Vol vertrouwen | Blog JanWillem Nijkamp

22 mei 2017 | JanWillem Nijkamp

JanWillem Nijkamp

Feedervisser en IJsselspecialist

Inmiddels zitten we al weer bijna in de laatste week van mei en draait het wedstrijdcircuit op volle toeren. De maand april stond voor mijn vismaat Jan en mij bijna geheel in het teken van de Amstel. In editie no. 91 van Witvis Totaal magazine wijdde ik nog een uitgebreide reportage aan dit schitterende viswater. Het heerlijk troebele (!)  water van de Amstel kent een ouderwets goed bestand aan blieken en brasem.

Wat een topwater toch, die Amstel!

 

De Amsterdamse Hengelsport Vereniging organiseert hier haar jaarlijkse voorjaarscompetitie voor koppels, waarbij de hengelkeuze vrij is, maar de feeder zonder enige twijfel favoriet. Om een of andere reden lijken de vissen pas later in het seizoen binnen bereik van de vaste stok te komen. De meeste vissen worden tijdens het voorjaar in het diepere gedeelte van het water gevangen. Wil je grotere exemplaren vangen, dan moet je vaak wat verder richting overkant op de ondiepere gedeeltes vissen. Dit biedt echter geen garantie tot succes, want de dikke platten liggen zeker niet overal en een stukje kennis en ervaring om de juiste strategie te kiezen is wel vereist.

 

Omdat we inmiddels al jaren mee vissen met deze serie van vier koppelwedstrijden, weten we inmiddels wel zo'n beetje wat de goede en slechte stekken zijn. Wanneer je dan eenmaal weet welke vakvolgorde je gaat volgen, kun je 's ochtends onderweg naar Amsterdam in de auto heerlijk filosoferen over op welke stek je wel of niet wilt zitten. Na drie van de vier wedstrijden hebben we het gepresteerd om drie keer een stek te loten die we op voorhand absoluut niet wilden loten. Ons geluk was nog enigszins dat de vangsten van dikke vissen een beetje uitbleven. Daardoor bleven uitschieters qua gewicht achterwege en kon je door secuur op blieken te vissen de schade beperkt houden. Met een afschrijver, een 4 en een 5 in de tas waren we op de laatste dag afhankelijk van een super resultaat. Eigenlijk alleen met vakwinst of een tweede plaats konden we nog een acceptabel eindresultaat behalen.

 

Uit de koker kwam nummer 47, één nummer vanaf de staart, alleen niet aan de kant waar de laatste twee weken de goede resultaten vandaan kwamen. Aangekomen aan het water waren we het er toch over eens dat de stek potentie had. De Amstel is ter plekke zeer breed, dat geeft in ieder geval de nodige opties qua visafstand. Jan en ik visten beide op twee verschillende stekken en daarmee dus op vier verschillende afstanden. De kortste op 20 en de verste op 60 meter bleken de beste afstanden te zijn.

 

Na in 2016 zogezegd 'geen deuk in een pakje boter' gevist te hebben, waren we ervan overtuigd dat de tactiek niet juist was. Om een of andere reden kregen we het toen niet op gang. Met de nodige aanpassingen liep het dit jaar al een heel stuk beter.

 

Uiteindelijk wisten we onze stek goed uit te buiten en met ruim 16 kilo de vakwinst veilig te stellen. Met uiteindelijk 10 punten werden we negende in het eindklassement in een deelnemersveld van 64 koppels. De vierdaagse serie werd overtuigend gewonnen door het koppel Willem Multem – Jan van der Linden met slechts 4 punten. Zeer sterk gevist door de mannen!

 

Vol-vertrouwen-02

Terug op het vertrouwde thuiswater, de Gelderse IJssel.

 

Het tweede weekend van mei staat steevast in het teken van de jaarlijkse koppelwedstrijd van HSV De Karper uit Brummen. Voor mij is dat doorgaans de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op mijn favoriete water: de Gelderse IJssel. Deze keer was Arno Voortman mijn vismaat en ook hier gold weer: opnieuw een stek geloot die je op voorhand niet gewenst had. Na vijf uur schrapen en spaarzame aanbeten losweken, hadden we samen 12,95 kilo bij elkaar verzameld. De vangst was uiterst gevarieerd; brasem, winde, voorn, kolblei en barbeel. Eigenlijk ving je nooit twee vissen achter elkaar.

 

Halverwege waren we het erover eens: elke aanbeet zou verzilverd moeten worden! Om aanbeten te forceren, namen we de onderlijn een maatje dunner en de haak een tandje kleiner. En dan gebeurt uiteraard waar je een beetje huiverig voor bent; na een snoeiharde aanbeet sta je met een medium feederhengel, 15/00 onderlijn en haakje no. 14 een barbeel van drie kilo te drillen. Maar... missie geslaagd!

 

Vol-vertrouwen-05

Missie geslaagd!

 

In eerste instantie waren we zeer tevreden toen we hoorden wat de buren in de naastgelegen kribben hadden gevangen. Dit sloeg toch nog om in een lichte teleurstelling toen bleek dat we derde geworden waren in de sector met slechts 200 gram verschil met de nummer twee en 1.500 gram met de uiteindelijke winnaars, wetende dat wij zelf op een van de minste stekken van het vak gezeten hadden.

 

Analyserend ben ik zeker niet ontevreden over de resultaten tot nu toe. Gelovend in het ingezette materiaal, aas en voer en wetende dat de loting tot nu toe nog zeker niet in mijn/ons voordeel is geweest, zie ik het seizoen met vertrouwen tegemoet.

 

Vol-vertrouwen-04

Vol-vertrouwen-03

Vol vertrouwen in zaken als materiaal, aas en voer.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.