Groot water in Oost-Groningen

19 augustus 2017 | René Bruins

In het mooie Oost-Groningen ligt in de streek Oldambt het Oldambtmeer, een ten behoeve van het grootschalige project ‘Blauwe stad’ kunstmatig geschapen water van ruim 800 hectare. Het schijnt volop grote brasem te zitten en ook de nodige voorns. René Bruins doet verslag van de voor hem eerste sessie aan dit water.

 

Samen met vismaat Martin ga ik op pad: Target… Brasem! We kennen het Oldambtmeer nog niet van eigen ervaringen, maar hebben van medevissers gehoord dat er op dit relatief ‘nieuwe’ water dikke platten kunnen worden gevangen.

 

Aangekomen op de stek zien we dat het behoorlijk waait en de wind vol op de kant staat. In de praktijk is dit vaak erg gunstig voor de vangsten; ‘Wind op de kant is vis in de hand’, zo luidt immers een bekend gezegde. We zullen het zien! 

 

Groot water in Oost-Groningen 2

 

Eerst onze spullen maar eens opbouwen en de hengels optuigen, waarna er gepeild kan worden. We komen beiden tot de conclusie dat op een meter of 50 de bodem mooi vlak is. Wel blijkt die bodem ook wat zacht en dat kan wat nadelig zijn voor je aaspresentatie. Na wat overleg besluiten we om beiden te gaan vissen met het zogenaamde ‘Free Running’ systeem, zodat de korf aan een zijlijn vrij over de hoofdlijn kan schuiven. Doordat de korf iets zal wegzakken in de prut, maar het haakaas daar boven blijft, geeft dit een veel natuurlijkere aaspresentatie. Het water is met een diepte van circa twee meter niet erg diep. Als korf gebruiken we daarom een speedkorf met grote mazen, zodat ons voer -en dan met name ons aas- snel uit de korf kan. Een 50 tot 60 gram korf is nodig om goed en makkelijk de beoogde afstand te kunnen behalen en nauwkeurig te kunnen vissen…

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 92 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.