Zomers spektakel met de pellet waggler

12 augustus 2017 | JanWillem Nijkamp

Ieder jaargetijde kent zo haar charmes en vereist een specifieke benadering voor wat betreft techniek of tactiek. Waar de koude periode vraagt om zuinig vissen en soms veel geduld, is dat in de zomer vaak precies omgekeerd. De watertemperaturen zijn inmiddels flink opgelopen en de vissen zijn aanzienlijk actiever op zoek naar voedsel…

 

Op commercials is dat vanzelfsprekend niet anders dan op het open water. De vijverkarpers houden zich bij hogere temperaturen graag op in de hogere waterlagen. Jeroen Andernach is één van de meest ervaren commercial vissers van ons land en doet in deze bijdrage uit de doeken hoe je karpers kunt vangen op een wel heel spectaculaire manier: met matchhengel en pellet waggler.

 

Voedselnijd

Vijverkarpers azen graag op pellets en de vissen zijn gewend dat door de waterkolom vallende aasbrokjes het signaal vormen om voedsel te gaan zoeken. Wanneer de vissen in de gaten krijgen dat het voedsel van boven komt, zullen ze niet wachten tot die lekkere brokjes op de bodem zijn beland. Eerder zullen ze de vallende pellets actief tegemoet treden, ook al vanwege een zekere voedselnijd die ontstaat doordat meer vissen geïnteresseerd zijn in de pellets. Daarnaast worden ze getriggerd door het geluid dat in het water vallende pellets veroorzaken. Afhankelijk van watertemperatuur, lichtinval en het aantal aanwezige vissen, komen de vissen zelfs tot dicht onder het ­wateroppervlak.

 

Zomers spektakel met de pellet waggler 2

 

‘Dikke dobbers’

Wat houdt het vissen met een ­pellet waggler precies in? Om vissen in de hoogste waterlagen te kunnen vangen, dien je een aasaanbieding te ­creëren waarbij vissen de kans krijgen om het vallende aas te onderscheppen. Een stil ergens ­tussen water en wind hangend aasje, is niet erg natuurlijk en zal de nodige ­argwaan wekken.


Een pellet waggler is een dikke, wat stompe dobber met een enkele bevestigin aan de onderzijde van de pen. Bij de meeste modellen zit de verzwaring reeds in de dobber gemonteerd. Om een natuurlijke val van het aas te bewerkstelligen, wordt er geen lood tussen dobber en haak op de lijn geplaatst. Het aas, doorgaans een harde pellet, valt dus alleen onder invloed van het eigen gewicht door de waterkolom…

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 92 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.