Vissen met en leren van Nick Speed | blog Jaco Verhagen

30 oktober 2017 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Zomaar ‘uit het niets’ komt er een uitnodiging om op een vrijdag naar de Vossekuil te komen, om daar een clinic bij te wonen van Nick Speed. En als je dan weet dat het hier om een van de beste commercial vissers van Engeland gaat, dan belooft dat een leuke en leerzame dag te worden. En dat werd het ook…

 

Voor deze door Shimano georganiseerde clinic werden we om 9.00 uur ontvangen op de Vossekuil, waarna ieder een stek toegewezen kreeg om daar zijn spullen alvast op te bouwen. Om 10.00 uur begon Nick met zijn clinic en vertelde zittend aan de vijveroever honderduit over allerlei tactieken die betrekking hadden op de Vossekuil. Zo kwam de method feeder uitgebreid aan bod, alsmede hoe en wat hij hier aan voer gebruikt en hoe hij dit voer prepareert voor de wedstrijd.

 

Vervolgens demonstreerde Nick het gebruik van de Pellet waggler en daarbij vond ik zijn manier van schieten en vissen opvallend. Nick schiet namelijk nooit pellets als zijn waggler in het water is. Naar zijn mening is het beter om eerst binnen te draaien, dan twee keer wat pellets schieten en pas daarna weer in te gooien. Naar zijn mening raakt de focus van de karper op deze wijze nog meer op je pellet gericht.

 

 

Vissen met en leren van Nick Speed 02

Nick nam werkelijk alle tijd om zijn kennis met ons te delen.

 

Ook het vissen met de vaste stok kwam uitgebreid aan bod en dan met name het vissen met de pellet op volle lengte. Nick liet zijn volledige montage zien, legde uit wat voor een elastiek hij gebruikt en werkelijk alles kwam aan bod. Dat gold ook voor het vissen in de margins, onder het kantje dus. Ook hier werd met het hele gezelschap de volledige set-up onder de loep genomen, alsmede het voer dat specifiek in de margins wordt gebruikt en hoe dit klaar te maken. Uiteindelijk duurde zijn clinic slechts een paar uurtjes, maar we hadden makkelijk de hele dag kunnen blijven praten, want deze Engelse topper beschikt over een enorme schat aan kennis en ervaring.
 

Vissen met en leren van Nick Speed 03

Tijd voor een kop soep en een broodje, maar eigenlijk wilde iedereen zo spoedig mogelijk naar de aangewezen stek om het geleerde in de praktijk te brengen!

 

In de pauze had Shimano gezorgd voor een heerlijke soep met een broodje gezorgd en dus ook dat was picobello voor mekaar. Nu is zo’n gezamenlijke lunch heel gezellig, maar niemand kon haast wachten om zo snel mogelijk naar zijn kist te gaan om alle ’s ochtend vergaarde informatie in de praktijk ten uitvoer te gaan brengen. Iedereen ving zijn visje en Nick kwam ook nog even rond om ter plekken nog wat aanvullende informatie te geven, kortom een topdag.

 

Op de zaterdag na deze clinic mochten we met ons Neobaits team aantreden voor de zesde wedstrijd van de competitie van de DCL (Dutch Carp Lakes) op het complex van Visdorado de Kool. Tot onze tegenstander behoorde onder meer het team van Shimano, met in hun gelederen: jawel - Nick Speed! Nu moesten we met ons team een één vissen om nog enig zicht op de finale te behouden en daar ik deze wedstrijd was aangewezen als bankrunner, besloot ik mijn ogen extra goed de kost te geven en vooral de aanpak van Nick te bekijken, want hij viste op een voor hem volstrekt onbekende vijver.

 

Vissen met en leren van Nick Speed 04

Qua aas en voer waren we optimaal voorbereid.

 

Het water stond er nog steeds extreem laag en het zou een zeer moeilijke visserij worden. Maar al vrij snel na het begin signaal had Henk voor ons team de eerste vis al in het net en ook Richard –die op een moeilijke plek had geloot- was na een anderhalf uur vissen van de nul af. Want dat was het voornaamste: maken dat je met je team allemaal van de nul af kwam. Jack had het lang lastig, maar hij wist in het laatste uur nog een paar vissen te vangen. Helaas bleef het bij Richard bij die ene vis. Henk wist er nog eentje slechts bij te vangen en Leon kreeg helaas geen vis gevangen.

 

Vissen met en leren van Nick Speed 05

De vis kwam er slechts mondjesmaat uit en dat kostte ons een finaleplaats.

 

Ook de andere twee teams hadden het moeilijk en alleen bij Shimano liep het redelijk. Eén teamlid had twee vissen en de andere respectievelijk vier en zes. Nick Speed gaf echter de doorslag en wist deze wedstrijd ook meteen maar even te winnen met 9 vissen en iets van 21 kilo. Shimano pakte overduidelijk de winst en voor ons zat er niet meer in dan een tweede plek. Daarmee was een finaleplaats helaas verkeken.

 

Twee weken later stond echter eerst nog de zevende en daarmee laatste DCL-wedstrijd voor ons Neobaits team op het programma en die bracht ons naar Toms Creek. Aangezien we nu alleen nog voor de eer visten, besloten we om eerst en vooral gewoon lekker te gaan vissen en te proberen om deze wedstrijd toch nog winnend af te sluiten. Helaas verliep het ook nu niet allemaal zoals gepland en kregen we opnieuw te maken met een ronduit taaie visserij. Het was een kwestie van gokken op een paar grote vissen of actief de kleinere f1`s proberen te vangen.

 

Vissen met en leren van Nick Speed 06

Ook ik moest het met enkele karpers doen…

 

Ook ik had het moeilijk en waar sommige deelnemers nog regelmatig een f1 bovenin konden vangen, kreeg ik ze daar nooit aan de praat en wist ik slechts een paar vissen op de bodem te vangen. Het vissen met vier deeltjes alsmede een veelbelovende margin plek leverde uiteindelijk slechts een paar baarsjes op. Het liet helaas dus wederom niet zoals we hadden gehoopt en met ons team werden we dan ook slechts vierde. Desondanks hebben we als team een lekkere competitie gevist en hebben we het –zeker niet onbelangrijk- gezellig gehad met elkaar. En nu maar hopen dat we weer zóveel hebben bij geleerd, dat de resultaten volgend jaar beter zijn.

 

Terwijl de vier overgebleven teams zich klaar maken om de finale te gaan vissen, ben ik met een kraan druk in de weer op de Vossekuil, om deze vijver op aanwijzingen van Nick Speed op een meter of vijf uit de kant uit te diepen en ook de margins wat dieper te maken. Verder worden de oevers aangepakt en  opnieuw opgezet met grond. Het resultaat zag er in elk geval goed uit en daarmee is de Vossekuil weer klaar voor volgend seizoen. Voor mij begint daar over een paar weken de wintercompetitie en ik kan dus beginnen met de voorbereidingen.

 

Vissen met en leren van Nick Speed 07

Renovatiewerkzaamheden aan de vijver van De Vossekuil op aanwijzingen van Nick Speed.

 

Nu maar hopen dat de vissen niet in een winterslaap duiken, dat de temperaturen ons goed gezind blijven en dat we een mooie zachte winter mogen beleven, waarin wij nog veel kunnen gaan vissen.
Ik ben er klaar voor!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.