barbeel van rond de halve meter heb ik de gewenste start! 

 

Bed, Breakfast en Barbeau 02

Op weg naar de uiteindelijke bestemming wist ik op een andere stek al diverse Maasbarbelen te landen.

 

Bij het landen van de vis kom ik er echter achter dat ik ondanks de goede voorbereidingen mijn onthaakmat vergeten ben en dat is een essentieel onderdeel van de barbeeluitrusting. Gelukkig bestaat de oever op deze stek voornamelijk uit gras en door de barbeel niet uit het net te halen, levert het gemis van de onthaakmaat geen problemen op voor het welzijn van de vis.


In de uren nadien weet ik nog enkele mooie barbelen en kopvoorns te vangen op de 14 mm cheesy-garlic pellet. Uiteindelijk stokt de teller bij zeven barbelen en twee kopvoorns, niet slecht voor maar een aantal uurtjes vissen. Ik slaap de nacht in de auto, om de volgende morgen vroeg richting Kingfisher Maison te rijden. Aangezien ik al een eindje in Frankrijk ben, is dit maar een kort ritje.

 

Bed,Breakfast en Barbeau

Nacht aan de Franse Maas.

 

Mijn Italiaanse vismaten Luca & Matteo staan mij eenmaal ter plaatse in Fumay al op te wachten en naast ons drieën is de Engels visser Darren nog bezig aan zijn laatste dag van zijn verblijf. Al met al een bont en met recht internationaal gezelschap dus. Ade & Tjitske zorgen voor een warm welkom met een goede lunch. Ze vertellen dat Darren de afgelopen dagen al een flink aantal mooie barbelen heeft gevangen en dat geeft de burger alvast moed. De Italianen zijn voor het eerst in Frankrijk en een Franse barbeel zou voor hen dus een primeur zijn. 

 

De rest van de eerste dag staat in het teken van bijpraten, preparen van de hengels, onderlijnen en voer. Uiteindelijk vissen we nog een paar uurtjes op de stek direct voor het huis. Deze bevindt zich net voor de barrage, waar precies gedurende die periode met grof geweld wordt gewerkt aan de renovatie van de dam. Grote graafmachines hebben de hele dag de stek verstoord en wat we eigenlijk al verwachten, gebeurt ook: geen aanbeten. Darren heeft de avond nog op de stek na de barrage gevist en daar wel de nodige vissen weten te verschalken. Dat is dan ook precies de stek die wij de volgende dag gaan bevissen… Na het vissen borrelen we nog wat na en besluiten we het niet te laat te maken. De Italianen hebben die nacht in één ruk doorgereden vanuit Italië en zijn ook wel aan een goede nachtrust toe.

 

Bed,Breakfast en Barbeau 04

Het direct aan de oever van de Franse Maas gelegen Kingfisher Maison van Ade & Tjitske.

 

De volgende morgen kunnen we zo aanschuiven aan het ontbijt; een ongekende luxe, wanneer je gewend bent om tijdens het vissen zélf voor je natje en droogje te moeten zorgen. Na het ontbijt nemen we afscheid van Darren en begeven we ons met het materiaal naar de stekken na de barrage. Aangezien we de voorgaande dag alles al goed hadden voorbereid, kunnen we meteen starten met vissen. 


Darren en Ade hadden de avond ervoor na het vissen de stekken nog voorzien van voer, zodat we nu niet meteen grote hoeveelheden hoeven te brengen. We vissen met een voer bestaande uit alleen 2, 4 en 6 mm pellets, die we bevochtigen met rivierwater en wat flavour. Nadat het water en flavour goed zijn ingetrokken in de pellets, kun je deze goed stevig in de korf drukken. Het voordeel hiervan is dat de op deze wijze geprepareerde pellets in verhouding veel langer in de korf en dus dichtbij het haakaas blijven dan normaal grondvoer.

 

Bed,breakfast en Barbeau 05

Alles staat op scherp!

 

We verdelen de stekken. Matteo zal de stek kort na de dam gaan bevissen en ik zal samen met Luca neerstrijken op de stek meer stroomafwaarts. Binnen tien minuten krijgt Luca daar al de eerste aanbeet. Waar hij vurig hoopte op een barbeel, blijkt het echter een brasem die de pellet niet kon weerstaan. We lachen er om en hebben er het volle vertrouwen in dat de barbeel zich vanzelf meldt. Dit scenario herhaalt zich tot onze zorgen echter nog tweemaal, voordat er een forse aanbeet komt die overduidelijk niet van een brasem is.  Niet veel later kan Luca met zijn eerste Franse barbeau op de foto. Net als in de Ardennen zijn de barbelen hier kennelijk gek op de cheesy-garlic, want in de uren nadien vangen we met grote regelmaat prachtige barbelen.

 

Bed,Breakfast en Barbeau 06

Bed,Breakfast en Barbeau 07

Luca weet niet of hij nu wel zo blij moet zijn met die brasem, maar al snel volgt ook zijn eerste Franse barbeau.

 

Matteo heeft die eerste ochtend wat meer moeite om de vis op zijn stek te krijgen, maar na een paar uur krijgt hij ook eindelijk zijn verlossende aanbeet! De uren daarna krijgt ook hij gelukkig diverse mooie aanbeten en vangt ook dito vissen. Eind van de middag haakt hij zelfs een karper, maar na een gevecht van 10 minuten schiet de vis helaas los.

 

Bed,Breakfast en Barbeau 08

“Na een halve dag meevissen, laat ik de barbelen aan Luca & Matteo…”

 

Tussendoor hebben we ook nog eens een lunch op locatie mogen ontvangen. Echt een ongekende luxe, als je visser je niet druk hoeft te maken om het eten of koffie en het allemaal zo op je stek wordt bezorgd!

 

Na een halve dag meevissen, laat ik de barbelen aan Luca & Matteo en fungeer ik voornamelijk als schepnetbediende en fotograaf. Zelf kan ik ook enorm genieten van vissers die zo enthousiast zijn bij elke vangst. In Italië worden de barbelen vaak niet zo zwaar in gewicht als elders in Europa. De Maas ontpopt zich voor hen dan ook als een waar walhalla.

 

Bed,Breakfast en Barbeau 09

Vissen verbroedert!

 

Na een welkome douche nuttigen we de avondmaaltijd in de accommodatie en praten we na over de geweldig verlopen visdagen, met uiteindelijk meer dan 50 barbelen. Voor mij is het na 2 ½ dag in Frankrijk weer tijd om huiswaarts te keren en afscheid te nemen van de Italianen en uiteraard ook van Ade & Tjitske, die één en al gastvrijheid uitstralen. Ik kan iedere (barbeel)visser een verblijf in Kingfisher Maison aanraden. De Maas laat zich daar in een betoverend landschap van zijn beste kant zien!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.