Het moderne witvissen: Boilieonderlijnen voor witvis | Oude Doos

15 november 2017 | Herwin Kwint

In deze bijdrage gaat Herwin Kwint dieper in op een van zijn favoriete zelfhakende onderlijnsystemen die hij veelvuldig gebruikt bij het vissen met de boilies of pellets op witvis en karper met de feederhengel.

 

Dit artikel verscheen eerder in Witvis Totaal magazine no.86.

Meer weten over een abonnement? Klik hier.

 

De meeste zelfhakende systemen zijn van oorsprong in Engeland bedacht en daarmee ook ontworpen voor de typische visserij aldaar. De Nederlandse wateren lenen zich perfect voor het zogeheten ‘moderne stijl witvissen’, maar de in Engeland bedachte systemen zijn vrijwel niet toepasbaar op de stromende en diepe wateren die wij hier, in tegenstelling tot in Engeland, wel rijk zijn. En of je in deze nu een methodfeeder gebruikt of een klassieke gaaskorf, een kort onderlijntje is een must wil je een zelfhakend systeem optimaal laten werken.

 

Houd afstand!

Zelf vis ik op grote, diepe of stromende waterpartijen veel met de feeder in combinatie met zelfhakende systemen. Deze wateren kunnen nogal eens vragen om het gebruik van grote, ruime voerkorven. Je hebt van die dagen dat er een grote partij voer naar beneden moet om de stek goed aan de praat te krijgen of te houden. De ervaring leert echter dat het haakaas beter niet te dicht naast een grote lompe voerkorf gevist kan worden. Veel feedervissers zullen dit beamen, wanneer zij gebruik maken van reguliere montages met levend haakaas zoals wormen of maden. Vaak is de onderlijn zo ‘n 75 cm tot een meter lang. Indien er korter bij de korf wordt gevist, nemen de aanbeten af.

Deze ervaring deel ik ook bij het vissen met boilies of pellets. Ook bij het gebruik van korte boilieonderlijntjes en met harde aassoorten, krijg ik beslist minder aanbeten wanneer ik kort naast een grote lompe korf vis, alsof de vissen argwaan hebben voor de korf als onnatuurlijk object. Een boilie-onderlijn (zelfhakende onderlijn) van een meter lengte is echter geen optie. De vis krijgt veel te veel speling om het aas te inspecteren en zal in een vroeg stadium de haak uitspuwen zonder zich te prikken.

 

Standaard voerkorf voldoet

De standaard boilie-onderlijnen (hairrigs) die worden aangeboden in de hengelsportzaken zijn vaak zeer kort; zo ‘n 10 a 15 centimeter maximaal. Met deze lengte vis je dus zeer kort naast de voerkorf en dat is vaak niet wenselijk, zeker niet wanneer de omstandigheden vragen om een grote voerkorf. Een optie is wellicht de gulden middenweg; zelfhakende onderlijnen (dus met kale haak en aas op de hair) van 30 tot hooguit 40 cm zijn als zelfhakend systeem succesvol gebleken.
Er zijn echter twee belangrijke nadelen:

 

NADELEN

  • Op dagen dat de vis uiterst voorzichtig aast, zijn kortere onderlijnen een must. Ook is de mate van dressuur een overweging. Veel karpervissers zullen beamen dat zij de karpers niet meer gevangen krijgen op onderlijnen van langer dan 10 cm. In de karpervisserij wordt zelden of nooit meer gebruik gemaakt van onderlijnen langer dan 15 cm. Let wel: we praten hier over grote vissen, waarbij je zou denken dat zo ’n klein onderlijntje helemaal wegvalt, maar niets is minder waar. Op de meeste wateren zul je, wanneer je er op brasem vist, dit stadium van dressuur niet zo snel aantreffen, maar het is zeker iets om in het achterhoofd te houden. Zelf heb ik al wateren bevist waar ook de brasems en vooral de zeelten meesters zijn in het ontwijken van zelfhakende onderlijnmontages. Kort en scherp vissen is een must.

 

  • een tweede nadeel van het dicht bij de korf vissen wordt gevormd door de aanvallen van kleine hongerige vissen die we eigenlijk niet willen vangen. Een simpele uitspraak, maar in dezen zit veel meer verscholen dan menigeen denkt. Wie aanwezig is geweest bij mijn lezingen heeft kunnen horen en zien dat ik tijdens het feedervissen op brasem van openbare wateren daar ook structureel grote karpers weet te vangen. Menig witvisser is zich er (nog) niet van bewust dat er een overtreffende trap zit verscholen binnen het moderne witvissen. En die overtreffende trap is het succesvol vangen van grote karpers, denk hierbij aan exemplaren van 15 kilo en meer. We vissen immers met zwaardere (zelfhakende) onderlijnen van minimaal 20/00 en grovere haken. Mits deze combi scherp wordt gevist, blijkt er veel meer mogelijk dan alleen maar succesvol leefnetten vol brasems vangen. We zijn dus in staat om als feedervisser een gehaakte, grote karper daadwerkelijk te landen, mits we de driltechnieken onder de knie hebben en een groter schepnet meebrengen.

Het moderne witvissen Boilieonderlijnen voor witvis 02

De slidermontage, uitgevoerd zonder voerkorf maar mét loodje. Tijdens de worp klimt de onderlijn met het PVA zakje de hoofdlijn op tot aan het stuitje. Het loodje zal de modderbodem in duiken, tewijl de montage zachtjes op de modderbodem landt. Daarmee is dit hét perfecte zelfhaaksysteem op zachte bodems of waar veer bladafval ligt.

 

Terug naar mijn uitspraak over ‘kleine hongerige vissen die we eigenlijk niet willen vangen…’ Vanuit mijn perspectief als karpervisser bedoel ik hiermee dus eigenlijk de brasems. Wellicht zal de verbazing bij u stijgen en dat verraadt alleen maar dat u wellicht nog niet op de hoogte bent van wat er mogelijk is binnen het nieuwe witvissen. Welnu: de truc is even simpel als effectief en is al tientallen jaren een door mij veel gebruikte strategie. In een volgende bijdrage voor dit magazine zal ik daarop dieper ingaan, maar het komt in grove lijnen hier op neer: als karpervisser maakte ik vaak gebruik van brasems die ik naar een compacte voerplek lokte. Op die voerplek werd bewust niet gevist, maar liet ik de brasems helemaal los gaan. Grote karpers worden hierdoor ook vaak attent gemaakt dat er wat te halen is, want ze zijn immers nieuwsgierig maar ondertussen zeer terughoudend. (Op geijkte wedstrijd parcoursen was het als karpervisser vaak in de nachtelijke uren een feest een dag na de wedstrijd). De grote karpers blijven op afstand, soms maar enkele meters buiten de -compacte- voerplek. Dit fenomeen geld ook voor verschillende formaten witvissen, waar menigeen wel mee bekend is. Kleine witvis boven op de korf, grotere witvis buiten de drukke zone. De overtreffende trap hierin is: brasem boven op de voerstek, grotere karpers/zeelten kort bij maar buiten de drukke zone.

 

Het moderne witvissen Boilieonderlijnen voor witvis 03

Het moderne witvissen Boilieonderlijnen voor witvis 04

De nieuwe vismethodes lenen zich optimaal voor het bevissen van zandafgravingen. De brasems zijn hier vaak gewend aan de voor de karper bestemde boilies en hierop veelal zelfs 'groot gegroeid'...


Welnu, terug naar de kern van dit verhaal. Het zelfhakende systeem dat ik zo dadelijk beschrijf, laat zich met een onderlijntje van 10 cm toch ragscherp vissen op één of meer meters vanaf de korf. Dus we vissen buiten de compacte voerplek waar de korf continue belandt en dus daar waar vaak de grotere vissen wel vangbaar zijn…

 

Korte onderlijn en toch ver bij de korf vandaan: de ‘Slider Rig’

Als karpervisser maak ik al ruim 20 jaar gebruik van een glijdend onderlijn systeem, ook wel de ‘Slider Rig’genoemd. De Engelse naam is afgeleid van het feit dat het korte onderlijntje de hoofdlijn opklimt . Het systeem is perfect om een korte hairrig toch op enige afstand van de korft te presenteren mét behoud van het prikeffect en dat laatste is belangrijk. De opbouw is vrij simpel en bovendien is deze montage ongevoelig om in de knoop te raken tijdens de worp of afdaling.

Zelf knopen
1. Monteer een rubberen stopper op de hoofdlijn.
2. Monteer een kraal op de hoofdlijn die tegen de stopper valt.
3. Monteer een wartel met speld (zie foto).
4. Monteer een siliconen rubber van ca 2 cm.
5. Monteer een wartel met clip om de voerkorf in te bevestigen.

 

Het moderne witvissen Boilieonderlijnen voor witvis 11

Het belangrijkste item in de hier beschreven slidermontage: de Protector Sleeve van Matrix. De hoofdlijn blijft mooi beschermd als de wartel van de onderlijn druk zet op de hoofdlijn.


De basis van het systeem is nu klaar. In de onderste speldwartel komt de voerkorf te hangen. Die hangt dan dus in het verlengde van de hoofdlijn. Op de wartel tussen de kraal en het siliconenslangetje komt de onderlijn. Alvorens de onderlijn te bevestigen, schuif ik via een boilienaald een klein rubbertje op de onderlijn. Vervolgens hang ik de onderlijn in de speldwartel, waarna ik het rubbertje over de speldwartel trek om zodoende een soort ‘afhouder’ te creëren. De onderlijn zit nu geklemd in de wartel en hangt dwars op de hoofdlijn. De rubberen stopper schuif ik op zo’n meter afstand vanaf de korf.
Tijdens de worp zal de onderlijn richting de stopper klimmen. Doordat de rubberen stopper verschuifbaar is, blijft de afstand van onderlijn tot voerkorf naar wens instelbaar.


De hoofdlijn lijn dient behoorlijk strak gespannen te worden op de top van de hengel. Hoe meer weerstand, des beter. Houd de hoofdlijn zo dicht mogelijk tegen de bodem, opdat de vis geen lijn kan detecteren ter hoogte van de voerplek. Zodra de vis het aas oppakt, strekt de korte onderlijn zich niet op de voerkorf, maar op de strak gespannen hoofdlijn.

 

Het moderne witvissen Boilieonderlijnen voor witvis 09
Dit systeem is prima inzetbaar met de korte kant en klare onderlijnen. Er is echter één vaste waarde bij het gebruik van een zelfhakend systeem ongeacht in welke situatie je deze ook gebruikt: de onderlijn moet kort!

 

Het moderne witvissen Boilieonderlijnen voor witvis 12

Deze 'Slider Rig' is perfect om een korte hairrig toch op enige afstand van de korft te presenteren mét behoud van het prikeffect.

 

 

Modderbodems!

Het moderne witvissen Boilieonderlijnen voor witvis 13

Je hebt overal van die stekken waarvan je weet dat de voerkorf er in de bodem of tussen het bladafval wegzakt.

 

Het zojuist beschreven onderlijnsysteem is tevens een perfect systeem bij het vissen op superzachte modderbodem of in de periode dat er veel bladafval op de bodem ligt. Je hebt overal van die stekken waarvan je weet dat de voerkorf er in de bodem of tussen het bladafval wegzakt. Het zijn van die typische plaatsen waar het wél beter is om je voerkorf aan de oppervlakte leeg te trekken bij het opbouwen van een voerplek. Het lokvoer kan dan langzaam naar de bodem vallen en wordt zodoende niet in, maar bovenop de prut gepresenteerd.


Het zojuist beschreven onderlijnsysteem is in deze omstandigheden mijn eerste keuze en kent slechts één aanpassing: ik vervang de korf voor een simpel wartelloodje. Zoals gezegd: het onderlijntje zal tijdens de worp de hoofdlijn opklimmen tot aan de stopper. Het spreekt voor zich dat de afstand van de stopper afgesteld wordt op de dikte van de blubberlaag waarin het lood wegzakt. Het wartelloodje zal in de blubber of tussen het bladafval schieten, maar niet het onderlijntje dat tegen de stopper zit. Dit haaklijntje met aas zal mooi langzaam neerdalen en vindbaar zijn voor de vissen.


Bij het witvissen met boilies gebruik ik als haakaas vrijwel altijd een drijvende boilie (pop up), die ik met behulp van een klein loodhageltje op 5 cm onder de haak laat afzinken. Zeker wanneer je tussen bladafval vist, is een pop up vaak het verschil tussen wel of niet vangen.
 

Het moderne witvissen Boilieonderlijnen voor witvis13

Het moderne witvissen boilieonderlijnen voor witvis

Dergelijke vissen hebben een aparte benadering nodig... 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.