Onder de radar…

17 juni 2017 | Gerard Paans en Maurice Prijs

Het kan buitengewoon prettig zijn om maar even niet gezien te worden. Maurice Prijs en Gerard Paans gaan daarom dit keer in ‘stealth modus’ om het beste uit de vissessie te halen. Als lezer ben je vanzelfsprekend onderdeel van deze onzichtbare operatie en het duo heeft voor jou dan ook geen geheimen…

 

Plaats van handeling is commercial vijver Packington Fisheries in centraal Engeland. Je hebt daar een grote keuze uit typen vijvers en dat maakt het vissen op dit complex ongelooflijk leuk. Op aantal vijvers zwemt een gevarieerd visbestand met verschillende soorten karpers en daarnaast ook blieken, brasems en zeelt. Een echte ‘mixed fishery’ dus. Het voordeel hiervan is dat op momenten dat de karpers het laten afweten, je altijd nog witvis kunt vangen. Houd dat maar eens in het achterhoofd als na komend seizoen bij ons de winter weer komt en de watertemperatuur weer flink gaat dalen. Het bijzondere aan de vijver die we vandaag hebben gekozen, is dat de vijver een stuk open water kent, maar ook extra oeverlengte in de vorm van een eiland.

 

onder de radar 02

De Margin Crystal is de eerste echt volledig doorzichtige dobber voor de vaste stok.

 

Om onze ‘stealth benadering’ goed te laten zien, nemen we positie in op een stek bij het eiland. Hoe werkt dat onzichtbaar blijven nu eigenlijk? De drie belangrijkste items zijn: een Ghost top, de Margin Crystal dobber en een Supplex fluorocarbon lijn.

 

Ondiep

Het eiland bevindt zich binnen het bereik van de stok en de visstek ziet er zeer uitnodigend uit. Een aantal rietstengels lijkt een prima schuilplaats te bieden aan de aanwezig vissen. Diep is het in ieder niet op de stek tegen het eiland aan. Waar de gemiddelde diepte van de vijver op ongeveer 160 cm ligt, staat hier nauwelijks 60 cm water. Deze diepte is ideaal voor deze techniek omdat de vissen hier goed te vangen zijn. De vissen voelen zich vertrouwd met een beetje water boven hun hoofd en het is net diep genoeg om geen lijners en daardoor vals gehaakte vissen te krijgen. Hoe dieper het water immers is, des te groter de kans op vissen die tegen je lijn aan zwemmen en de kansen op verkeerd haken vergroten.

 

onder de radar 03

Maurice kent de fijne kneepjes van het vak.

 

De opzet is simpel

Een Ghost topkit met groene Bungee elastiek in maat no. 6 – 8 is voldoende om de vissen te kunnen vangen. De meeste vissen blijven op deze vijver onder de één kilo grens, al zwemmen er ook nog wat zwaardere (gras)karpers en brasems rond. Op de 17/00 fluorocarbon hoofdlijn gaan een 0,2 gram Margin Crystal dobber, zes loodjes nummer 11 en een onderlijn van hetzelfde materiaal van 13/00 met een Wide Gape Carp haak in maat no.16. Het gebruik van een onderlijn is belangrijk bij deze methode omdat de kans bestaat dat een haak aan de overkant in de waterplanten kan belanden. Door het gebruik van de onderlijn zal alleen de dunnere onderlijn breken en kun je relatief snel verder vissen. Een katapult en een bak met maden completeren het geheel. 

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 91 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.