Over een duur lesje en gevlochten lijnen | Blog JanWillem Nijkamp

31 juli 2017 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

In mijn vorige blog beschreef ik hoe een trainingssessie op een nieuw stuk water in combinatie met wat mazzel bij het loten resulteerde in winst tijdens de wedstrijd. Nog maar kort geleden werd ik weer even geconfronteerd met de soms dunne scheidslijn tussen winnen of verliezen.

 

Tijdens een tweedaagse wedstrijd op de IJssel had ik na twee dagen 7 punten verzameld. Dat was weliswaar goed voor een 10e plaats, maar daarmee viel ik net buiten de prijzen. Met zes punten had er nog wel een enveloppe voor mij klaar gelegen. Achteraf gezien heb ik de kansen op een goede klassering zelf laten liggen. De loting was zeker niet gunstig geweest, maar de kansen op die benodigde enkele klassementspunten minder waren er zeker geweest.

 

Op dag 1 werd ik derde in mijn vak met 7.400 gram, 700 gram minder dan de winnaar en slechts 60 gram minder dan de nummer twee. De visserij was lastig en de aanbeten, zeker van dikke vissen, kwamen slechts spaarzaam door. Ik viste vrij ver uit de kant, ruim voorbij de kribben, omdat ik ervan overtuigd was dat ik op die stek de dikkere vissen kon vangen. Maar liefst zes keer stond mijn feedertop keihard te rammelen, zonder dat die aanbeet resulteerde in een vis. De spreekwoordelijke gaten in de lucht van het misslaan boven de IJssel bij Veessen zitten er nu nog steeds! Ongelooflijk dat geen van die vissen zichzelf hadden gehaakt. Het verzilveren van slechts één van die aanbeten was waarschijnlijk goed geweest voor twee klassementspunten minder.

 

Dag 2 zat ik weer in de zelfde sector, maar dan op een theoretisch minder goed nummer. Ik besloot korter te vissen, net op de rand tussen nering en volle stroom. Mijn op voorhand bedachte tactiek was om zoveel mogelijk kleine vissen te vangen en dan maar te hopen dat zich tussendoor een bonusvis zou melden. Die bonusvis, ik had ingezet op een barbeel, bleef uit, maar ik had inderdaad een redelijk aantal kleine vissen weten te vangen.

 

Resultaat: 5.680 gram, 4 punten. Het verschil met de nummer drie bedroeg 20 gram. In mijn gedrevenheid om zoveel mogelijk visjes te vangen en zo min mogelijk tijd te verliezen, was er een kolbleitje uit mijn handen gesprongen op het moment dat ik deze in mijn net wilde deponeren. Weg 50 gram, weg derde plaats, weg prijs!

 

Over-een-duur-lesje-en-gevlochten-lijnen-02

Fijn dat ze er weer zijn, die in de stroming zo sterke kolbleien met hun felle aanbeten op de feedertop.

 

Achteraf mijmeren heeft natuurlijk weinig nut; je kunt de geschiedenis toch niet meer veranderen. Maar deze gebeurtenissen hebben mij wel weer aan het denken gezet. Over 10 uur vissen in twee dagen was 80 gram het verschil tussen een topklassering en buiten de prijzen vallen. Een duur lesje zal ik maar zeggen... nog meer focus de volgende keer!

 

Positief is overigens de ´terugkeer´ van die kolblei, zo lijkt het tenminste. De laatste jaren leek deze prachtige sportvis een beetje van het toneel verdwenen. De reden waarom ze niet of nauwelijks meer werden gevangen, is nooit helemaal duidelijk geworden. Op diverse plaatsen aan de IJssel worden ze echter weer in behoorlijke aantallen gesignaleerd. Weliswaar is het gemiddelde formaat nog niet zoals dat pakweg 10 jaar geleden was, maar een natuurlijk herstel lijkt te zijn ingetreden. Kolbleien zijn in de stroming sterke vissen, die prachtige felle aanbeten geven op de feedertop. Nu maar hopen dat ze zich weten te handhaven en verder doorgroeien. Een gemixd netje vis vangen van voorn, kolbei, winde en misschien een bonusbarbeel is toch geweldig! Waar anders dan op de IJssel kan dat?

 

Over-een-duur-lesje-en-gevlochten-lijnen-03

Op de IJssel vis in nog immer graag met een gevlochten hoofdlijn in combinatie met een nylon voorslag.

 

Persoonlijk was ik (en ben ik nog steeds nog wel) bij het feedervissen altijd groot fan van een gevlochten hoofdlijn in combinatie met een nylon voorslag. De lengte van die voorslag stem ik daarbij af op de visserij van het moment. Circa 12-15 meter is bij mij de standaard, maar voor het vangen van kleine vis, kort ik deze in naar acht meter, om zo een directer en sneller contact te realiseren.

 

Over-een-duur-lesje-en-gevlochten-lijnen-04

Deze nieuwe door Preston Innovations  ontwikkelde nylon lijn is snel zinkend en vertoont weinig rek. Op dit moment nog niet verkrijgbaar in de Nederlandse en Belgische winkels, maar dat gaat snel veranderen. Vraag er dus naar bij je winkelier!
 
Tegenwoordig kies ik echter ook steeds vaker weer voor nylon. De technische ontwikkelingen staan niet stil en speciaal voor het feedervissen heeft Preston Innovations lijnen ontwikkeld die de voor onze visserij vereiste kenmerken hebben. Snel zinkend en weinig rek; een beetje de kenmerken van (het dure!) fluorocarbon eigenlijk. Voor de grote afstand gaat er in mijn opinie nog steeds niks boven een gevlochten hoofdlijn, maar voor de kortere afstand bevalt het 'nieuwe' nylon mij ook erg goed. Ik vind het belangrijk dat je bij een aanbeet snel contact kunt maken met de vis, zeker wanneer je met weifelende aanbeten te maken hebt. Hoe meer rek er in je montage zit, des te meer vertraging dat oplevert bij het zetten van de haak. Het voordeel van een goede nylon hoofdlijn ten opzichte van een gevlochten lijn met voorslag is het feit dat er geen knoopje in de lijn zit, zoals de verbinding hoofdlijn-voorslag. Op dit knoopje kan zich vuil verzamelen, met alle gevolgen van dien..

 

Over-een-duur-lesje-en-gevlochten-lijnen-05

Tight Lines!

 

De komende weken staan er geen wedstrijden op het programma. Ik doe even een stapje terug en ga met mijn gezin van onze vakantie genieten. Er staat nog wel een bezoekje gepland aan het Duitse Beieren, direct aan de Donau bij goede vriend Bert Bovens. Samen zullen we zeker proberen om daar een paar barbelen en kopvoorns of dikke Donaubrasems te vangen. Met Berti als persoonlijke gids moet dat gaan lukken!


Graag wens ik wie eveneens vakantie heeft een fijne tijd toe.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Bart de jong

Weer een mooi duidelijk verhaal.en een goedereede voor een spoel nylon. Fijne vakantie met je dames.