Het Haringvliet 'Vreet'...

04 november 2017 | Ton van Geel

Wadend vissen à la Denemarken of Ierland op een groot Nederlands water? Ja dat kan! Ton van Geel trekt eropuit en gaat tot zijn middel het water in. En dat op zijn verjaardag! Het Haringvliet, daar moet het allemaal gaan gebeuren. Ton vindt het best  spannend, want zou er nog wel vis zitten? Bram Bokkers ging mee om alles op de gevoelige plaat vast te leggen…

 

Waden vind ik een prachtige vorm van actief vissen omdat je direct tussen de elementen staat; één bent met het water. Hoewel je het allemaal vrij simpel kunt houden, is het een inspannende bezigheid.
De eerste confrontatie met wadend vissen was voor mij in Denemarken.Daar heb je die prachtige, uitgestrekte meren die zijn omzoomd met flinke rietkragen, waar veel, heel veel vis voor ligt! Om die vis daar te kunnen bereiken, moet je voor de rietkragen komen. Dit kan met een bootje, maar aangezien die oevers veelal ondiep zijn en met een harde, zandbodem, kun je ook prima een waadpak gebruiken om voor het riet te komen. Wij deden daar destijds mee aan de grote, vaak internationale, wedstrijden en dan moest er best veel materiaal het water in worden gesjouwd. Denk aan plateau’s om op te kunnen staan, zijplateau’s, leefnetten, buiknetten, hengels, voer en aas. Je moet immers alles binnen handbereik hebben, want het komt de rust op de stek vanzelfsprekend niet ten goede als je telkens in en uit het water moet gaan. Je vist daar bovendien meestal kort, uit de hand, en daar is rust al helemaal gewenst. Voorafgaande aan de wedstrijd moest je dus de nodige keren op en neer om op een afstand van zo’n vijf tot 20 meter uit de kant op te kunnen bouwen. Hier in Nederland zijn er niet veel plaatsen waar je op deze manier kunt vissen. In de regel is de bodem van de meeste wateren te modderig om goed (en veilig) te kunnen waden en blijven de zandafgravingen over. Deze worden echter in de regel al vrij kort onder de oever (te) diep, maar op dergelijke wateren is bovendien zelden het hele jaar door vis te vangen!

 

het haringvliet ''vreet ''...04

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 94 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.