Gelderse IJssel voert de toon | Blog JanWillem Nijkamp

23 oktober 2017 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Naar mijn idee zitten we nog midden in de mooiste periode van het jaar. Zowel in september als oktober richt ik mijn visserij nagenoeg geheel op de Gelderse IJssel. Juist in de nazomer is er volop vis aanwezig op de rivier en mits je een beetje weet hoe je er kunt en zou moeten vissen, is een actief dagje met veel beet bijna gegarandeerd. De visserij is ronduit divers en eigenlijk nooit saai te noemen.

 

Zelf vis ik voornamelijk op het deel van de IJssel tussen Brummen en Deventer, maar zelfs op dat relatief korte traject zijn de verschillen groot. Bij Zutphen worden tot nu toe veel kleine vissen gevangen. Om tijdens een wedstrijd een beetje hoge ogen te gooien, dien je regelmatig meer dan 100 stuks te vangen, om daarmee tot gewichten van rond de 10 kilo te komen. Let wel: vissend met de feederhengel in combinatie met korven van soms meer dan 100 gram, omdat een voor de tijd van het jaar hoge waterstand de visserij niet altijd bepaald gemakkelijk maakt. Om een wedstrijd aan de IJssel te winnen, heb je uiteindelijk wel ook nog één of enkele bonusvissen nodig in de vorm van grote windes of barbelen.

 

De sector in Zutphen bij de windmolens is normaal gesproken één van mijn favorieten. De laatste jaren had ik daar voor mezelf een goede ‘track record’ opgebouwd. Dit jaar is dat track record echter ook weer even hard afgebroken. Er zijn daar twee of drie plekjes waar je tijdens de eerste dag van een meerdaagse wedstrijd liever niet wilt zitten. Dit is in het midden van het parcours, want de vissen lijken hier pas na een dag voeren en vissen hun plaatsje in te nemen. En zie: dit jaar heb ik het aan de lotingstafel gepresteerd om drie keer achter elkaar de zelfde stek te loten, precies daar waar je liever niet wilt zitten. De laatste keer dacht ik handig te zijn door tot op het laatst te wachten met loten, in de hoop dat het gevreesde nummertje reeds aan een ander was toebedeeld. Het nummer dat als laatste in de emmer lag, was echter voor de derde keer 'mijn eigen nummer'. Op dit weinig geliefde stekje heb ik echter wel mijn zwaarste barbeel tot nu toe gevangen en die kneiter van 5 kilo en 90 gram zwaar is nu mijn persoonlijk record. Maar zelfs deze schitterende vis was niet genoeg voor een goede uitslag…

 

 

Gelderse IJssel voert de toon 02

Mijn persoonlijk record van 5.090 gram kwam van een stekje dat je eigenlijk liever niet loot… 

 

Een dikke week geleden stond de jaarlijkse vierdaagse ‘Grand National’ op de kalender. Dit jaar had ik zelf de organisatie in handen, omdat mede-organisator Henk van Til heeft besloten het rustiger aan te doen nu hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Begrijpelijk en terecht, na jaren van tomeloze inzet om deze wedstrijd te regiseren. Dat betekende voor mij dit keer echter vijf lange en drukke dagen achter elkaar om alles correct voor te bereiden en in goede banen te leiden. Voor het eerst sinds lange tijd staat het waterpeil van de IJssel vrij hoog voor de tijd van het jaar. Omdat we op de strekdammen vissen, kun je de stroming niet ontwijken en moet je de strijd aangaan met de elementen. Op sommige sectoren is het vrij diep en juist daar waren zware korven tot wel 120 – 140 gram vereist. Ik kan me bijna niet meer heugen dat ik die nodig had op de IJssel. Meestal volstaat 60 tot 90 gram gemakkelijk.

 

Gelderse IJssel voert de toon 03

Zonder enige twijfel de mooiste tijd van het jaar aan onze IJssel…

 

Ik viste ook zelf mee en zie… op donderdag 12 oktober jl. bracht de loting mij op dag één naar Zutphen en het gevreesde stekje... Op dit deel van het parcours lag duidelijk minder vis dan op de uiteinden, maar dankzij een paar mooie windes bleef de schade beperkt tot 5 klassementspunten en daarmee was ik eigenlijk best tevreden. De start was stroef; zelfs de kleine voorntjes waren maar mondjesmaat te vangen. Na ruim een uur dacht ik mijn eerste bonusvis te vangen. Een stevige dril resulteerde echter in een snoekbaars van meer dan 3 kilo die niet meetelde. Terug zetten en verder vissen dus. Aan het einde van de wedstrijd had ik ruim 60 vissen met een totaalgewicht van 8.900 gram.

 

 

Voor live beelden van de derde visdag van de Grand National 2017, klik hier:

 

 

 

Op vrijdag stond Deventer op het programma en uit de koker kwam nummer 4. Ook dit bleek een lastig nummer, waar je gemakkelijk vast raakte. Ik moest op 30 meter uit de kant vissen met zware korven om afstand tot de stenen taluds te houden. De eerste twee uur liep het eigenlijk best aardig. Ik ving regelmatig vis en had nog geen enkele keer vast gezeten en ik dacht uitzicht te hebben op een goede uitslag, mede omdat de visser op de kopstek ook niet echt goed zat te vangen. Toen raakte ik echter voor het eerst vast tussen de kunststof matten die juist op dit plekje in het water liggen. Dat bleek het begin van een hoop ellende. Vanaf dat moment raakte ik steeds vaker vast en al dat getrek aan matten onder water deed de vis uiteindelijk verkassen. Ik kreeg steeds minder beet en met 7 kilo waren 8 punten mijn deel; de afschrijver was daarmee in the pocket.

 

Op de derde dag zat ik in Wilp en was er geen ruimte meer voor falen - een goed resultaat was een must. Ik zat op stek 22 op een gedeelte van het parcours waar je licht kunt vissen en waar doorgaans wel mogelijkheden liggen. Vanaf de start liep het goed. Ik pakte veel voorns en langzaam maar zeker kwamen er steeds meer blieken op de stek. Deze vissen zijn met wormen relatief makkelijk te vangen en zorgen dat het gewicht snel oploopt. De teller stopte bij 28 kilo en 380 gram. Dagwinnaar! Precies wat ik nodig had. Nog één dag te gaan en alles was weer mogelijk met zes punten, de afschrijver niet meegerekend.

 

 Gelderse IJssel voert de toon 04

Op het parcours in Wilp werden we met bus en aanhanger naar de stek gebracht.

 

Op zondag, de vierde en daarmee laatste visdag, moest ik opnieuw naar Wilp. We werden daar met bus en aanhanger naar de stek gebracht, omdat deze afstand haast niet te lopen is met al je spullen. Ik had stek 36 geloot, maar deze eindstek leek mooier dan-ie in werkelijkheid was. De eerste drie dagen was er in ieder geval geen hoge uitslag gevist. Toch ga je met zo'n nummer in de zak met een goed gevoel richting waterkant. Het mocht echter niet zo zijn. Door het hele vak werden blieken gevangen, met uitzondering van de laatste twee nummers. Daar moesten we het voornamelijk met voorn doen. Mijn 60 vissen inclusief een grote winde en een mooie barbeel, leverden een gewicht op van ruim 15 kilo. Dat was niet genoeg. Ik kreeg opnieuw 7 punten aan de broek en daarmee was de kans op een eindprijs verkeken. Het verschil was niet zo groot met de concurrentie, maar het gemiddelde formaat van de door mij gevangen vis maakte het bijna onmogelijk om een rol van betekenis te spelen.

 

 Gelderse IJssel voert de toon 05

Mooi net met vis, maar desondanks niet voldoende…

 

Bovenaan de ranglijst was het ongemeen spannend. Fred Hekkers en Ben Huis in 't Veld konden nog op de perfecte score van drie punten eindigen, terwijl Theo Leijrik na drie dagen de ranglijst aanvoerde met slechts vijf punten. Ongelooflijk maar waar: deze drie de kanshebbers wonnen op de laatste dag ieder hun vak. Theo kroop naar een totaal van 4 punten, maar Fred en Ben sloten af op drie punten. Het hogere totaalgewicht van 82,255 kg van Fred gaf de doorslag. Close is de uitslag eigenlijk ieder jaar, maar editie 2017 gaat de boeken in als de spannendste ooit.

 

Ronald van de Velde, ook al een erkend IJsselkanon, won het klassement op gewicht met 83,590 kg over vier dagen. 

 

Gelderse IJssel voert de toon 06

De prijzen waren voor Fred Hekkers, Ben Huis in ’t Veld, Theo Leijrik en Ronald van de Velde.

 

Met nog een aantal wedstrijden te gaan op de rivier, hoop ik dat de vangsten blijven zoals ze zijn. Veel beet, grote aantallen vis en de nodige grote windes en barbelen. Dan blijft er toch weinig meer te wensen over...

 

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.