Barbelen aan de IJssel | Blog Leon Haenen

01 mei 2017 | Leon Haenen

Leon Haenen

Liefhebber van beekjes en kleine rivieren

Jarenlang heb ik er niet echt voor open gestaan, maar afgelopen week heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken en ben ik vol goede moed begonnen aan de twee uur durende reis vanuit Zuid-Limburg richting de Gelderse IJssel. De auto volgeladen met vooroordelen. Ik heb niks met scheepvaart, klotsende golven, kribben, kribvakken, basaltblokken en veel te zware gewichten aan mijn hengel… Dat lijken me vooroordelen genoeg. Toch? Ik ben op weg naar Tim Janssen, die dit water als zijn broekzak kent. Hij is er groot geworden; het is zijn achtertuin. Samen met hem en onder zijn bezielende leiding ga ik vandaag vanuit de steun vissen op barbeel. Vandaag voelt alles nieuw. Alles is daar anders dan in mijn vertrouwde omgeving.

Mijn eerste IJssel barbeel ooit. Dat smaakt naar meer!

 

Voor het eerst in mijn leven vis ik tussen de kribben. En voor het eerst ga ik met voerkorfgewichten aan de slag, waaraan ik normaliter niet eens begin. Aan de IJssel gelden andere wetten, andere uitgangspunten. Dat wordt me in de dagen voorafgaand aan onze visdag al duidelijk. Het is de bedoeling dat alleen ik daadwerkelijk ga vissen. Alle aanbeten zijn voor mij. Tim wijst me de weg op de rivier en zal slechts meekijken, filmen en hopelijk veel aanleiding vinden om foto’s te maken. Ik denk dat ik nog lang kan zoeken naar een vriend van dat kaliber...

 

Barbelen aan de IJssel 2

Het strand tussen de kribben. Even waan ik me aan zee.

 

Ik ga, zoals gezegd, vanuit de steun vissen. De twee Xpert stokken in een 1,75 lb uitvoering heb ik nauwkeurig voorbereid. Ik ga voor het eerst vissen met de nieuwe vrijloopmolens van Korum in de 5000 serie, met 30/00 nylon op de spoelen. Ik ben benieuwd hoe deze molens in de praktijk functioneren. De montage blinkt uit in haar eenvoud. Een simpele running rig kit en een fluorocarbon onderlijn van ongeveer een meter lang en 25/00 dik. Aan het eind hang ik een haak uit de Xpert specialist series, maatje no. 10. Tussen alle beschreven geweld een voor mijn doen ongelooflijk kleine haak. Met een raar gevoel in mijn buik volg ik het advies van Tim op en monteer de minuscule haken aan het fluorocarbon.

 

Barbelen aan de IJssel 3

Xpert Specialist series, een ideale haak voor de madenvisserij op barbeel.

 

Aan de running rig wordt een flinke korf bevestigd, een blockend feeder die we constant zullen vullen met allerlei lekkers. Daarmee gaan we niet al te zuinig om, want er worden zo ruim twee liter maden, een liter casters en dik twee liter hennep gevoerd. De maden zijn ontvet en worden vandaag aan de oever voorzien van een spicy smaakje. De Sonubaits shaker is daarvoor perfect geschikt. Ik heb deze overigens ook in een garlic uitvoering en ook die doet het prima.

 

Op mijn verzoek werpt Tim de eerste korven op de stek. Ik wil even het kunstje afkijken. Hij werpt met het grootste gemak enorme afstanden met grote gewichten. Dat ben ik duidelijk niet gewend. Dat wordt pijnlijk duidelijk. De beken waar ik vis, zijn vaak net iets breder dan mijn hengel….dus… We vissen ongeveer 45-50 meter uit de kant en aanvankelijk haal ik die afstand niet eens. Gaandeweg de dag lukt het gelukkig beter. Wat dat betreft heb ik vandaag een echte cursusdag!

 

De IJssel staat bijzonder laag en het is zaak om in de volle stroming te vissen. Doordat het hard stroomt, werpen we de 150 grams korven ruim stroomopwaarts. We vissen daarbij met een serieuze bocht in de lijn. De uitleg daarbij is, dat als je korf dan gaat rollen, deze in dezelfde lijn gaat rollen als waar je wilt  vissen. Ik vind het logisch klinken en volg het advies van Janssen op. Inworp na inworp wordt er gemaakt. Hoewel ik mijn stoel heb meegenomen, blijkt het voor mij een staande visserij te zijn. Ik begin me langzaam maar zeker in mijn element te voelen. Mijn sympathie voor de indrukwekkende rivier stijgt met de minuut. Elke vijf minuten worden de montages binnen gehaald en vullen we de korven opnieuw. Het gaat er hard aan toe. Tim voorspelt dat de linker hengel (de stroomafwaarts geplaatste hengel) de aanbeten zal gaan opleveren…

 

Barbelen aan de IJssel 4

Sonubaits shaker is ideaal om maden op smaak te brengen.

 

We zijn ongeveer 20 minuten aan het vissen als de eerste vis van de dag zich meldt. Een paar onvervalste barbeelbeuken, die ook direct als zodanig door ons worden herkend, doen de Xpert hengel diep doorbuigen.  Zoals voorspeld aan de linker hengel. Jemig wat voelt dat goed.  Het was alweer een hele tijd geleden dat ik het met een barbeel aan de stok had. De eerste barbeel van de dag ligt niet veel later op de mat.

 

Het valt me op dat de dril hier heel anders verloopt dan op de kleinere wateren waar ik deze vissen vang. Het gaat er allemaal logger aan toe. Het lijkt wel alsof ze hier een langere adem hebben en harder tegenstribbelen. Ze komen natuurlijk ook van veel verder uit de oever. Tel daar de indrukwekkende stroming en de diepte bij op en je beleeft veel plezier aan de dril. Ik ben op slag verkocht. Dit is vet. Dit wil ik nóg eens meemaken. Ik word op mijn wenken bediend, want nog geen half uur later meldt zich nummer twee. Echt aanslaan is hier niet nodig. De barbelen grijpen het aas met enig fanatisme en vertrekken er gewoonweg mee. Deze doet nog harder zijn best dan de eerste vis om verlost te raken van de haak. Het mag echter niet baten. Ik win. Op de mat bekijk ik de vis met veel respect. Ze zien er hier enigszins ‘ziekelijk’ uit in vergelijking met de goudbronzen exemplaren die ik normaliter vang. Bleke, redelijk kleurloze vissen zijn het. Het maakt me echter niets uit. Ik vind het super dat we al zo vroeg op de dag succes hebben.

 

Barbelen aan de IJssel 5

Ik ben op slag verkocht!

 

Keer op keer worden de voerkorven in een vaste volgorde gevuld. Eerst gaat de combi hennep/ casters er voor de helft in. Daarna komen de maden. Die maden hebben we ook geprepareerd. Buiten het feit dat ze op smaak zijn gebracht, hebben we er ook het zogenaamde maggot fix aan toegevoegd. Zo zorgen we ervoor dat de maden enorm aan elkaar plakken. Ik prop elke keer een balletje maden in de korf en druk dit vrij hard aan. Dan gaat het dekseltje erop en gaat het geheel de IJssel in. Het is de bedoeling dat de inhoud van de voerkorven er pas op de bodem van de rivier uit sijpelt. Dat lukt aardig op deze manier. Het is namelijk opvallend dat we geen witvis weten te vangen in de eerste uren. Een goed teken volgens Tim. Voor de middag blijven we op vijf aanbeten steken, maar het zijn wel alle vijf barbelen.

 

Mijn ‘ontmaagdingsdag’ op de IJssel verloopt al met al probleemloos. Ik sta te genieten, dat is niet meer normaal. Het is eigenlijk de eerste echte goede visdag sinds het gezeur met mijn oog begon. Ik zie sinds een paar maanden nog maar met één oog en ik kan jullie garanderen dat deze handicap ook tijdens het vissen voor de nodige ellende zorgt. De afgelopen maanden heb ik echt moeite gehad om het vissen weer fatsoenlijk op te pakken. Vandaag lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Met een beetje hulp van Tim gaat het eigenlijk prima. Ik verwacht dat dit de komende tijd alleen maar beter wordt.

 

Als we de boterhammen hebben genuttigd, gaan we weer verder met geconcentreerd vissen. Nadat ik de zesde barbeel van de dag heb geland, leg ik na afloop het landingsnet kennelijk te dicht aan de waterkant. Zonder er verder bij stil gestaan te hebben overigens… Niet veel later missen we namelijk ons schepnet en blijkt dat bij het voorbij varen van het zoveelste schip het snel stijgende en weer zakkende water het schepnet heeft meegezogen.

 

Barbelen aan de IJssel 6

Kwaliteitsmolens, dat blijkt telkens weer.

 

Tim start een zoektocht. Hij meent namelijk een schepnetsteel te hebben gezien. Die stak heel even boven water uit in de stroming bij de kribkop.  Ik keek naar de hengeltoppen en heb het blijkbaar gemist. Ik baal van de fout die ik heb gemaakt, maar moet wel lachen als Tim even later terug gesneld komt en een hengel uit de steun grist. Hij denkt de steel opnieuw te hebben gezien, nu in het volgende kribvak. Met een soort van ‘MacGyver actie’ sprint hij, gehuld in lieslaarzen, het talud op, richting het volgende kribvak. Tien minuten kijk ik afwisselend naar de krib en naar de hengeltoppen. Uiteindelijk komt hij met zijn verloren schepnet terug. Nat tot aan zijn oksels. Het heeft hem een nat pak gekost, maar zijn zwaar gekoesterde schepnet heeft hij weer terug. Gelukkig woont hij niet ver van onze visstek vandaan. Een ritje naar huis om even droge kleren aan te trekken is dan ook de juiste beslissing. Het is veel te koud om in een nat pak rond te blijven lopen.

 

Tijdens zijn afwezigheid vang ik allerlei witvissen. Ik denk dat er een hongerige school is gearriveerd. Snel achter elkaar van ik een paar blankvoorns en een stuk of drie kleine brasems. Aan een montage met 150 gram lood gaat dat natuurlijk nergens over. Enfin, ik krijg veel aanbeten, dat is dan wel weer leuk. Zodra Tim een half uur later weer komt aangelopen, krijg ik echter opnieuw zo’n heerlijke beuk op de linker stok. Barbeel! Wederom heeft een mooie zestiger zich vergist en is hij of zij heel even de klos.

 

Barbelen aan de IJssel 7

We sluiten af met de benjamin van de dag.

 

We eindigen deze voorjaarsdag met negen barbelen en een stuk of wat witvissen. Een topdag, ik heb er geen andere woorden voor. Alhoewel de terugreis erg vermoeiend is, kan ik toch niet anders concluderen dan dat dit erg leuk was. Om met een quote van een bekende filmster te eindigen…..”I’ll be back…”


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.