Zeelt; uitdagende schoonheid

15 juli 2017 | Nico de Boer

Onze oer Hollandse zeelt is niet alleen een prachtige vis, deze soort is ook uitdagend om te lokaliseren en om te drillen aan licht materiaal. Penvissen is de aangewezen methode als je niet teveel spullen wil meesjouwen en jagend mooie stekken wilt zoeken waar deze bronzen kanjers zich mogelijk ophouden. En de beloning is groot als je zo’n sterke schoonheid weet te vangen.

 

De moderne vormen van statisch vissen, hoe succesvol ook, heb ik nooit zo zien zitten. Dat begon in mijn tijd al met zware voerkorfen en dito feederhengels om op afstand brasems te vangen. Karpervissen met boilies en hairs, voer en aas uitvaren, zelfhaaksystemen, uren liggen op een stretcher in een tentje om te wachten tot die zoemer afgaat, dat was al helemaal niets voor mij. Vroeger viste ik op alles, een beetje met de seizoenen mee, en was ik een echte allrounder, maar door de jaren heen bleef eigenlijk alleen vliegvissen over. Tot ik kleinkinderen kreeg die ik graag wilde leren vissen. Met een vast stokje van eerst drie en later vijf meter en tegenwoordig een lichte matchhengel. Gewoon achterin hun tuin in het aangrenzende water (Zaanstreek) voorns en brasems vangen. Met het opgroeien en leren vissen van die kleinkinderen, kwam mijn plezier in de oervorm van vissen weer terug. Simpel vissen met de pen. Maar wel op een moeilijke en mooie vis: zeelt.

 

Zeelt uitdagende schoonheid 2

 

Tinca tinca

Tinca tinca, zo luidt de fraaie wetenschappelijke naam voor zeelt, die een krachtig gebouwd, goedgevuld lichaam heeft. Kenmerkend zijn de dikke staartwortel en grote staart, de afgeronde hoeken op alle grote vinnen, de rode kraaloogjes en de dikke schubloos lijkende huid die nauwelijks slijmerig is. Hij heeft natuurlijk wel schubben, maar die zijn klein en liggen dicht over elkaar heen. De kleur van zeelt is een beetje afhankelijk van zijn habitat en kan variëren van zwartgroen en donkerbrons, tot geelkoper in het zonlicht…

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 92 graag als eerste lezen?
Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.