Verslaving aan de Lot (deel 2) - Blog Nico Breevaart

12 juni 2017 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat ik een grote voorliefde heb voor Frankrijk. De rivier met de meeste aantrekkingskracht op mij is toch wel Le Lot oftewel de Lot. Na ruim een halfjaar Lot-droogte staat er eindelijk weer een hele mooie sessie op het programma. Samen met Edwin zal ik een week doorbrengen aan deze onvoorspelbare parel van het Zuiden.

 

We hebben opnieuw gekozen voor een andere stek dan voorgaande jaren, maar zijn wel weer voorzien van alle luxe. Het vakantiehuis bevindt zich vlakbij de Lot en we hebben ook een zwembad en boot tot onze beschikking. Verder hebben de eigenaren ook echt specifiek aan de vissers gedacht door direct aan het water een blokhut te plaatsen, voorzien van een koelkast, keukentje en stromend water en elektra. Deze blokhut is ruim en mag ook gebruik worden als luxe bivy.

 

Het vissen op barbeel zal hier een lastig verhaal worden aangezien we ver stroomafwaarts op de Lot gesitueerd zijn en de stelregel aan deze rivier is toch wel dat hoe meer stroomopwaarts, des te beter is het barbeelbestand. De visserij zal dan ook grotendeels gericht zijn op karper en meerval en voor de barbeel zullen we op expeditie moeten gaan, hetgeen juist de week enorm gevarieerd en uitdagend maakt.

 

Verslaving-aan-de-Lot-02

De Lot heeft op dit traject een ronduit bizar bodemverloop.

 

We hebben het enorm getroffen met de weergoden. De temperaturen gaan richting de 25 graden en dat is voor half mei al fantastisch. Vol enthousiasme beginnen we dan ook aan het visgedeelte van de trip. Eerst verkennen we met de boot en dieptemeter dit traject van de rivier. We treffen hier een ronduit bizar bodemverloop aan. Direct onder de kant is het hooguit twee meter diep en op zo’n 20 meter uit de kant schiet de bodem loodrecht naar beneden tot een diepte van meer dan 10 meter. Edwin trekt zijn ingenieus boeiensysteem weer uit de kast en kiest voor taluds aan de overzijde van de rivier. Doordat er nauwelijks stroming staat, is dit ook goed te doen.

 

Ik kies ervoor om net voorbij de zone te vissen waar de rivierbodem naar beneden schiet; dit moet gewoon vis opleveren en het voordeel van deze stek is dat deze met de katapult is aan te voeren. De eerste twee dagen blijft het echter helemaal stil voor wat betreft de karper en meerval. We raken aan de praat met Nederlandse vissers in het huis naast ons. Zij komen hier al jaren en al is het in deze periode van het jaar normaliter vis takelen, hebben ook zij nog geen enkel teken van activiteit gezien. De grootste oorzaak hiervan is volgens onze buren het ontbreken van enige wind en stroming.

 

Verslaving-aan-de-Lot-03

Edwin heeft zijn eerste spiegel op de kant.

 

Ik schakel zelf over op het witvissen en met succes. Naast de nodige kolblei vang ik ook mooie ruisvoorns, waarvan de grootste net de 40 cm niet aantikt. Edwin heeft van stek gewisseld en vist nu in het gedeelte in de oeverzone waar nog geen twee meter water staat. Dicht tegen de overhangende takken aan weet hij daar ’s nachts de eerste meerval te vangen en ‘s avonds komt ook de eerste spiegelkarper op de kant. Geen reus, maar de vreugde is er niet minder om.

 

Dag drie staat voor ons in het teken van een barbeelexpeditie. Binnen een half uur rijden staan we aan een totaal andere variant van de Lot. De rivier is hier maximaal twee meter diep en stroomt behoorlijk. Na een eerste halfuur, waarin we door met regelmaat te voeren de basis liggen voor de rest van de sessie, doorbreekt een agressieve aanbeet de stilte. Even later is de eerste barbeel dan toch veilig binnen en hopelijk vormt deze vis een opmaat voor een heerlijke sessie.

 

Verslaving-aan-de-Lot-04

Verslaving-aan-de-Lot-05

Verslaving-aan-de-Lot-06

Een aantal barbelen geeft het vertrouwen een hernieuwde boost.

 

Die komt er ook. We vangen met grote regelmaat barbeel en de garlic pellets doen hun werk. Het voelt geweldig om na een paar moeizame dagen zoveel activiteit op de hengels te hebben en deze sessie is er dan ook één die het vertrouwen een hernieuwde boost geeft. Op de terugweg belonen we ons zelf met een uitgebreide stop bij de Mac Donalds en vervolgens door bij terugkomst bij het vakantiehuis het zwembad in te duiken. Wat hebben we het zwaar…

 

Verslaving-aan-de-Lot-07

Wat hebben we het zwaar…

 

Op de stek bij het huis kunnen we na al die dagen wel de conclusie trekken dat er overdag geen grote vissen te verleiden zijn. Edwin krijg bijna alle volgende aanbeten in zijn nachtsessies of in de hele vroege morgen. Hij weet uiteindelijk nog een mooi aantal meervallen en karpers te verschalken; echt knap onder deze moeilijke omstandigheden. Dit blijkt wel, want onze ervaren buren staan ondertussen nog steeds op nul.

 

We gebruiken de dagen erna de uren overdag om met de boot het water op te gaan en te relaxen bij het zwembad. Bovendien verkennen we met de auto de regio, echt vakantie dus. De avonden en nachten wordt er uiteraard wel volle bak gevist. De witvis laat zich gelukkig wel goed zien.

 

Verslaving-aan-de-Lot-08

De visserij concentreert zich op de avonden.

 

Aan het einde van de week trek ik er wederom op uit om te barbelen. Edwin heeft een drukke nacht gehad aan de waterkant en verkiest even zijn slaapzak boven het vissen. Ik start in eerste instantie op dezelfde stek als eerder die week. Met vertrouwen lanceer ik de eerste voerkorven midden in de stroming. Dit keer is het binnen 10 minuten al raak en voor ik het weet ligt de eerste mooi gekleurde torpedo op de onthaakmat. De uren daarop volgend weet ik er nog een vijftal te vangen en besluit ik om in te pakken en op zoek te gaan naar een nieuwe stek. Met de barbelen al in de pocket, heb ik hier nu wel de rust voor.

 

Na een half uurtje toeren heb ik een mooie stek gevonden. Het stroomt hier aanzienlijk minder en de rivier is een stuk dieper dan de vorige stek. Na een uur vissen stuitert de hengel en dril ik vol adrenaline de vis. Gek dat juist zo’n nieuwe stek die extra kick geeft en vooral als het ook nog eens barbeel blijkt te zijn. Na een korte fotoshoot zet ik de barbeel weer terug en voldaan pak ik de spullen in om Edwin weer bij het huis te vergezellen.

 

Verslaving-aan-de-Lot-09

Na een korte fotoshoot zet ik de barbeel weer terug.


De laatste ochtend vangt Edwin nog zijn grootste karper van de week en is het na een heel moeizame start toch nog gelukt om mooie vissen te vangen. We hebben met volle teugen genoten van deze heerlijke relaxte week en mijn honger naar deze prachtige rivier is weer voor even gestild, met in het vooruitzicht dat we over een paar maandjes deze week nog eens fijntjes mogen overdoen!

 

Verslaving-aan-de-Lot-10

We hebben met volle teugen genoten van een heerlijke relaxte week.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Kristien

Waar kan ik dit prachtig vakantiehuis, in de natuur, reserveren?

Dank je wel.