Weekje Commercial vissen aan de overkant | Blog Bradley van Horssen

07 augustus 2017 | Bradley van Horssen

Bradley van Horssen

Wedstrijdvisser

In deze bijdrage bericht ik graag over de mooie avonturen die ik samen met mijn maat Christian eind juli jl. mocht beleven in het oh zo mooie Engeland. Tenslotte is het commercieel vissen ontstaan in dat land aan de andere kant van de Noordzee. Wij wilden dus wel eens kijken hoe het er daar bij het vissen van commercial wedstrijden aan toe gaat. En ook of we er nog wat kunnen leren door bijvoorbeeld Engelse vissers te spreken over hun plan van aanpak en van dat soort dingen.

Zouden we alles bij ons hebben?

 

 

Voordat ons avontuur kon gaan beginnen, dienden er uiteraard eerst de nodige voorbereidingen te worden getroffen. De reis en het verblijf vanzelfsprekend, maar ook welk materiaal we al dan niet moesten meenemen, aas & voer etc. Uiteindelijk wist Christian de bus te regelen waarmee we reisden, zorgde onze goede MAP-collega Matty Pillay voor de casters en bleken we de maden ter plekke op het vijvercomplex te kunnen kopen. De blikken maïs die we beslist naar Engeland wilden meenemen, haalden we bij de Sligro uit het schap. Voor de overtocht kozen we voor de Ferry van Europoort naar Hull. Vanuit die havenplaats in noordoost Engeland zou de rit in Engeland naar onze bestemming niet meer dan een uur duren, nadat we waren afgezet waren door de immense ferry ‘Pride of Hull’. Ideaal!

 

Weekje-Commercial-vissen-aan-de-overkant-02

De oversteek is comfortabel en ontspannend op de immense ferry ‘Pride of Hull’.

 

Zaterdag en maandag - verkennen!

Tijdens de boottocht van ongeveer 11 uur viel er aan boord werkelijk van alles te doen en waren we veelal te vinden in de casino’s, om daar wat losse centen op te maken. De korte nacht hebben we vervolgens goed doorgebracht en het diner en ontbijt aan boord bevielen ook al reuze. Eenmaal van de boot stond ons een ritje van een uur te wachten. Alle tijd dus en we besloten om eerst maar eens het centrum van Hull te bezoeken. We moesten wat ponden pinnen en deden wat winkels aan. Altijd leuk, maar toen was het tijd om richting het complex van ‘Lindholme Lakes’ te rijden.

 

Daar werden we ontvangen door Rob en de man in de eerste lodge waar we zouden verblijven was op de hoogte gebracht van onze bezoek en wist ons te vertellen dat onze gastheren Aaron & Alex even weg moesten. Het aangeboden bakje koffie namen we graag aan en een uurtje later was Alex terug en konden we in de kantine van het complex alles verder regelen voor ons verblijf en de wedstrijden waaraan we zouden gaan deelnemen. Nadat we onze spullen naar de lodge hadden gebracht waar we verder zouden verblijven, hadden we alle tijd om het complex alvast wat te verkennen. Er waren op diverse vijvers open matches gaande en we konden dus goed zien hoe het daar toeging. Zo keken we ook mee over de schouders van Maikel van de Mee, die een wedstrijd viste aan Benny’s Lake, een vijver die we later ook zelf zouden gaan bevissen.

 

Weekje-Commercial-vissen-aan-de-overkant-03

De lodge waarin we verbleven op het fraaie complex van ‘Lindholme Lakes’.

 

Ook op zondag visten we nog niet zelf en konden we in alle rust nog bij enkele open matches gaan kijken en uiteindelijk ook onze spullen gereed maken voor onze eerste wedstrijd maandag. We wisten al op welk water we die eerste wedstrijd moesten vissen: Chris zou gaan vissen aan Benny’s, terwijl ik naar Beeches moest.

 

Eerste visdag - Beeches

Van Matty begreep ik dat er op deze vijver veel grote karpers zwemmen. Maar dan echt massieve karpers! Ik wilde daarop optimaal voorbereid zijn en knoopte dan ook lijnen van 20 en 25/00, met onderlijnen van 20 en 18/00, voorzien van een haak no. 14 met baitbandje.

 

Weekje-Commercial-vissen-aan-de-overkant-04

Op Beeches zwemmen de nodige zware karpers.

 

Deze vaste stok wedstrijd begon ik kort op vijf meter en die stek kon ik aangooien met 6 mm Fishery pellets. Ik ving op deze lijn vier vissen en besloot na zo’n 1 ½ uur vissen over te gaan op de 16 meter lijn. Op deze verre lijn ving ik wat grotere vissen, maar helaas viel de beet vervolgens stil en moest ik het doen met af en toe een aanbeet. Ik besloot uiteindelijk om m’n spullen neer te leggen en bij mijn buurman links te gaan zitten om te zien hoe hij de visserij aanpakte. Dat vond hij geen probleem en ik stak zo nog wat op van die laatste vistijd. Uiteindelijk kon ik 71-14 lb aanbieden, waarmee ik vijfde werd.

 

Tweede visdag - Willows

De tweede wedstrijd op dinsdag vond plaats aan Willows, een fraai vormgegeven water met wat landtongen erin. De stekverdeling was naar mijn idee niet 100%, maar goed: ik kwam daar om vis te vangen en te leren en niet zozeer om de wedstrijd te winnen. Alhoewel ik niet zal ontkennen dat een dagwinst beslist lekker zou zijn…

 

Ik begon de dag weer kort op vijf meter en besloot om daar te ‘slappen’ en voortdurend casters aan te gooien. Voor dat slappen op de korte lijn had ik mijn topsets voorzien van een SF2 4x10 en 4x12 op een Power Optex 20/00 hoofdlijn, met daaronder een 13/00 onderlijn met een haakje no.16 en/of no.18 en een baitbandje waarin een caster geklemd zat.

 

Weekje-Commercial-vissen-aan-de-overkant-05

Willows is een fraai vormgegeven vijver met wat landtongen erin.

 

Hier ving ik enkele  F1’tjes, maar merkte vervolgens na een uurtje vissen dat de beet toch wat minder werd. We hadden te maken met harde wind en het was onder deze omstandigheden niet te doen om casters te gaan schieten op de 13 meter lijn. Links van mijn stek lagen echter mooie rietvelden en ik besloot daartussen in te gaan vissen met een 25/00 hoofdlijn en 20/00 onderlijn. Ik ving hier mijn vissen en bood uiteindelijk bij de weging 52-04 lb aan, goed voor een vierde plek. Er was dus sprake van een voorzichtig stijgende lijn…

 

Derde visdag – Bonsai

Eigenlijk keek ik van meet af aan het meeste uit naar het vissen op het ‘main lake’ van van ‘Lindholme Lakes’, Bonsai. Want wát een vijver is dat. Maar liefst 85 stekken en vrijwel iedere stek met eiland voor zich. Het visbestand is er bovendien zeer gevarieerd, met F1, kleine & grote karpers, brasems & barbeel. Het kwijl kwam me uit de mond; ik had er zin in!

 

Weekje-Commercial-vissen-aan-de-overkant-06

Naar het vissen op Bonsai, het ‘main lake’ van van ‘Lindholme Lakes’, had ik lang uitgekeken. En wát een schitterend water is dat!

 

Ik had het gevoel dat ik op Bonsai veel moest rouleren op diverse stekken en met een keur aan montages. Zo had ik me geprepareerd door een bomb loodje te maken met een 16/00 Power Optex onderlijn van 30 cm lang en daaraan een haakje B911 in maat no.16 met bait bandje. Hierop zou ik een 6 mm Fishery pellet monteren, die ik tegen of net naast het eiland zou droppen. Ik besloot om daarnaast ook op 13 meter een zogenoemde shallow-stek te maken en die te bevissen met een 18/00 hoofdlijn en 15/00 onderlijn met bait bandje, om daar mijn caster op te bevestigen. Van dezelfde materialen als mijn shallow lijn, prepareerde ik ook nog een montage om over de bodem te vissen en tenslotte maakte ik ook een topsetstek met 20/00 hoofdlijn en 16/00 onderlijn klaar voor later op de dag en een kantstek van 18/00 in combinatie met een 16/00 onderlijn, beide met bait bandje. Uiteindelijk ving ik voor mijn gevoel heel wat vis; veel barbeel op de 13 meter lijn en veel kleine karper op de bomb. Dat resulteerde in een gewicht van 105-15 lb en dat bleek goed voor een vijfde plaats.

 

Vierde visdag – Loco

Op Loco nam ik deel aan een ‘vrije hengel’ wedstrijd en ik lootte stek 11. Bij aankomst kon ik wel janken; ik zat in een hoek, opgesloten door de vissers op stek 7 & 14. Tenminste, dat gevoel had ik, want uiteindelijk kon natuurlijk wél ook de feeder worden ingezet en daarmee worden de opties toch aanzienlijk verruimd.

Ik begon dus toch vol goede moed en ving vijf minuten na mijn eerste inzet op de method een ‘dikke’ spiegel van een kilo of drie. Daarna viel de beet echter volledig weg en geloof me: dan duren drie uur lang!

 

Weekje-Commercial-vissen-aan-de-overkant-07

Op Loco kon uiteindelijk ook het vissen in the margin een wat tegenvallende dag niet goedmaken!

 

Vooraf had ik echter besloten om ook een kantstek naar links te maken en die agressief aan te voeren met maïs. Uiteindelijk ving ik daar zo’n 30 minuten voor tijd nog vier mooie F1’s. Misschien had ik eerder de kant in moeten gaan? Ik zal het nooit weten. Wel genoot ik volop van de vissers op de linkerkant, want die vingen als robots vis. Uiteindelijk eindigde ik deze ietwat teleurstellende dag met 17-4 lb, goed voor een zesde plaats.

 

Vijfde en laatste visdag – Benny’s

Wat gaat de tijd dan toch snel, in het ritme van het voorbereiden op een wedstrijd, vissen en dan opnieuw evalueren en prepareren. Vóór we het wisten was het alweer vrijdag en dus tijd voor de vijfde en daarmee tevens laatste visdag. Die laatste wedstrijd zou ik vissen aan Benny’s, een vijver vol met F1, maar dan ook echt VOL! Een fantastische visserij! Zeiden de Engelsen…

 

De dagen voordien had ik een paar keer niet echt gunstig geloot en dus was het nu hopen dat ik op een topstek terecht zou komen. Ik lootte stek 54, maar dat zei mij verder helemaal niks. Ik vertelde het wat andere deelnemers en kreeg meteen allerlei enthousiaste reacties: “Flyer, dream peg, stunning draw, game on!” Het leek dus in ieder geval wel een redelijke stek te zijn.

 

Weekje-Commercial-vissen-aan-de-overkant-08

Wat een fantastische visserij, daar met de wind op de kop aan Benny’s Lake!

 

Bij aankomst kwamen engelen bij mij in de poule meteen aanhuppelen met een grote glimlach en de aanmoedigende woorden: “You’re gonna catch some fish mate, 200lb +!”. Toch ietwat overdonderd, dacht ik bij mezelf: “Geen druk dus!”

 

Enfin; ik pakte uit en zette de Z30 op het plateau, keek naar het water en moest toen voor het eerst ook zelf glimlachen. De wind vol op de kop! Eerder die week had ik meermaals horen vertellen dat je als je op Benny’s zit met de wind op de kop aardig kans hebt om goed - heel goed vis te vangen. Het geluk leek me nu dus toe te lachten, de vooruitzichten oogden goed, ik was blij en ging verder met opbouwen.

 

Ik besloot om te gaan vissen met een jigger float op een 20/00 Power Optex hoofdlijn, met daaronder een 13 en 15/00 onderlijn met lasso. Voor het eerst ging ik vissen met dit lassosysteem en… het liep werkelijk fantastisch! Wat een mooie visserij is dat. Ik ving uiteindelijk 200+ stuks F1 karpers en bood 209-07 lb aan! Zo’n 95 kilo F1. Ongelooflijk. De nummer 1 had met rond de 237 lb nóg meer, maar ik eindigde als derde en werd op de bekende sportieve Engelse wijze  gefeliciteerd. Klappen op mijn schouder en een soort aai over de bol. “Well fished, Mate!”,  werd er gezegd. Ze vonden het fijn voor mij en zelf had ik echt de dag van mijn leven. Ik hoop van ganser harte dat dit alles ooit ook in Nederland kan!

 

Weekje-Commercial-vissen-aan-de-overkant-09

Kan niet wachten om de oversteek opnieuw te maken!

 

Volgend jaar zijn we er zeker weer bij, tijdens deze week vol wedstrijden op een topcomplex. Wat een ervaring en wat een avontuur! Ik kan me er nu een jaar op verheugen.

 

Tot mijn volgende blog.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.