Girlpower | Blog Nico Breevaart

17 juli 2017 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Het is inmiddels alweer maanden terug dat dochter Isabel en ik samen de Ardennen bezochten, maar nu het gesloten seizoen eindelijk weer voorbij is, kunnen we niet wachten. De bewuste zaterdag zitten we al behoorlijk vroeg in de auto en rond 8.30 uur staan we al aan de oevers van een goed stromende Ourthe. De voorgaande dagen heeft het behoorlijk geregend en ook voor vandaag geven ze wisselvallig weer op. Voor deze rivier is dat juist goed, omdat het water dan troebeler wordt en uiteraard levert het ook een hogere waterstand op. Voor mij perfecte ingrediënten voor een mooie visdag.


Zonder dat verder te hoeven overleggen, weten Isabel en ik al hoe we op dit gedeelte van de rivier de stekken verdelen. Voor ik het weet heeft Isabel de hengel al voorzien van een 40 grams voerkorfje en de haak van een paar krioelende maden. Ik ben nog bezig met het voeren van hennep en maden, als ik al de eerste vreugdekreet hoor schalmen en het woord baars. Ik ga toch even een kijkje bij haar nemen, want baars vangen we zelden in de Ardennen. De eerste vis van vandaag is inderdaad  een prachtig gekleurde baars. Dat is nog eens een mooie start!

 

Girlpower 2

Baars komen we in de Ardennen niet zo vaak tegen en Isabel is er dan ook blij mee.

 

In het daarop volgende half uur vangen we de ene na de andere vis. Alhoewel het voornamelijk kleine vissen zijn, vermaken wij ons prima. Er komt weer een heel arsenaal verschillende soorten op de kant. Grondel, gestippelde alver en ook weer serpeling.

 

Door de stroming is het voor mij lastig om m’n aas in de hoofdstroom te houden en vanuit m’n ooghoeken zie ik dat Isabel vrij kort onder de kant vist. Gezien de waterstand is dat nu goed te doen en in de zone zo vlak onder de oever zien we ook steeds de vissen flanken, waaronder ook mooie exemplaren. Na een klein uurtje krijgt Isabel een enorme aanbeet en is ze vol in gevecht met iets wat zonder twijfel een barbeel moet zijn. Deze vis maakt handig gebruik van de stroming en test de hengel tot het uiterste. Gelukkig houdt Isabel de vis bij de eerste runs goed onder controle en pas als we de vis voor het eerst zien, neemt de spanning toe. Het is blijkt echt een joekel van een barbeel te zijn en zal haar PR benaderen. Na een paar minuten klinkt er wederom een vreugdekreet als ik het schepnet onder de barbeel weet te krijgen. Snel meten we de vis op en met zijn 65 cm is dit een verpulvering van haar PR en voor Ardennen-begrippen is dit gewoon een grote vis. Na een korte fotoshoot zetten we dit bakbeest weer rustig terug in rivier en zijn we echt in een jubelstemming. Wat een vis en wat leuk dat Isabel hem vangt! Dit maakt mij als vader echt supertrots en geeft heel veel voldoening.

 

Girlpower 3

Voor Ardennen-begrippen een prachtige vis!

 

We lassen meteen even een korte koffiepauze in om dit succes te vieren. Dit smaakt naar meer en vol vertrouwen nemen we weer plaats achter de hengels. We vissen vandaag ieder met één hengel en dat is gezien de activiteit van de vis ook de juiste keus.

 

Nog geen 10 minuten na de break is het mijn beurt. Waar ik een kleine barbeel verwacht, sta ik plots, na zeven jaar zonder, oog in oog met een oude bekende. In het net ligt een prachtige sneep. Een vissoort die in Nederland nauwelijks wordt gevangen en ook in de Ardennen blijkt dit een het sluwe en schuwe vis te zijn. Ik ben er oprecht blij mee en de trip is eigenlijk voor ons beiden nu al geslaagd. En we zijn pas 1,5 uur bezig.

 

Girlpower 4

Zo’n sneep is een schuwe en sluwe vis…

 

In het uur daarna vangen we geen vissen meer uit de bonus-categorie, maar toch krijgen we wel constant beet en vangen we ook veel verschillende vissoorten. Het weer slaat langzaam om en de eerste regen komt naar beneden, al is het qua temperatuur nog prima te doen.

 

We verkassen naar een stek iets stroomafwaarts, waar we samen onder paraplu kunnen zitten en nadat de hengels in liggen, is het meteen raak. Zo vang ik ook de eerste barbeel van de dag en heeft Isabel erg veel lol om het formaat. Deze barbeel is nog geen 25 cm, maar ook deze telt voor mij. 

Girlpower 5

Girlpower 6

Girlpower 6

Wie het kleine niet eert…

 

Net voor lunchtijd krijg ik de ultieme aanbeet. De baitrunner giert het uit en natuurlijk weet ik dat dit een hele goede vis is. Wederom maakt de stroming de dril een stuk lastiger, maar gelukkig weet ik deze aanbeet te verzilveren. Een mooi gekleurde barbeel van ruim een halve meter is het resultaat. Dit is het betere werk! Blijkbaar is er een school met barbelen op de stek beland, want als ik de hengel opnieuw uitwerp, is het binnen de minuut wederom vol raak. Wat is dit genieten zeg! Isabel schept de vis behendig en zo liggen er binnen vijf minuten twee barbelen op de mat. Deze tweede vis is wederom ietsje groter dan de vorige, maar Isabel blijkt met haar recordvis de verdiende dagwinnaar!

 

Girlpower 7

Mooie vis, maar Isabel blijkt dagwinnaar!

 

Traditiegetrouw zoeken we in het dorpje een overdekt terras op waar we onder het genot van een hapje en een drankje nagenieten van deze zeer geslaagde visdag. Het wisselvallige weer heeft absoluut in ons voordeel gewerkt. Normaliter vissen we op deze stek bij lage waterstanden en helder water. Onder die omstandigheden is de vis vaak minder actief en dus moeilijker te vangen. Vandaag was de waterstand een stuk hoger en stroomde het ook behoorlijk. Weet niet of het toeval is of niet, maar zeven jaar geleden ving ik in een vakantie vier snepen op dezelfde stek. Destijds stroomde het ook meer dan normaal, waardoor de rivier veel troebeler is en dat was vandaag wederom het geval. Voor mij kan dat weer waardevolle informatie zijn voor komende sessies.

 

Op de terugreis heerst er een uitgelaten sfeer in de auto. Het liefst wilden we helemaal niet weg uit de Ardennen. Gelukkig staat de zomervakantie voor de deur en we beloven elkaar plechtig dat we ook dan weer een sessie in de Ardennen zullen doen. Wat een heerlijk vooruitzicht!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.