Die Donau so blau | Blog JanWillem Nijkamp

04 september 2017 |

De zomer is voor mij niet de meest intensieve periode van de wedstrijdvisserij. Wat dat betreft liggen de topmaanden nog in het verschiet. In september en oktober zijn alle weekenden al wel zo ongeveer vol geboekt. Die twee maanden richt ik mij voornamelijk op de visserij op de IJssel. Naast enkele losse individuele en koppelwedstrijden zijn de driedaagse van Zutphen en de vierdaagse Grand National voor mij altijd weer de kersen op de taart van het wedstrijdseizoen.

 

Augustus echter met name in het teken van de jaarlijkse vakantie met het gezin. Dit jaar zijn we, niet voor de eerste keer, neergestreken in Zuid Duitsland. Hoewel vissen dan niet de hoogste prioriteit heeft, gaan er altijd wat spullen mee in de dakkoffer op de auto. Via het vissen ben ik jaren geleden in contact gekomen met Bert Bovens. Bert, inmiddels Berti, is geboren en getogen Nederlander, maar woont al meer dan 40 jaar in het Duitse Beieren, bijna letterlijk op een steenworp afstand van de Donau. Het kon dus niet zo zijn dat er helemaal niet gevist ging worden…

 

Vergunningproblematiek gooide echter bijna roet in het eten. Na het nodige getelefoneer kon ik uiteindelijk via-via en met behulp van Berti en de voorzitter van de plaatselijke hengelsportvereniging toch aan de slag. De controle op vispapieren is ter plaatse behoorlijk scherp. Mochten er mensen zijn die van plan zijn om bij onze oosterburen te gaan vissen, laat je even goed informeren over welke nationale en lokale vergunningen noodzakelijk zijn. Sommige regelgevingen zijn iets anders dan wij gewend zijn en zullen menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. Daar wil ik hier echter niet te veel over uitweiden…

 

Hoe dan ook: ik kon nu samen met Berti lekker wat uurtjes gaan vissen op Die schöne blaue Donau en al is die rivier in de praktijk niet zo blauw als de titel van die wereldberoemde wals dat doet voorkomen, het is wél een fantastische rivier waarop je prachtige vissen kunt vangen. Vooral het gemiddelde formaat van de vis is erg uitnodigend. Minder uitnodigend is het aantal aanwezige grondels, maar met de juiste aanpak kun je die kleine lastpakken prima ontwijken. Het gedeelte waar ik was, ligt net voorbij het stadje Kelheim. Vanaf deze stad is er scheepvaart op de rivier die hier nog niet zo breed is en dus staat er eigenlijk altijd de nodige stroming. Verderop, voorbij Regensburg, is de Donau al aanzienlijk breder en is de stroming al haast te verwaarlozen. 

 

Die-Donau-so-blau-02

De Donauvissen zijn in de regel fors van formaat!

 

Aangekomen aan de waterkant was het in eerste instantie wel even schrikken. Het materiaal waarmee we aan de slag gingen, bleek namelijk wel even een tandje zwaarder dan ik gewend ben in mijn riviervisserij. Mijn 8/00 gevlochten hoofdlijn maakte plaats voor 30/00 nylon en de onderlijnen van 20/00 fluorocarbon werden ingeruild voor eentje van 32/00. In de Donau vis je op een bodem van kiezel en steen en daarbij valt bovendien niet uit te sluiten dat je een oersterke rivierkarper haakt. Sterk en robuust materiaal is dus een must!

 

Die-Donau-so-blau-03

Die-Donau-so-blau-04

De forse voerkorven volgepropt met van alles en nog wat…

 

We maakten een mix van Hemp & Hali Crush, volgepropt met allerlei pellets en gebroken boilies om in de forse voerkorven te proppen. Maden, casters en wormen lieten we achterwege om geen grondels aan te trekken, daar wilden we geen energie in steken. Barbeel is het target. Onder de haak worden forse pellets op een hair aangeboden. De 14 mm versies in Robin Red en Halibut zijn favoriet, maar Berti wisselt ook af met pellets van meer dan 20 mm. Het formaat aas sluit het vangen van kleine visjes uit, maar desondanks blijken er heel wat vissoorten te zijn die zich wagen aan dit soort stevige hap. 
Tijdens onze woensdagochtendsessie vingen we 15 vissen: zeven barbelen, zeven brasems en één kopvoorn. 

 

Die-Donau-so-blau-05-06

Berti met barbeel en kopvoorn uit de Donau.

 

Terug in eigen land, staat ook hier het rivierseizoen voor de deur. Afgelopen twee weken heb ik alvast gevist op een aantal verschillende plaatsen aan de IJssel. De vangsten waren nog niet overal geweldig, maar er wordt al aardig vis gevangen. Kolblei en blankvoorn vormen de hoofdmoot, maar de dikke windes en barbelen laten ook hun gezicht zien en zijn bepalend voor een goed gewicht. Ik hoop in een volgende blog verslag te kunnen doen van enkele prachtige wedstrijden. 

 

Die-Donau-so-blau-07

 

Tenslotte nog het volgende: de meeste liefhebbers zullen zaterdag 23 september as. wellicht al met rood aangemerkt in hun agenda hebben staan. Die dag wordt aan de oevers van de IJssel in het Overijsselse Veessen immers voor de derde keer de Barbeeldag georganiseerd. Vorig jaar trok deze dag reeds vele bezoekers, maar dit jaar is de opzet nog groter met onder andere een jeugdplein en wederom de nodige clinics en lezingen door erkende barbeelvissers. Tussen al die barbeelcracks ben ik vereerd om eveneens voor de derde keer mijn manier van riviervissen/barbeelvissen te mogen demonstreren. Theorie en praktijk komen dan dus samen aan de waterkant in de prachtige omgeving van Veessen. Ik hoop velen van jullie daar aan de boorden van de IJssel te mogen begroeten.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.