Voorjaars Method

24 juni 2017 | Maikel van de Mee

Nu we de winter alweer een tijdje achter de rug hebben, moeten we vanwege de inmiddels flink oplopende watertemperaturen op een hele andere manier gaan nadenken over de voer, aas en de vis technieken. Daar waar je in de winter minimaal, of helemaal niet voert, is het nu tijd voor een positievere aanpak, die ook meer ruimte biedt voor commercial technieken. In deze bijdrage aandacht voor een van deze technieken die ik graag toepas in deze periode van het jaar, de method feeder.

 

Eerst maar eens wat achtergronden over de setup die ik in het voorjaar gebruik bij de vijvervisserij. Bij voorkeur zet ik daarbij mijn Shimano Speedmasters AX in een 10 ft uitvoering in. Deze iets meer dan drie meter lange feeder gebruik ik dan voor zowel de method feeder als het bomloodje. Over dat bomloodje en zijn toepassingen zijn het afgelopen jaar in Witvis Totaal magazine al twee interessante artikelen gepubliceerd. Met zijn werpgewicht van 70 gram is deze hengel ideaal en gooi je eenvoudig afstanden tot zo’n 40 meter. Verder zal bij de commercialvisserij zelden of nooit nodig zijn. Deze Speedmasters hebben een zeer dunne blank en hierdoor buigen ze door tot in het handvat. Dit is tijdens de dril essentieel om de runs en klappen van de karper op te vangen onder het drillen, waardoor je minder vis zult verspelen. Een ander voordeel van het drillen met deze relatief korte hengel is dat je de vis tijdens de dril korter onder de kant krijgt, waardoor je deze makkelijker kunt scheppen. Op mijn feeder monteer ik een nieuwe Shimano CI4+ Stradic uit de 4000 serie. De keuze voor deze molens heeft voor mij alles te maken met het feit dat ze extreem licht in gewicht zijn en een enorme goede slip hebben. Ik voorzie mijn molens standaard met een Exage 22/00 nylon van Shimano. Dit is een soepele relatief snel zinkende lijn, die bij het commercial vissen gewoon doet wat hij moet doen.

 

Voorjaar method 02

 

voorjaar method 03

 

voorjaar method 04

Deze hybride feeder van Guru, doet het aas en voer beter en compacter op de bodem belanden. Dek daartoe je haakaas af met een licht aangedrukt laagje voerpellets.

 

Welke methodfeeder!

Sinds een jaar gebruik ik de hybride feeder van Guru, naar mijn idee de beste feeder voor deze techniek. Het voordeel van deze feeder is volgens mij dat zowel het aas als het voer beter en compacter op de bodem belanden. Met de gewone conventionele platte method feeder lukt dit vaak niet, omdat het aas er al tijdens de klap op het water vanaf valt en hierdoor je haakaas ergens anders ligt dan waar de pellets op de bodem terecht komen. De hoge randen rond de Guru hybride feeder zorgen ervoor dat je haakaas en de losse pellets als een compact geheel naar de bodem zakken en daar vervolgens een geconcentreerd tafeltje dekje voor de vis vormen.

 

Pellets

Ik vis in de regel met de 2mm pellets van Dynamite Baits, die ik als volgt voorbereid. Als ik aankom aan de waterkant probeer ik eerst in te schatten hoeveelheid pellets ik denk nodig te hebben voor de sessie en leg die hoeveelheid in een aasbak. Deze vul ik vervolgens met water, totdat de pellets net niet helemaal onder water staan. Ik sluit de doos met een deksel en draai de aasbak een paar keer rond, zodat het water zich vermengt met de pellets. Dit draaien herhaal ik vervolgens elke vijf minuten en ondertussen ga ik verder met het opzetten van mijn spullen. Na een half uur zul je zien dat de pellet mooi zacht geworden is, maar niet zo zacht als een spons.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 91 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (2)

 

Redactie

Wat is de laatste uitgave die je wél hebt mogen ontvangen, Koen?
Dat zou no. 91 moeten zijn.

Heb je dat magazine inderdaad niet ontvangen, neem dan a.u.b. even contact op met de Lezersservice en vermeld daarbij je volledige adresgegevens: info@publishinghouse.nl
Dan wordt het magazine je nagestuurd.

Segers koen

Heb mijn laatste magazine nog niet ontvangen
Mvg koen