Barbeltalk: Gierende molenslips | Oude Doos

11 oktober 2017 | Frans Vogels

De hengeltop deint mee op het ritme van de golven. Maar het ritme wordt niet alleen bepaald door die golven. Het drukke scheepvaartverkeer zorgt voor constante wisselingen van de neringen en de stroomsnelheid verandert continu. De ene keer buigt de top wat verder door dan een andere keer, totdat ineens de hengel hoepelrond wordt getrokken. Barbeel!

Het is even wennen, het op de lijn schuiven van een backlead, maar het levert je uiteindelijke voordeel op...

 

Dit artikel verscheen eerder in Witvis Totaal magazine no.87.

Meer weten over een abonnement? Klik hier.

 

De intro van dit artikel staat symbool voor een barbeelaanbeet op de rivier de Waal – tenminste: op de goede dagen. Maar zoals de meeste sportvissers wel weten, zijn de omstandigheden niet altijd ideaal. Op minder goede dagen zul je wat meer moeite moeten doen en is een andere of rustigere aasaanbieding noodzakelijk voor het krijgen van een aanbeet. Toch kan ik zeggen dat over het algemeen twee factoren bepalend zijn op de Waal. Een schip dat tegen de stroming in vaart, zorgt voor een waterverplaatsing naar de vaargeul toe. Deze enorme waterverplaatsing zorgt ervoor dat tot op de bodem al het losse materiaal wordt verplaatst en naar het midden van de rivier wordt gezogen. Hoe dichter het schip de kop van een krib passeert des te groter en krachtiger zal de zuiging en de werveling zijn.

 

In de beschreven situatie kun je vaak een aanbeet verwachten van barbeel. Deze zorgt ook meteen voor een van de spectaculairste aanbeten bij deze visserij en zeker ook bij het drillen van een barbeel. De vis wordt door de zuiging vaak meegetrokken in de volle stroming en daar komen de oerkrachten van deze gespierde sportvis volledig vrij. Het tweede hoofdbestanddeel voor een succesvolle barbeeldag op de turbulente Waal is het aanbieden van je aas in de barbeelzone. Deze zone is erg belangrijk, want één meter buiten die zone zorgt ervoor dat je geen barbeel maar brasem vangt! Op het moment dat je dus enkele brasems vangt, moet er beslist een belletje gaan rinkelen, want dan ligt het aas niet op de juiste plek.

 

Barbeltalk Gierende molenslips 02

Je hebt van die dagen waarop alles meezit...

 

Luchtbelletjes

De barbeelzone (dat geldt voor elke rivier) ligt dáár waar twee stroomsnelheden elkaar raken. Het snelst stromende gedeelte van de rivier is één van die stroken. Naar dat gedeelte moet je dus op zoek gaan. Dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar gelukkig is er een nuttige handreiking. Daar waar twee stroomsnelheden elkaar raken, ontstaat namelijk wrijving. Die wrijving resulteert in een zuurstofrijker gedeelte dat zich verraadt door luchtbelletjes aan het wateroppervlak. Deze strook luchtbelletjes is op elke rivier vrij eenvoudig waar te nemen. Feitelijk is een barbeelzone daarom ook vrij eenvoudig te herkennen. Door goed te kijken en de juiste oeverzijde van een rivier te kiezen, is deze barbeelzone over het algemeen vrij eenvoudig te bevissen omdat de stroming vaak vlak langs de oever loopt en je er geen last hebt van extra lijndruk.

 

 


 

De Waal: bij de één geliefd, bij de ander gehaat en gemeden

 


 


Maar… de rivier de Waal is dan toch weer een verhaal apart en dat maakt deze rivier ook uniek en vaak moeilijker bevisbaar dan andere rivieren. Bij de één geliefd, bij de ander gehaat en gemeden. Toch geldt voor deze rivier ook wat voor de andere belangrijk is, namelijk: het vinden van de barbeelzone is essentieel. Doordat de Waal vaak erg onstuimig is blijkt het echter moeilijker om die zone te vinden. Tijdens al mijn gidsdagen aan die rivier heb ik bij iedereen gemerkt dat mijn gasten hier moeite mee hadden. Na enige uitleg vond iedereen het uiteindelijk toch weer eenvoudig om die zone te herkennen en te ontwaren. De zuurstofstrook wijst de plekken eenvoudig aan. Voorwaarde hiervoor is wel dat je vanaf de kop van een krib vist, zodanig dat je lijnmontage met de stroming mee loopt.


Barbeltalk Gierende molenslips 03
Het aanbrengen van backlood moet snel gebeuren.

 

Barbeltalk Gierende molenslips 04
Opschuiven en laten zakken...

 

Lood op de lijn

Maar het moeilijkste gedeelte moet nog komen. Door de intensieve scheepvaart worden de wervelingen van links naar rechts gestuwd. Geen seconde ligt de oorspronkelijke barbeelzone op dezelfde plek. Op een rivier zonder scheepvaart is de barbeelzone vaak maar 50 cm breed, maar in de Waal is dat 40 tot 50 meter. Er is geen loodgewicht dat op zijn plek blijft liggen. Eigenlijk zeg ik dat verkeerd, want juist de lijn zorgt voor deze verplaatsingen van je aas en lood. De enorme druk op de hoofdlijn laat deze - mét lood of korf - alle hoeken van de Waal zien. Kleine speelse barbeel gaat vaak mee met die verschuivingen, maar de grotere en ervaren barbelen houden zich op in de oorspronkelijke barbeelzone, die meestal weer herkenbaar wordt nadat een boot is gepasseerd.


Zoals eerder gememoreerd, zijn die vele verplaatsingen niet belangrijk op de goede dagen. Dan is de vis los en goed vangbaar. Op al die andere dagen (90%) is het juist belangrijk om je aas in de juiste zone aan te bieden. Om dit op de Waal te bewerkstelligen, is het belangrijk om de lijndruk zo beperkt mogelijk te houden. De montage en de hengel in de richting van de stroming afsteunen is een must, maar dat alleen is niet afdoende. Daarom maak ik aan de Waal altijd gebruik van een backlead; een ‘backloodje’. Deze backloodjes hebben een gewicht van 90 of 110 gram en blijven tijdens het passeren van een schip vrij goed liggen.

Barbeltalk Gierende molenslips 05
: Met backlood een stabielere bodemligging van je montage en vaak grotere vissen.

 

Backlead

Het principe van backlead is afkomstig uit de karpervisserij. De voornaamste reden om backlead te gebruiken is om de lijn vanaf de hengeltop over de bodem te geleiden. Dit om scheepvaart uit de lijn te houden, stromingsdruk te verminderen of om vis niet af te schrikken. Een backlead wordt via een opening in de kunststof geleide-ring over de hoofdlijn geschoven en glijdt dan naar de bodem.


Barbeltalk Gierende molenslips 06

Gewicht

In eerdere bijdragen van mijn hand in Witvis Totaal heb ik al geschreven dat de door mij aan de Waal gebruikte korven een gewicht hebben van 180 tot 240 gram. Tel bij de 240 gram nog eens ruim 80 gram voer, dan kom je aan een dikke 300 gram werpgewicht. Gebruik tijdens het werpen geen kracht, maar laat het totale gewicht het werk doen en je zult zien dat een worp van 30 tot 40 meter geen probleem is; gewoon een kwestie van doen en durven. Ik adviseer hierbij wel om de dikste feedertip te gebruiken.

 

Barbeltalk gierende molenslips 07

Even wennen, maar niet te ingewikkeld...


Nadat de korf in het water is beland, schuif ik snel de hengel naar achteren. Het backloodje schuif ik op de lijn, net boven het topoog, waarna ik snel de hengel terugschuif en omhoog positioneer. Het backloodje moet over de hoofdlijn circa 20 meter verplaatst worden. Om dit te versnellen maak ik een korte zwaaibeweging (van voor naar achter) met de hengel. Ik heb hiervoor maar enkele seconden de tijd. Het is de bedoeling, dat het backloodje zo snel mogelijk zinkt, nadat het ver genoeg over de lijn gegleden is. Hiertoe zet ik de beugel open en geef ik voor de zekerheid ook nog met mijn vrije hand snelheid aan de lijn. Het backloodje zal hierdoor snel, net achter de krib, de bodem bereiken en daar blijven liggen. Alle druk wordt hierdoor van de lijn gehaald, waardoor de montage (lees: korf) voor een lange tijd op dezelfde plek blijft liggen: de basislijn van de barbeelzone. Meestal hebben de passerende schepen geen invloed op de lijn.
 

Barbeltalk gierende molenslips 08

Het backlood kan bij het binnendraaien vrij naar de korf schuiven.

 

Gierende molenslip

Barbeltalk gierende molenslips 09

Cadeautje uit de barbeelzone...

 

Een aanbeet bij het gebruik van backlood zal nu geen kromme hengel laten zien maar een gierende molenslip laten horen. Door deze aasaanbieding krijg je altijd een snelle wegzwemmer. Zorg ervoor dat je molen voorzien is van een vrijloopsysteem, zoals de bekende Baitrunnermodellen van Shimano. Die Baitrunner stel je zo af dat deze makkelijk lijn afgeeft. Om de barbeel binnen te drillen, mag de hoofdslip van de molen vrij strak staan, maar wel zodanig dat de lijn van de molen komt als de barbeel een run neemt.

 

 Door deze aasaanbieding krijg je altijd een snelle wegzwemmer
 


 


Na het aanslaan zal het backloodje opgetild worden en over de lijn richting de korf schuiven. Hierna is het drillen geen enkel probleem.
Enige voorzichtigheid is wel geboden. Als je namelijk geen aanbeet krijgt en de montage naar binnen wilt draaien, gaat dit niet zomaar. Dit moet met beleid gebeuren. Omdat zo’n backlood van circa 100 gram net achter stenen ligt, is het van belang om zo snel mogelijk binnen te draaien en ook dóór te blijven draaien totdat je korf zichtbaar wordt. Doe je dit niet, dan zul je onverhoopt vast komen te zitten met als gevolg dat je de gehele montage kwijt bent. Niet alleen komt eerst het backlood tussen de stenen, maar daarna ook de korf. Het vergt dus wel enige oefening, maar het is even een kwestie van wennen.

 

 


 

Na het aanslaan zal het backloodje opgetild worden en over de lijn richting de korf schuiven
 


 

 

Barbeltalk gierende molenslips 10

Op kleine rivieren is backlead meestal niet nodig, tenzij er veel kanovaardeers langskomen.

 

Mooie dagen

Deze manier van vissen met backlood heeft me ontelbare mooie dagen opgeleverd. De laatste jaren is de scheepvaart op de Waal verminderd en is het water hierdoor langere tijd rustig. De hoofdstroming blijft langer op dezelfde plek liggen - wat ook betekent dat de barbeelzone langer hetzelfde is. Dat houdt in dat er iets meer variatie is om je aas aan te bieden. Of zwaar en statisch, zoals boven beschreven, of juist licht en flexibel. Bij dat laatste maak ik gebruik van een loodje van maximaal 50 gram (en dus geen backloodje) dat ik vrij laat rollen. Beide systemen zijn me even lief, al weet ik uit ervaring dat de statische manier grotere en zwaardere vissen oplevert. Probeer het eens uit dit jaar!

 

Barbeltalk gierende molenslips 11

Dikke vissen, dikke lippen...


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.