Dutch Masterclass 39 | Oude Doos

30 december 2017 | Redactie

Ook deze uitgave opnieuw een Masterclass. Ons team bestaat wederom uit specialisten en internationals uit de diverse disciplines van het vissen. Hun antwoorden op de vragen leveren weer een bom aan informatie op. Leem bij het feederen? Hoe vang je brasem hoog in het water? De juiste overdiepte bij het dobbervissen? Vragen waarop onze specialisten hun bevindingen met jullie delen.

 

Dit artikel verscheen eerder in Witvis Totaal magazine no.87.

Meer weten over een abonnement? Klik hier.

 

Ramon Ansing

Is vismeel een goede basis voor feedervoer? Kun je er ook te veel van gebruiken?

Vismeel is een prima basis voor een feedervoer gericht op dikke vis; lokvoer dat op vismeel is gebaseerd is vrij passief en zal dus weinig kleine vis aanlokken. Ik ben echter ook van menig dat zien azen, doet azen en dus kan een actief voer waarop in eerste instantie kleine vis afkomt, ook grote vis aanzetten tot azen… Van puur vismeel kun je gemakkelijk té veel gebruiken. Vooral op wateren waar vissen niet bekend zijn met dit ingrediënt, kan het dan erg lang duren voordat ze daadwerkelijk beginnen met azen op je voerplek. Daarom kun je op wateren waarvan je niet zeker weet of de vis bekend is met vismeel beter een klein percentage toe voegen om te kijken of de vis er goed op reageert.

 

Bij internationale en selectiewedstrijden is gebruik van vers de vase toegestaan. Kies je dan automatisch voor dit aas of laat je die muggenlarven ook wel eens achterwege?

Bij wedstrijden waar vers de vase in toegestaan, is mijn wedstrijd aanpak daarop altijd gebaseerd. De enige uitzondering hierop zijn wedstrijden die gevist worden op hard stromende wateren. Vissen die op hard stromende wateren leven, zijn vaak echt ‘maden vissen’ en dan laat ik vers de vase nog wel eens achterwege. Muggenlarven zijn het meest natuurlijke aas dat voorhanden is en wordt dus door alle vissen automatisch geaccepteerd. Bij het gebruik van vers de vase is soms de massaal aanwezige kleine vis een probleem. Muggenlarven hebben daar nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op. Daarom is het raadzaam om vers de vase te gebruiken in combinatie met een ander aassoort zoals casters of wormen, om zodoende de grotere vissen uit te selecteren.

 

Dutch Masterclass 39 02

 

BEN VAN EK

Dutch Masterclass 39 03

 

Tegenwoordig wordt er ook leem gebruikt in het voer bij het feederen. Wat is de reden en hoe gebruik je het dan?

Leem bij het feederen is op internationale wedstrijden niet meer weg te denken.
Dat heeft vooral te maken met het naar de voerplek brengen van kleine vers de vase. Zelf ben ik er nu ruim een halfjaar mee aan de slag. Tijdens de wintercompetitie op het Amsterdam-Rijnkanaal in Diemen ben ik er mee begonnen om het voer schraler te maken om zo de vis niet snel te verzadigen.
De bereiding is wel iets intensiever. Ik bevochtig de leem de avond van te voren door een natte handdoek op de leem te leggen, die ik daartoe in een voertas heb gedaan. Het vocht trekt dan geleidelijk in de leem. In de ochtenduren voor de wedstrijd voeg ik mijn droge voer door de leem en bevochtig het geheel verder met een plantenspuit tot de juiste vochtigheidsgraad is bereikt. Vervolgens houd ik een verhouding aan van één deel leem op drie delen voer.

 

Maak jij ook wel eens gebruik van fluorocarbon onderlijnen, of zie je er geen voordelen in?

Daar kan ik eigenlijk vrij kort over zijn: ik gebruik bijna niets anders dan fluorocarbon voor mijn onderlijnen!
Samen met mijn vismaat heb ik het gebruik van fluorocarbon reeds vele malen uitgetest. De uitkomsten zijn voor mij wel duidelijk. Ik ben er van overtuigd dat dit materiaal gewoon meer aanbeten oplevert ten opzichte van gewoon nylon. De aasaanbieding is natuurlijker, waardoor vissen minder terughoudend zijn. Meer aanbeten leiden uiteindelijk tot meer vissen in het net en daar gaat het per slot van rekening om.

 

Dutch Masterclass 39 04

 

stefan altena

Dutch Masterclass 39 5

 

Kun je met wormen ook ‘on the drop’ vissen?

Zeker. Vooral op warme en zonnige dagen kan het goed zijn dat je op de bodem geen enkele aanbeet krijgt. De vissen houden zich dan simpelweg hoger in het water op. Vaak wil de vis dan alleen in een bepaalde waterlaag zwemmen. Wanneer je dan met regelmaat losse wormpjes en stukjes worm gaat cuppen, kun je ze soms heel goed ‘on the drop’ vangen. Dit kan vaak goed in de maanden mei t/m augustus.

 

Hoe bepaal je hoeveel overdiepte je gaat gebruiken bij het vissen met de vaste stok? Kun je aangeven hoe jij je lijnen uitpeilt bij de diverse visserijen?

Elk water heeft natuurlijk zo zijn eigen aanpak, maar over het algemeen vis je in Nederland op voorn, kolblei en brasem. De meest voorkomende dieptes die ik gebruik op deze vissen zijn dan:

  • 5 cm boven de bodem. De dobber peil je dan zo af dat deze net onder het wateroppervlak staat.
  • Staande haak. Bij het peilen staat de bovenkant van het drijflichaam gelijk met het wateroppervlak.
  • Onderlijn een dobberlengte op de grond. Bij het peilen staat de onderkant van de onderantenne van de dobber gelijk aan het wateroppervlak.
  • Loodje op de grond. Nu plaats je een knijploodje op je laatste loodje en peil je vervolgens zodanig uit dat je drijflichaam gelijk met het wateroppervlak staat.

De eerste twee manieren gebruik ik vaak in het begin van de wedstrijd omdat de azende vissen het voer en aas vaak boven de bodem willen pakken. Bij warm weer werkt deze tactiek ook vaak goed. Later in de wedstrijd schakel ik vaak over naar de methoden 3 en 4, Vaak zijn er dan grotere vissen gearriveerd en die willen het aas vaak juist rustig en op de grond gepresenteerd krijgen.

 

Dutch Masterclass 39 06

 

Jeroen gruijs

Dutch Masterclass 39 07

 

Wat is de beste haak voor het vissen met wormen?

Voor het vissen met wormen is het aan te raden om een model te kiezen dat voor een relatief groot aas plaats biedt. Een wat langere steel kan ook handig zijn om een worm gedeeltelijk aan te rijgen. Omdat je met wormen als aas gericht op wat grotere vissen probeert te vissen, mag de draad best een beetje steviger zijn. Persoonlijk gebruik ik twee modellen. Voor de lichte tot gemiddelde visserij gaat mijn voorkeur uit naar de Colmic Nuclear 957. Dit haaktype maakt het mogelijk om een worm op de haaksteel te schuiven. Voor een iets grovere manier van vissen, gebruik ik graag de Kamasan B560. Deze haak heeft een ruime bocht waardoor je ook gemakkelijk met grotere wormen op de haak kunt vissen zonder dat je de gehele haakbocht afdekt waardoor je onnodig veel missers krijgt.


Kies jij tijdens wedstrijden op open water wel eens voor de methodfeeder of gebruik je die alleen bij het vissen op karper op commercials?
Daar kan ik kort over zijn: de methodfeeder gebruik ik eigenlijk nooit. Dat wil echter niet zeggen dat ik nooit met boilies of pellets vis. Zeker tijdens lange wedstrijden op bijvoorbeeld het B-kanaal kun je soms goed vis vangen aan een boilie. Ik gebruik dan echter nog steeds de gewone voerkorf in combinatie met een onderlijn van circa 30 cm en voorzien van een hairmontage. Diezelfde montage kun je ook gebruiken om wormen op de hair te vissen. Deze manier van vissen met wormen is wellicht lang niet bij iedereen bekend, maar kan verrassend efficiënt zijn. Het vissen met de methodfeeder beperkt zich voor mij inderdaad tot de visserij op karper.

 

Dutch Masterclass 39 08

 

Jan willem nijkamp

Dutch Masterclass 39 10

 

Maak je ook gebruik van dichte korven op stromend water?

Mijn eerste keus is een gaaskorf, maar er zijn beslist ook omstandigheden waaronder een dichte korf beter tot zijn recht komt. Met een dichte korf breng je het aas en voer veel compacter naar de bodem; je verliest tijdens het zakken van de korf immers minder voer. Dit creëert ook meer rust op de voerstek hetgeen zeker voordelen heeft wanneer je gericht op grotere vissen vist. Tegenwoordig heeft Preston de ‘plug-it’ feeders, deze zijn perfect om veel aas te kunnen voeren, terwijl een klein beetje voer volstaat om dit aas op te sluiten. De gaatjes in de zijkant op de uiteinden van de korf houden het voer goed vast, maar maken tegelijkertijd het lossen van het voer een stuk gemakkelijker. Bij zwaardere ankerkorfjes plak ik het gaas af met isolatietape, zodat er ook een dichte korf ontstaat.

 

Hoe belangrijk is het gebruik van drijvende maden bij het feederen?

Het effect van drijvende maden wordt nog wel eens onderschat. Je hoeft niet per se met geheel drijvend aas te vissen. Je kunt ook gewoon aas combineren met drijvende maden waardoor dit uiterst langzaam naar de bodem valt. Op die manier hef je als het ware het gewicht van de haak en een deel van het gewicht van het overige aas op. Dit werkt echt heel goed bij argwanende vissen of bij vissen die zich boven de bodem ophouden. Doordat het aas langer boven de bodem hangt, valt het extra goed op. Soms merk je dat vissen het aas meteen pakken zodra het op de bodem valt. Ik vermoed dat dit komt doordat vissen het vallende  aas hebben opgemerkt en het volgen tot de bodem bereikt is. Een tergend langzaam vallend aasje biedt dan meer kansen op een aanbeet.

 

Dutch Masterclass 39 10

 

jurgen spierings

Dutch Masterclass 39 11

 

Is het aasgedrag van onder andere brasem veranderd?

Je hoort steeds vaker dat men ze hoog in het water vangt. Ik denk niet dat het aasgedrag is veranderd. Wel denk ik dat het nu meer bekend is bij de meeste vissers dat vissen, en dus ook brasems, zich soms hoger in het water ophouden. Hierdoor is het vanzelfsprekend dat dat er ook vaker hoog in het water gevist wordt op momenten dat ze op de bodem niet worden gevangen. Vooral het vissen op commercials heeft wat dat betreft een heel andere denkwijze te weeg gebracht. Op de karperputten is het vooral in de zomer algemeen bekend dat de meeste vissen hoog in het water gevangen worden. Op de Engelse commercials zit naast karper ook veel witvis en die wordt ook met regelmaat hoog in het water gevangen. De basis van de denkwijze is ongetwijfeld hier ontstaan.

 

Wat is de juiste tactiek om brasems hoog in het water te vangen?

Allereerst moet je ervoor gaan zorgen dat de vis gaat azen. Los aas schieten is dan vaak het beste. Schiet met regelmaat kleine hoeveelheden, net genoeg om de vis het aas gelijk op te laten eten en op de stek te houden. Te veel aas in één keer zal de vis achter het aas aan laten gaan richting de bodem. Hierdoor wordt het lastig om je haakaas op de juiste hoogte aan te bieden. Je haakaas moet bij voorkeur met dezelfde snelheid vallen als het losgeschoten aas zodat de vis niet argwanend wordt. Gebruik een licht tuigje met een gespreide loodzetting van relatief kleine loodhageltjes. Kies ook voor ook een dunstelige haak. Een te zware haak zal het aas te snel doen zinken. Je kunt het afzinken van het aas vertragen door de lijn gestrekt in te werpen. Steeds opnieuw ingooien is vaak het beste.
Zet ook verschillende topsets klaar met dobbers afgesteld op verschillende dieptes. Je weet immers niet op welke hoogte de vis zich zal ophouden. Gedurende de vissessie zal de vis ook op verschillende hoogtes kunnen zitten.

 

Dutch Masterclass 39 12

 

theo leijrik

Dutch Masterclass 39 13

 

Maak je wel eens gebruik van wormenmoes, van helemaal tot snot geknipte wormen?

Zeker, een moes van geknipte wormen komt goed tot zijn recht bij een visserij op kleinere vissen zoals blieken of bij een moeilijke brasemvisserij. Hierbij moet je dan wél oppassen dat de vis niet te snel verzadigd wordt. Toch werkt de moes dan doorgaans goed wanneer je gericht wilt vissen en voeren op de dikkere vissen.
Ik knip de wormen fijn in een keukenzeef zodat het vrij gekomen vocht weg kan lopen. Zodoende krijg je niet te veel extra vocht in je voer waardoor dit veel te veel kan gaan plakken. Aas en voer komen dan niet meer goed uit de korf. Je wilt immers de kleine stukjes worm voeren waar de vissen op gaan azen.

 

Is vismeelvoer goed te combineren met het gebruik van geknipte wormen?

Zowel voer op basis van vismeel als geknipte wormen zijn uitstekende middelen om gericht op dikke brasem te vissen, dat is inmiddels wel algemeen bekend.
Deze twee zijn daarom uitstekend te combineren. Het is wel handig om een vismeelvoer te versnijden met een percentage gewoon voer. Dit geeft iets meer structuur en klevend vermogen zodat het voer de lading van geknipte wormen goed in de korf opsluit tot deze de bodem heeft bereikt.

 

Dutch Masterclass 39 11


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.