Nogmaals kopvoorn

26 april 2017 |

Eerder meldden wij op deze site de vangst van een mooie kopvoorn op de rivier de Waal en dat was aanleiding om onze bezoekers én de lezers van Witvis Totaal magazine te vragen om ons foto’s te mailen als zij dachten óók zo’n kopvoorn te hebben gevangen.

 

De recent door soortenjager Jamie Steer gevangen ‘100% kopvoorn’.

 

De kopvoorn (wetenschappelijke naam: Leuciscus cephalus) behoort net als de winde (wetenschappelijke naam: Leuciscus idus) tot de karperachtigen. Ze zijn niet alleen nauw verwant, maar beide vissoorten komen met name voor op enigszins stromend water en dan vooral in riviersystemen. Ze lijken veel op elkaar en worden in de praktijk vaak verward. Daarbij helpt niet dat zowel de kopvoorn als de winde plaatselijk vaak ook meun worden genoemd. Zie hier de recepten voor een voortdurende spraakverwarring…

 

De ervaring leert echter dat veruit de meeste meunen die worden gevangen in de praktijk windes zijn, zeker als de vis werd gevangen in één van onze grote rivieren. Dat zo’n vis met 100% zekerheid kan worden getermineerd als een Leuciscus cephalus (een kopvoorn dus!), komt niet zo héél veel voor. Dat was ook de boodschap van ons eerdere bericht en de oproep die we daarin deden.


Om dat bericht nog eens na te lezen: klik hier

 

Weer de Waal

Naar aanleiding van deze posting kregen we enkele tientallen meldingen binnen, maar op enkele in de Grensmaas en Roer gevangen ‘meunen’ na, bleek het bij nadere bestudering steeds weer te gaan om fraaie windes.


Tot Jamie Steer ons afgelopen weekend bijgaande foto mailde van de ca. 50 cm lange vis die hij aan een lichte penhengel met vlokdobber en een broodkorst op de haak onlangs ving op de Waal in de omgeving  van Zaltbommel – zie de openingsfoto van dit bericht.

 

En het leuke is nu, dat Jamie het juist op windes had voorzien en toen deze kopvoorn wist te vangen. Want Jamie had het bij het rechte eind: dit is met 100% zekerheid een kopvoorn.

 

Hoewel de keiharde kenmerken als het aantal schubben op de kiel en de vorm van de anaalvin op deze foto niet goed zichtbaar zijn, duiden de grote bek met de vlezige lippen, de cilindrische lichaamsvorm en het patroon met de grote schubben in dit geval inderdaad op Leuciscus cephalus.

 

Op bijgaande foto’s uit de Veldgids De Nederlandse Zoetwatervissen van Sportvisserij Nederland zijn de verschillen goed te zien:

 

Nogmaals-kopvoorn-02

Kopvoorn - Leuciscus cephalus.
Let op de bolle vorm van de anaalvin.

Nogmaals-kopvoorn-03

Winde - Leuciscus idus.
Let op de hol ingesneden vorm van de anaalvin.

 

 

Witvissen als rovers

De eerdere vangst van een kopvoorn op de Waal, maar dan aan kunstaas, was voor onze redactie aanleiding om Tom Sintobin te vragen om een bijdrage te schrijven voor ons Witvis Totaal magazine over ‘witvissoorten’ die je gericht kunt bevissen met kunstaas.


Dat leerzame artikel is inmiddels verschenen in uitgave no. 90 van Witvis Totaal en mocht je dat nog niet hebben gelezen, klik dan op onderstaande afbeelding.

 

 

Nogmaals-kopvoorn-04


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.