Commercial vissen in optima vorma | Blog Jaco Verhagen

24 juli 2017 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

En dan kom je op een vrijdag terug van een heerlijke week in Engeland, waarin m’n vismaten en ik lekker hebben gevangen, veel producten van Neobaits hebben kunnen testen en vooral ook hebben kunnen experimenteren hoe je het vissen op een commercial zo effectief kunt aanpakken. Aan de voorbereidingen lag het dus niet en nog maar amper bekomen van de terugreis stond er voor de dag nadien alweer de derde wedstrijd van de Witvis Totaal Carp Classics op het programma en moesten wij met onze poule naar het commercialcomplex van de Kool. 


Ik wist dat ik op de Kool een goed resultaat moest vissen, om nog enige kans te hebben om bij de eerste vier in onze poule te komen. Bij het loten kwam ik op nummer 3 terecht en dat leek in eerste instantie niet al te best. Maar doordat stek 4 eruit was gehaald, misschien tóch een plek met wat mogelijkheden. Het begon die dag echter overal ronduit moeizaam en de vis liet zich maar mondjesmaat vangen. Ik had op 11,5 meter twee plekken geselecteerd, waarbij ik de linker met micro’s en dode maden had aangevoerd en de rechter eveneens met micro’s en daarnaast wat 4,5 mm pellets.

 

Al snel kreeg ik op de pelletlijn toch wat indicaties van aanwezige vis en na een kwartier had ik de eerste karper al aan de haak en even later ook veilig in het net. Ik besloot om het vervolgens eerst op de andere stek te proberen, maar niet nadat ik eerst met het cupje op mijn top weer wat pellets en micro’s op de pelletlijn had gecupt. Cupje leeg maken en daarna meteen door naar de madenlijn om mijn aas daar langzaam te laten zakken. En zie: ook hier duurde het niet lang of mijn dobber schoot resoluut onder en wederom was een karper de klos. Maar na deze ene vis bleef het weer stil, wat ik ook probeerde.

 

Een switch naar de pelletlijn leverde ook niks op en ik besloot om op deze plek voorzichtig wat pellets te gaan bijschieten. Die wat ruimere spreiding op de stek had na zo’n drie kwartier resultaat en mijn derde vis kwam veilig aan de kant. Rondom werd ook maar sporadisch een visje gevangen en er waren verschillende vissers die hun vis dan ook nog eens verspeelden. Voorzichtigheid was dus geboden, want het zou vandaag wel eens op slechts enkele vissen kunnen aankomen...

 

Commercial vissen in optima vorma 2

De fraaie vijver van De Kool.

 

Er was nu nog maar minder dan een uur of twee te vissen en ik besloot dat het tijd was om mijn hengel door te schuiven naar 13 meter. Deze lange afstand is aan de Kool toegestaan is. Ik was al enige tijd op 11,5 meter pellets aan het schieten, want vaak is het op deze vijver zaak er net achter te gaan liggen. Dit leek de kloppen, want ik ving er nu in een half uur toch weer twee vissen bij. Hierna werd het weer stil op mijn stek en al bleef ik voortdurend mijn andere voerplekken afzoeken naar vis, dat leverde helaas verder niks op.

 

We gingen nu het laatste kwartier in en alles lag zó dicht bij elkaar dat één dikke vis extra zomaar de winst zou kunnen opleveren. Aangezien ik daar de meeste vis had gevangen, besloot ik alles op de pelletlijn te zetten. Een goede beslissing, want na een minuut of vijf schoot mijn elastiek uit mijn top en was ik weer bezig met het drillen van een karper. Na het veilig landen van deze vis had ik nog een minuut of vijf over en binnen een paar tellen had ik weer beet. Dit bleek een goede dikke vis die er echt voor ging en die ik uiterst voorzichtig moest zien te drillen.

 

Na enkele minuten leek de karper zich over te geven en kwam hij binnen schepbereik. Ik wilde net mijn schepnet pakken, toen de karper nog een keer alles op alles zette en hij nu niet meer te stoppen leek. Vervolgens viel het elastiek ineens slap en was ik de vis kwijt. Wat was dát jammer, want ik had deze karper graag nog als bonus gevangen, vooral aangezien ik besefte dat het nu heel spannend zou worden wie er eerste zou worden.

 

Na de weging bleek ik ruim 13 kilo te hebben verzameld en dat bracht mij met minder dan een kilo voorsprong op de nummer 2 de dagoverwinning. Met dit ene klassementspunt was ik superblij en deze uitslag bracht de spanning in de top vier van het klassement bovendien weer helemaal terug.

Commercial vissen in optima vorma 3

Commercial vissen in optima vorma 4

Laten we het er op houden dat alle trainingen in Engeland hun vruchten hebben afgeworpen…

 

Met ons Neobaits-team nemen we ook deel aan de landelijke competitie van de DCL (Dutch Carp Lakes) en ook daar hebben we nog genoeg werk te doen om zicht te houden op een eventuele finale. Zo moesten we naar ’t Broek, een voor ons nieuwe vijver waar we voordien nog nooit hadden gevist. Gelukkig hadden uiteindelijk een paar teamleden een week vóór de wedstrijd alsnog kans gezien om aan deze vijver te gaan oefenen en aan de hand van hun bevindingen konden we onze tactiek bepalen.

 

De teamleden die hadden geoefend en dus enigszins bekend waren met de stekken kwamen op een redelijke plek te zitten, waar zij in ieder geval wel mogelijkheden zagen. Zelf kwam ik op stek 4 te zitten en al na een uur bleek het in mijn stuk moeilijk te worden. De eerste tijd werd er op de nummers 1 t/m 4 niks gevangen en aangezien er op deze nummers van elk team iemand zat, was het zaak om van de 0 af te komen.

 

Commercial vissen in optima vorma 5

We kenden de vijver van ’t Broek nauwelijks, maar dat ging niet ten koste van de resultaten.

 

Ik had dus ook hier weer op 11,5 meter twee plekken gemaakt en verder op de korte vijf meter lijn een voerplek met grondvoer en wat pieren en maden om zo de eventueel aanwezige witvis te kunnen vangen. Verder nog twee plekken in de margins geprepareerd en alle opties waren benut. Nu was het verder zaak om secuur de plekken te blijven aanvoeren en te blijven rouleren tussen alle lijnen. Dat wilde zeggen: steeds kleine hoeveelheden bijvoeren op de ene stek en op de andere vissen.

 

Commercial vissen in optima vorma 6

Wij zijn er als team heilig van overtuigd dat ons aas en voer helpt bij het behalen van mooie resultaten.

 

Na drie uur had ik echter nog niks en was ik het uiteindelijk maar op de korte lijn gaan proberen. Ik knipte een klein stukje pier en prikte dit op de haak. Ik zette in en al na een paar minuten schoof mijn dobber langzaam onder en een klein brasempje was een feit. Het was niet veel, maar ik was van de nul af en dat konden de andere teams nog niet zeggen. Maar helaas: wat ik daarna ook probeerde, ik kreeg nergens meer een aanbeet. Gelukkig voor mij en ons team gold dat ook voor de overige drie vissers in mijn sector en uiteindelijk waren wij  het enige team met alle vier de vissers vis. Dit bleek doorslaggevend voor de overwinning en ook die staken we vrolijk en opgelucht in onze zak…

 

De daaropvolgende weken wist ik nog een ‘2’ te vissen op tijdens de vierde wedstrijd van de WTCC op Toms Creek en daarmee werd het al helemaal spannend. Bovendien wisten we tijdens de tweedaagse om de Baron van Huussen Trofee de tweede dag ons vak te winnen en het kon dus eigenlijk niet op voor ons Neobaits Commercialteam.

Commercial vissen in optima vorma 7

Commercial vissen in optima vorma 8

Ook tijdens de vierde wedstrijd van de TWCC op Tom’s Creek liep het voorspoedig.

 

De laatste wedstrijd voor de WTCC bracht ons naar de Vossekuil en het was zeer spannend in onze poule. In totaal een man of vijf hadden nog kans op de vierde plaats overall en dus plaatsing voor de finale. En… dat zul je altijd zien… het liep juist die wedstrijd allemaal heel moeizaam en ik verspeelde veel vissen. Uiteindelijk eindigde ik deze wedstrijd individueel als vierde en ik dacht al dat mijn finaleplaats met dit resultaat definitief verkeken was. Het pakte echter tot m’n grote geluk anders uit, want ik kwam alsnog op een gedeelde vierde plaats overall terecht. En doordat ik meer gewicht had, was daarmee plaatsing voor het finaleweekend van de WTCC in september een feit.

 

Ik ben hier uiteraard super blij mee en zal me tegen die tijd optimaal gaan voorbereiden om gedurende die finale zo goed mogelijk te presteren. Daarin heb ik nu al heel veel zin, maar zover is het nog lang niet. Eerst maar eens lekker vakantie vieren!

 

Tot de volgende keer.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.