Vijvertips voor het najaar

30 september 2017 | Namens Team DAM - Frits verschoor

De langste dag ligt alweer enige tijd achter ons. De dagen worden korter, de eerste koudere nachten en najaarse buien zijn een feit.  De karpers in de commercial vijvers voelen aan dat over enkele maanden de winter eraan gaat komen en dat ze een vetlaag moeten gaan opbouwen om deze koude, voedselarme periode door te kunnen komen. Betekent dit dat de karpers nu makkelijker te vangen zijn? 

 

De karpers op de vijvers zijn de gehele zomer belaagd door de vissers en dat merk je in het aasgedrag. Tel daarbij op dat de watertemperatuur daalt, het water helderder wordt en er al koude nachten zijn met wind vanuit het noorden en/of oosten en dan weet je dat het lastig kan worden om de hongerige vissen toch te vangen. Met wat aanpassingen aan je materiaal, aas en voer kun je echter maximaal profiteren van de hongerige vissen en  kun je nog een paar leuke dagen hebben aan de waterkant voordat wintercompetitie  of de winterstop begint. Als Team DAM geven we je hierbij een aantal tips om ook in het najaar nog een leuk netje vis te kunnen vangen op onze ­commercials.

 

Verfijning noodzakelijk

De vissen zijn de gehele zomer door goed gevangen op stevig materiaal. De vis is zich nu aan het volvreten voor de winter en wordt nog wat zwaarder. De grotere vissen kunnen in het najaar zomaar één of twee kilo zwaarder zijn dan ze eerder in het voorseizoen waren. Dat betekent echter niet dat je de vissen ook nog zo makkelijk kunt vangen aan de lijnen en haken die je in de zomer hebt gebruikt. De vis op commercials is gedurende de zomermaanden al een aantal keer gevangen en de vis leert hiervan – de bekende dressuur. De vis wordt wat wantrouwiger en voorzichtiger met azen. Daarbij komt dat het water helderder wordt en een dikke lijn dus ook beter zichtbaar is onder water.

 

Om de schuwe vissen toch te kunnen vangen, doe je er dus goed aan om je lijnen en haken een maatje dunner en kleiner te kiezen. Uiteraard moet je dit afwegen in relatie tot het gewicht van de te verwachten vissen.  Begin licht en dun en leg een topset klaar met een zwaardere setup. Zijn de vangsten erg goed of zijn de vissen groter of sterker dan verwacht, dan kun je altijd omwisselen met je topset met de dikkere lijn als dit nodig is. Met de juiste materialen zijn zelfs de grootste vissen echter veilig te vangen op een dunne lijn en kleine haak.

 

vijvertips voor het najaar 02

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 93 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.