Kaas- en knoflookdag in de Ardennen | Blog Nico Breevaart

09 oktober 2017 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Het is hartje zomervakantie als we al vroeg onderweg zijn richting de Belgische Ardennen. Naast Isabel is ook Debby dit keer mee. Zij is enthousiast geraakt door de verhalen van Isabel en wil die toverachtige Ardennen ook wel eens met eigen ogen zien. De dames hebben al aangegeven het visgedeelte van de trip aan zich voorbij te laten gaan en vertier te zoeken in het naast gelegen dorp. Voor mij betekent dit dat ik deze ochtend geen concurrentie heb van Isabel en dus heel de stek zelf kan bevissen... 

 

De zomer valt tot nu toe eigenlijk een beetje tegen en door de regen van de voorgaande dagen stroomt het behoorlijk voor deze tijd van het jaar; perfecte omstandigheden om achter de barbeel aan te gaan!
Aangekomen bij de Ourthe klopt het beeld dat ik vooraf in mijn hoofd had. Sterker nog: de waterstand staat heel gunstig en ik zie na de stroomversnelling een mooie stroomnaad lopen door het midden van de rivier. Eerst observeer ik de stek om te bepalen welk deel ik ga bevissen. Het zal er om hangen of ik meteen in het deel direct na de stroomversnelling kan vissen of dat het daarvoor iets te hard stroomt. Ik besluit het er toch op te wagen en start meteen met het brengen van een halve liter hennep met de katapult, voordat ik de hengels ga optuigen.

 

Kaas en knoflookdag in de Ardennen 02

De meiden hebben andere plannen vandaag!

 

Traditiegetrouw start ik met twee hengels, elk voorzien van een ander aassoort. De hengel waarmee ik het meest stroomopwaarts vis, voorzie ik van maden en de tweede hengel deponeer ik 10 meter stroomafwaarts met als haakaas een 8 mm crabpellet. Het duurt hooguit 10 seconde voordat ik al agressieve tikken op mijn hengeltop zie. Ik ben vandaag zo scherp als een mes en pareer de aanbeet adequaat. Werkelijk binnen één minuut ligt er al een barbeeltje van rond de 30 cm op de mat. Wat een heerlijke start - dat belooft wat!

 

Kaas en knoflookdag in de Ardennen 03

Kaas en knoflookdag in de Ardennen 04

Wat je noemt een flitsende start!

 

In het half uur nadien weet ik een heel arsenaal aan vissoorten te vangen. Naast nog een kleine barbeel melden zich ook de kopvoorn, gestippelde alver, grondel en serpeling. Ik bewaar de kleine vissen even ouderwets in een emmer om ze aan de meiden te kunnen laten zien als zij terug zijn bij de stek. Barbeel gaat bij mij altijd meteen terug, omdat deze het niet lang uithoudt in zo’n emmer. Nadat de vissen bewonderd en gefotografeerd zijn, schieten ze weer weg in de diepte van de stroomversnelling. Wat een leuke en actieve is en blijft die madenvisserij toch. De hengel met de 8 mm crabpellet heeft nog geen enkele activiteit vertoond en omdat ik stiekem nog hoop een groter formaat barbeel, verruil ik de crabpellet voor een 14 mm cheesy-garlic.

 

Kaas en knoflookdag in de Ardennen 05

In niet meer dan een half uurtje weet ik een heel arsenaal aan vissoorten te vangen.

 

Na een kleine tien minuten giert de slip van de molen van deze hengel en gelukkig weet ik de run te blokken. Er volgt een geweldige dril waarbij er van beide kanten wordt gevochten voor elke meter. Aanvankelijk werkt de stroming in het voordeel van de vis, maar uiteindelijk kan Isabel de barbeel toch scheppen. Een prachtige torpedo van rond de 60 cm kon deze cheesy-garlic niet weerstaan. De switch naar een andere smaak en formaat pellet heeft dus al heel snel zijn effect gehad.

 

Ik besluit om de madenvisserij even te parkeren en met één hengel voorzien van een 14 mm pellet iets meer stroomafwaarts te vissen. Daar haalde ik ook de net gevangen barbeel vandaan. Blijkbaar liggen de grote jongens vandaag iets meer stroomafwaarts. Zo blijkt dus maar weer dat elke sessie een kwestie van zoeken is, maar dat vind ik ook juist de uitdaging van dergelijke rivieren.

 

Het weer laat ons intussen behoorlijk in de steek. Zo nu en dan krijgen we een bui over ons heen en de wind is ook komen opzetten. Gelukkig biedt de meegenomen paraplu uitkomst. De barbelen lijkt het allemaal niets te deren, want de curve van de hengel wordt behoorlijk getest bij een volgende aanbeet. Wederom heeft een barbeel de turbo aangezet en geeft alles wat hij in zich heeft. Na het scheppen van deze mooie vis, werp ik zo snel mogelijk weer in. Onthaken gaat bij mij altijd probleemloos en dus snel omdat ik met uitzondering van de madenvisserij altijd weerhaakloos vis.

 

Kaas en knoflookdag in de Ardennen 06

Opnieuw zo’n heerlijke dril!

 

Terwijl we de barbeel aan het fotograferen zijn, krijg ik opnieuw een harde run. Isabel zorgt dat de zojuist gevangen vis weer snel in het net zit en in het water kan bijkomen en zodoende sta ik binnen één minuut alweer een barbeel te drillen. Bizar hoe snel deze aanbeten elkaar opvolgen. Prettig gevolg is wel dat ik nu twee mooie barbelen in het net heb liggen, beide net geen 65 cm lang. Na deze duo-vangst krijgen we wel de gelegenheid om de vissen rustig te meten en te fotograferen. 

 

Het half uur nadien verloopt gek genoeg zonder aanbeten en deze tijd gebruik ik ook om een paar meter stroomopwaarts weer hennep bij te voeren. Dit wordt al snel beloond met een aanbeet uit het boekje. Wat een power gaat er toch van deze vissen uit. Ik sta werkelijk al heel de ochtend te genieten! Alhoewel deze barbeel minder groot is dan zijn voorgangers ben ik toch weer de nodige tijd bezig met het drillen. De barbelen maken vandaag handig gebruik van de stroming. Normaliter staat er op dit stuk minder water en zijn de drils een stuk korter.

 

Kaas en knoflookdag in de Ardennen 07

Een schitterend doublet.

 

Ik had de meiden toegezegd om alleen de ochtend te vissen en zodoende heb ik nog een klein half uurtje. Uiteraard ben ik al dik tevreden met de vangsten tot nu toe, maar ik voel dat het nog moet lukken om met een mooie vis af te sluiten. Nu het wat rustiger is qua aanbeten probeer ik die bonusvangst nog te realiseren met behulp van een tweede hengel voorzien van een 8 mm cheesy-garlic. Vandaag schijnt alles mee te zitten, want deze kleine variant van de cheesy-garlic ligt nog geen halve minuut in of het is al raak. Wederom een barbeel van een mooi formaat en zodoende krijgt deze fantastische ochtendsessie een waardige afsluiter!

 

Kaas en knoflookdag in de Ardennen 08

Ze gingen vandaag overduidelijk voor cheesy-garlic!

 

Waarschijnlijk stond de kaas-knoflook pellet vandaag op het menu van de barbeel, want deze maakte echt het verschil. Voldaan neem ik afscheid van de Ourthe en beloof mezelf plechtig om spoedig terug te komen, met… kaas & knoflook!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.