Een kijkje onder water…

09 september 2017 | Frans Vogels

Al heel wat jaren komt Frans Vogels aan de waterkant en juist de laatste decennia daarvan hebben hem de ogen letterlijk nog meer geopend. Niet alleen het lezen over en het vissen op barbeel heeft het plaatje voor hem nog completer gemaakt, ook een jaar lang onderwater meekijken met een camera leerde hem veel. Heel veel!

 

Sinds wij als sportvissers de beschikking kregen over betaalbare, maar kwalitatief goede en volstrekt waterdichte cameraatjes om de onderwaterwereld ‘live’ te aanschouwen, is er werkelijk een nieuwe wereld voor mij open gegaan. Onderwateropnamen leerden mij bijvoorbeeld hoe voer en partikels zich gedragen in de stroming. Jaren geleden heb ik hiermee aan de Grensmaas gewoon ‘op zicht’ al wat proeven gedaan in ondiep water. Maar dat was toch niet helemaal vergelijkbaar met wat zich op dieper water afspeelt. De stroming vlakbij de bodem blijkt niet alleen hard, maar vooral ook ongecontroleerd. Met dat laatste bedoel ik dat het water werkelijk alle kanten op wervelt bij de minste of geringste verandering van bodemstructuur. Dat heeft tot gevolg dat de haak aan een onderlijn niet stil blijft liggen, maar stevig ronddraait en ook verstrikt raakt in alle wervelingen. Het voordeel is dat een bewegend aas sneller gepakt wordt, een nadeel is dat je heel makkelijk en snel met je haak(aas) ergens in vast komt te zitten.

 

Los en vast grind

Partikels als hennep, maïs en pellets hebben de grootste moeite om te blijven liggen op een grindbodem. Hierbij hebben we te maken met twee verschillende structuren en wel die van los en vast grind. Vast grind is vaak grover van structuur en ligt al jaren vast en stevig tegen elkaar ‘geplakt’. Dit kom je tegen op de bodem van de Grensmaas en de Ourthe en Amblève in de Ardennen. Het losse grind bestaat uit fijn tot middel fijne deeltje en ligt los op en tegen elkaar. Dit grind verplaatst zich heel gemakkelijk door de stroming en zal de structuur van de bodem steeds snel doen veranderen. Los grind vindt je bijvoorbeeld op de bodem van de Waal en Roer.

 

Een kijkje onder water 2

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 93 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.