De maand van nét niet… | Blog Jaco Verhagen

08 mei 2017 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Afgelopen april waren de verschillende competities al volop aan de gang. Dat is toch een tijd waarin je mag hopen dat de lente echt door zet en dat je met lekker weer aan de waterkant kunt zitten, maar helaas: dat laatste is nog niet veel aan de orde geweest. Sterker nog: in de laatste week van april hebben we zelfs nog te maken gehad met temperaturen die s ’nachts onder het vriespunt lagen. Niet echt bevorderlijk voor de visserij en dat was ook wel terug te zien aan de vangsten tijdens de diverse wedstrijden.

 

Altijd uitermate frustrerend, als je de week voor de wedstrijd druk met je voorbereiding bezig bent geweest en op de dag zelf wordt de wedstrijd beslist door of het geluk te hebben om op een hot spot te loten, of net die ene dikke bonusvis mee te pakken die blijft hangen en het verschil maakt. Maar ook dát hoort bij vissen en zoals al eerder al eens gezegd, hangt een goede eindklassering voor meer dan 60 % van je loting af…nmiddels zijn we met Neobaits flink bezig om het nieuwe pakket op de markt te krijgen. Zo zijn de diverse nieuwe voertjes al uitgebreid getest en hebben die ook reeds voor verassend goede resultaten gezorgd. Ook de komende tijd zullen er weer verschillende nieuwe producten uitkomen die zeer de moeite waard zullen zijn.

 

Ook de serie wedstrijden om de Witvis Totaal Carp Classics (WTCC) is vorige maand van start gegaan en onze eerste vijver waar we zouden gaan vissen was vijver 6/7 van ‘t Mun. Dat betreft een vijver die sterk wisselende resultaten oplevert; soms is het daar ronduit goed, maar vaak ook is de visserij op de meeste stekken moeilijk. Daar komt dan nog eens bij dat de meeste vissen van de eerste bezetting inmiddels flink gegroeid zijn en aan de vaste stok haast niet meer te houden. Als je dan al niet veel beet krijgt en de zware vis die je dan wel haakt ook nog verliest, is dat iets dat je niet te vaak wilt overkomen.

 

Het beloofde die eerste dag lekker visweer te worden. De temperatuur was aangenaam en er stond haast geen wind en dus kon er lekker scherp gevist worden. Ik kwam na de loting op stek 6 terecht en mijns inziens is dat een stek met potentie. Ik had voldoende ruimte en besloot om op 11,5 meter twee voerplekken te maken. De ene met wat geknipte pieren en wat dode maden en het nieuwe grondvoer van Neobaits: ‘Method krill’. De andere voerplek werd voorzien van wat geweekte micro’s en een paar pellets. Ik had er verder bewust voor gekozen om de stekken te onderhouden door middel van een cupje en niet met een katapult, om zo de vis zo geconcentreerd mogelijk op de voerplek te krijgen.

 

De maand van net niet 2

Alle vertrouwen in onze nieuwe voertjes…

 

Na een drie kwartier vissen waren er al verschillende vissers van de nul af en had ik nog geen indicatie gezien. Waar zaten die verr…vissen dan toch. Ik had al diverse malen van voerplek gewisseld en besloot het met wat dode maden weer even te proberen op de stek met grondvoer en geknipte pieren. Hier ging mijn dobber na een paar minuten langzaam onder en nadat ik had aangetikt begon mijn elastiek er meteen uit te lopen. De eerste dikke spiegel was na een minuut of vijf binnen en daarmee was ook ik van de nul af. Bij mij in het vak was er niemand die de vis er lekker op had en ging het bij iedereen moeizaam. Ook bij mij duurde het na die eerste vis zo’n drie kwartier voor ik de volgende indicatie zag.  Vervolgens ving ik echter in 20 minuten tijd drie vissen achter mekaar en dacht al “als dit zo door blijft gaan, komt het goed!” Ik had er nu vier in het net liggen en alles was nog mogelijk, maar helaas schoten de volgende twee vissen er na een korte periode van trekken aan mijn elastiek weer vanaf. Hoe kon dát nu weer!

 

Inmiddels was er nog maar een uurtje te vissen en had ik links en rechts mijn margins aangevoerd. Op mijn vier meter lijn die ik had voorzien van Smac en bijgooiend had onderhouden, had ik tot dan toe nog geen enkele aanbeet kunnen waarnemen. In de kanten had ik ook wat Neobaits grondvoer en dode maden gecupt en zag ik links al vrij snel vis draaien. Ik liet mijn pen daar zakken, trok hem wat tegen het talud op en na enkele tellen was hij al weg. Een dikke vis was gehaakt, maar ook deze werd na een korte tijd gelost. Ook een switch naar links leverde al snel een gehaakte vis op, maar je raadt het al: ook deze ging los. Grrrr!

 

Ik bleef het hierna in de margin proberen, omdat ik daar veel vis zag en ook mijn dobber bewoog voortdurend. Maar wat ik ook probeerde, ik kon er geen meer vangen. En dus bleef ik steken op slechts vier vissen. Er bleken enkele deelnemers met vijf vissen en er waren er ook die evenveel hadden als ik. Een van hen won uiteindelijk met ruim 22 kilo en mijn vier vissen waren goed voor ruim 10 kilo; een enorm verschil in het formaat van de vis dus. Uiteindelijk moest ik genoegen nemen met een zesde plaats en dat was bepaald niet wat ik had gehoopt...

 

De maand van net niet 3

Tja, niet blij met een magere zesde plek!

 

Twee weken later vallen we met onze WTCC- poule neer op het complex van Aquavita, een voor mij relatief onbekende vijver. Ik heb hier slechts een paar keer gevist en door mijn drukke werkzaamheden had ik geen tijd gehad om voorafgaande aan deze wedstrijd nog op Aquavita te kunnen gaan oefenen.

 

Over het verloop van deze tweede wedstrijd kan ik vrij kort zijn. Ik dacht redelijk te hebben geloot, maar wat ik ook probeerde, er kwam nergens een vis vandaan. En tot overmaat van ramp: juist mijn buurman ving zich helemaal klem! Daar word je niet echt vrolijk van, als je naast je om de paar minuten een elastiek eruit ziet lopen en bij jou gebeurt er niks… Met veel pijn en moeite heb ik uiteindelijk op mijn pelletstek toch een paar visjes kunnen vangen. Deze waren echter bescheiden van formaat en leverden bij de weging in totaal slechts 2.900 gram op. Hiermee wist ik eigenlijk al dat ik totaal niet meer meedoe voor de eindprijzen en is ook een plaats bij de laatste vier in onze poule op het eind van de competitie ver weg. Op Aquavita zwemmen overigens over het algemeen wat kleinere karpers rond, maar er huizen ook echt dikke vissen.

 

De maand van net niet 4

Op Aquavita huizen ook echt dikke vissen…

 

Als je het maar blijft proberen, is het geluk uiteindelijk vanzelf wel weer eens een keertje met je en zo ging het ook nu. Op Koningsdag viste ik een individuele wedstrijd met de vrije hengel op de Vossekuil, die mede gesponsord was door de bekende hengelsportspeciaalzaak Hennie Kruidenier. Ik kwam op stek 2 te zitten en wist dat er hier mogelijkheden lagen. Ik viste op ongeveer 25 meter met een loodje en eventueel mijn pellet waggler en schoot hier de gehele wedstrijd 8 mm Neobaits pellets naar toe. Ik had ook op 13 meter een stek gemaakt, die ik gedurende de wedstrijd onderhield door er 6 mm pellets op te schieten. Verder had ik op vijf deeltjes een lijn met maïs gemaakt en een margin stek voorzien van grondvoer en dode maden. Deze laatste twee stekken leverden uiteindelijk niks op en van de 13 meter lijn wist ik op de bodem slechts één vis te vangen. Maar op de 25 meter lijn pakte ik vissend met het loodje 12 karpers. Ik had dus in totaal 13 vissen en die leverden mij ruim 29 kilo op en daarmee een derde plek in mijn vak.

 

Kijk, dát geeft de burger dan weer enigszins moed!

 

 

De maand van net niet 5

 

De maand van net niet 6

Wisselende resultaten op de ons zo vertrouwde Vossekuil.

 

Met slechts één rustdag er tussen, moesten wij vervolgens zaterdags alweer met ons Neobaits team aantreden op de Vossekuil. Visuren hadden wij er hier inmiddels genoeg op zitten en met de wedstrijd van twee dagen eerder nog vers in ons achterhoofd dachten wij er wel klaar voor te zijn. Helaas wilde het dit keer echter niet echt lopen en kwamen er bij onze vissers niet de gewenste vissen in het net. Ook ik kon uiteindelijk slechts acht vissen vangen, goed voor 20 kilo. Daarmee kregen we al met al toch veel te veel punten aan onze broek en eindigden we met ons team als vierde. En iedereen weet: zo’n ‘net-niet-klassering’ is juist niet wat je wilt!

 

Nu eerst even een weekend zonder wedstrijd en de daarop volgende week zal in het teken staan van het klaar maken van alle spullen, om half mei as. wederom voor een week af te reizen naar de UK. Daar gaan we een lekkere week met alleen maar vissen beleven op enkele schitterende commercials. We zullen bovendien eens van de mogelijkheden gebruik maken om het nieuwe Neobaits voer nóg grondiger uit te proberen. Ik ben er zeker van dat dit voer een flink aantal vissen gaat opleveren. Hoe dit alles precies is verlopen, lezen jullie in mijn volgende blog.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.