Voorjaars platten

27 mei 2017 | Ramon Ansing

Het voorjaar is los en dat betekend dat de dagen weer langer worden en dat is voor de vis het signaal om te gaan zwemmen. Volgens Ramon Ansing zijn het juist die langere dagen die de vissen stimuleren om weer actief op zoek naar voedsel te gaan…

 

Ook de watertemperatuur is voor de daadwerkelijke paai van de vis uiteraard van belang, maar zodra de dagen langer worden beginnen de vissen al te zwemmen –actiever te worden. Dat ze beginnen te zwemmen betekent veelal ook dat de vis -en in de geval brasem- zal beginnen met actief te azen. Ik zeg bewust zal beginnen, want de mannetjes krijgen namelijk paaiuitslag en krijgen ook andere dingen in hun kop! Dat dit vraagt om een specifiekere aanpak is niet geheel onlogisch. Hierbij is vooral de manier van voeren en bijvoeren erg belangrijk. Verkeerd voeren kan betekenen dat je veel lijnzemmers krijgt en juist in deze periode is het beter om een klein aantal vangbare vissen op je voerplek te krijgen. Teveel vissen op je stek werkt juist vaak averechts, aangezien daarmee ook het aantal lijnzwemmers toeneemt.

 

Hot spot

Het is een regenachtige dag in het vroege voorjaar en de vissen beginnen al behoorlijk actief te worden. Desalniettemin kan een verkeerde aanpak de visdag geheel verpesten. Het water in kwestie herbergt een behoorlijke hoeveelheid bliek en brasem, aangevuld met kolbei, blankvoorn en een enkele baars. Omdat de watertempratuur nog enigszins aan de lage kant is, beginnen we met een voorzichtige aanpak. Alles wat er in ligt, kun je er eenmaal niet uithalen en misschien willen de vissen überhaupt nog niet azen. Het voer bestaat vandaag uit een simpele op basis van een zwaar allround voer, aangevuld met 25% zwarte grond. Het voordeel van deze samenstelling is dat het zware voer snel naar de bodem gaat en dat de zwarte grond ervoor zorgt dat het eenmaal op de bodem snel openbreekt, zodat het lokvoer snel de interesse wekt van de vis. 

 

We beginnen de dag met twee liter. Persoonlijk werk in liever met litermaten dan dat ik bijvoorbeeld een x aantal ballen geef. Bij de één past immers een voerbal drie keer in de door een ander gevormde bal… In deze twee liter zitten de nodige dode pinkies, maden en casters. De ballen worden maar net aangedrukt, zodat ze meteen openbreken zodra ze de bodem hebben bereikt. Bovenop dit tapijt van twee liter voer en zwarte grond cup ik een bal van 250 ml, voorzien van 100 ml fijn geknipte wormen en een grote hoeveelheid casters. Deze bal is heel hard en vast aangedrukt en zal behoorlijk lang nodig hebben om uit elkaar te vallen. Dit creëert een zogenaamde hot spot midden op de voerplek.

 

voorjaarsplatten 02

 

Dode maden en pinkies als haakaas

Het voer ligt erin en er gaat zo’n kwartiertje voorbij zonder dat er ook maar iets gebeurt. Voor vandaag heb ik een drietal topsets klaar gemaakt en voorzien van dobbers van respectievelijk 0,75 - 1,25 en 2 gram. De lichtste twee tuigen heb ik voorzien van een haakjeje no. 20 en de zwaarste van een iets groter no. 18. De topsets staan allemaal zo afgepeild dat de haak net de bodem raakt. Het bulklood staat 60 cm van de haak, met daartussen in drie valloodjes nr. 9 verspreid. Doordat dit water constant in beweging is, staan alle tuigen gelijk afgepeild. Vaak zie je vissers behalve dat ze diverse gewichten klaar leggen ook onderscheid maken in de manier waarop de tuigen zijn afgepeild. Maar in een situatie zoals vandaag is het verschil in dobbergewicht al een variabele in de vismanier.

 

Stel je vangt een aantal vissen met de lichtste dobber, die met een staande haak staat afgepeild. Dan begint het wat te stromen en je krijgt geen beet meer. Je pakt vervolgens een zwaarder tuig die met overdiepte staat afgepeild en krijgt nog steeds niet of nauwelijks aanbeten. Je beslist om bij te cuppen en de vis reageert averechts. De veranderende stroming krijgt waarschijnlijk de schuld, maar de vissen waren op dat moment wel degelijk goed te vangen met aas dat net aan de bodem werd gepresenteerd. Je veranderde echter van topset, die behalve zwaarder ook met overdiepte was afgepeild! Wie is er dan schuldig? Beter is om, behalve het dobbergewicht, alles op dezelfde manier af te peilen, een markering aan te brengen op de hengel en pas later met de dobber te gaan schuiven. Probeer dit maar eens wanneer de omstandigheden erom vragen.

 

voorjaarsplatten 03

 

Wil jij het complete artikel uit deze Witvis Totaal 91 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.