IJsselvissen voor beginners | Blog Leon Haenen

29 mei 2017 | Leon Haenen

Leon Haenen

Liefhebber van beekjes en kleine rivieren

Weet je, verandering van spijs doet eten. Dat spreekwoord gonst door mijn hoofd en het klopt als een bus. Terwijl ik mijn spullen aan het prepareren ben voor mijn tweede bezoek aan de Gelderse IJssel, besef ik dat deze nieuwe rivier me een beetje te pakken heeft.  De visserij tussen de kribvakken is werkelijk totaal anders dan op mijn thuiswater. Het duurt me dan ook te lang voordat ik weer kan starten aan de twee uur durende autoreis om op de IJsselbarbeel te mogen vissen. Grappig is dat eigenlijk. Terwijl ik nagenoeg met de fiets naar de Grensmaas kan gaan, kies ik toch voor deze optie. Ik heb dezelfde afwijking die Tim (Janssen) ook heeft. Misschien dat het daardoor wel zo goed klikt. tussen ons…

 

Net als de afgelopen keer kiezen Tim en ik voor een statische visserij en gaan we nu bovendien voor dezelfde strategie. Twee hengels in de steun en veel maden, casters en hennep voeren. De IJssel staat vandaag nog lager dan de vorige keer dat ik dit water bezocht. Ondanks de lage waterstand stroomt de rivier echter stevig. Net als de afgelopen keer gebruiken we de zogenaamde Yardsticks van Avid Carp. We plaatsen de twee stokken vijf meter uit elkaar. Vervolgens gaan we met de hengel negen omwentelingen van vijf meter maken tussen de sticks en zo kunnen we onze visafstand bepalen exact op 45 meter. Dit systeem werkt als een speer. Mocht je lijnbreuk hebben, dan ben je binnen een mum van tijd weer op exact dezelfde plek aan het vissen. Op een rivier van het kaliber IJssel is vissen op dezelfde plek en in dezelfde voerlijn van essentieel belang.

 

IJsselvissen-voor-beginners-02

Een even simpele als afdoende oplossing om steeds weer op dezelfde afstand te kunnen vissen.

 

De maden worden aan het water voorzien van de laatste geurtoevoeging. De rest was al thuis voorbereid. Binnen en half uur na aankomst sta ik al in de startblokken om te gaan vissen. Ik was er vandaag al nog vóór dat Tim arriveerde. Ik denk dat hiermee wel duidelijk gemaakt is hoe graag ik wilde komen… We vullen de voerkorven telkens op dezelfde manier.  We starten met een mix van hennep en casters en als laatste voegen we levende maden toe. Deze zijn tevoren echter op een speciale manier behandeld met Sensas Stickymaggot.  Deze toevoeging zorgt ervoor dat de maden een tijdje aan elkaar blijven plakken, maar op den duur ook weer vrij komen.

 

IJsselvissen-voor-beginners-03

Aan elkaar gelijmde maden.

 

In elke voerkorf die we keer op keer vullen, stoppen we een dotje maden die aan elkaar gelijmd zijn. We proppen de korf er echt tjokvol mee.  Het duurt zeker een minuut voordat ze onder water van elkaar loskomen en… laat dat nou precies zijn wat we willen bewerkstelligen. Let wel: dit product dien je met beleid te gebruiken. De maden dienen namelijk eerst bevochtigd te worden, maar ze mogen beslist niet te nat worden. Anders werkt het goedje niet en blijf je met zwevende maden zitten. Het beste voeg je het water toe met een plantensproeier. Het hoeft echt maar een flinterdun laagje te zijn en je hele bak maden wordt behandeld. Je scheurt er als het ware bij elke inworp een dotje maden van af.

 

IJsselvissen-voor-beginners-04

Proppen werkt het beste.

 

Nog geen kwartier nadat we gestart zijn met vissen, melden zich de eerste aanbeten al op de hengeltop. Waarschijnlijk is er een groep witvis op onze stek aangekomen, want ik vang achter elkaar een aantal voorns en kleine brasems. Geen toppers, maar wel veel aanbeten. Dat is ook leuk voor een keer. De start van de ochtend verloopt zo heel anders dan de vorige keer. Veel vis, maar geen  barbeel.


De meligheid aan het water neemt toe. Het kind komt bovendrijven bij maatje Janssen en voor ik er erg in heb staan we aan het water te sparren……ja te sparren….. en te schreeuwen. Hij vindt het altijd leuk om me uit te dagen. Hij weet dat-ie aan mij de juiste persoon heeft en ik speel het spel dan ook altijd graag mee. Voor buitenstaanders kan het er soms wel eens gek uit zien. We liggen dan ook in een deuk als op enig moment een collega-visser boven op een krib komt staan om naar ons te kijken. Hij hoorde veel lawaai en dacht dat we een dikke vis hadden gevangen…..hihihihi… Niet veel later stuurt Tim de drone over de verschillende kribvakken om eens een kijkje te nemen bij de buren. Ik heb de tranen in de ogen staan van het lachen. Gelukkig lacht iedereen mee en zwaaien ze uitbundig naar de drone.

 

IJsselvissen-voor-beginners-05

We blijven kind, m’n vismaat en ik!

 

Rond tien uur krijg ik de eerste aanbeet die me direct doet denken aan barbeel. Het klopt ook. Eindelijk. Na een uur of twee vissen arriveert de eerste barbeel op de stek. Mijn dag is dan al ruimschoots geslaagd. Het is niet de grootste vis van het water, maar wel een heel dappere. De vis probeert een grotere broer of zus te imiteren en ik trap er volle bak in. Niet veel later haak ik de tweede barbeel, maar deze weet zich al snel weer van de haak te bevrijden. Helaas, pindakaas. Dan blijft het lang stil. Uren lang gebeurt er qua barbeel-aanbeten niks meer. We vangen wel aardig wat witvis, maar ook dat zijn geen exemplaren waarvan ik opgewonden raak.  Zo zien we een paar uur geen enkele beweging op de hengeltop, maar dan klopt rond de middag nummer drie van de dag aan. Deze heeft pech en ligt niet veel later uitgeput op de onthaakmat.

 

IJsselvissen-voor-beginners-06
De eerste barbeel van de dag.

 

Deze vangst geeft ons in elk geval weer de energie om het in de vroege middag te blijven proberen. Er melden zich zo nu en dan ook weer een brasem en voorn, doch helaas allemaal van het formaatje aasvis.  Er verdwijnen enkele liters particles in de IJssel. Het mag echter niet baten. Als we ook nog bezoek krijgen van Jacques Ter Laak en zijn dochter kan de dag niet meer kapot. Het  blijkt dat Jacques ons wederom komt trakteren op een voedzame lunch van onze vrienden met de grote M.  Om een of andere reden smaakt het aan het water allemaal nog beter… Dank nogmaals Jacques.

 

De dag eindigt met een tweede losser. Een dikke vis weet zich na een kort gevecht te verlossen van mijn montage. Stiekem baal ik ervan, want dit was wel de vis van de dag. Het voelde erg goed. Eigenlijk maakt het ook niet uit. De dag is heerlijk geweest. Op weg terug naar de auto komen we twee supertoffe Duitsers tegen die kennissen van Tim blijken te zijn. We worden getrakteerd op een heerlijk koel blikje bier, praten even bij over de visserij en wensen hen dan veel succes op onze stek. Mijn wereld is vandaag alweer iets groter geworden. Zij gaan er een hele nacht blijven zitten. Ik hoorde achteraf dat ze helaas geen succes hebben gehad.

 

IJsselvissen-voor-beginners-07
Uren gefixeerd naar de hengeltoppen kijken.

 

De Gelderse IJssel heeft mijn hart nu toch écht gestolen en ik zal deze prachtige rivier dit jaar dan ook beslist nog wel vaker gaan bezoeken. Wat ik wellicht gemist heb aan de Waal toen ik dáár viste, vind ik hier wel. Het oogt minder ruig, minder industrieel. Het vist relaxter.


Tot volgende keer


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.