Teamwork | Blog Nico Breevaart

27 maart 2017 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Het is nog vroeg in het jaar, als ik met vismaat Tim Janssen de komende vissessie aan het doorspreken ben. Het visseizoen in de Ardennen is ondertussen gesloten en de waterstanden in Duitsland en Frankrijk zijn niet echt ideaal en dus zijn we zoekende naar een goed alternatief. Al filosoferend en herinneringen ophalend, komen we uit bij een sessie aan de IJssel, een jaar of vier geleden.

 

Dat was eind maart, het voorjaar zich nog niet van zijn beste kant laten zien en tot die tijd was er op de IJssel nog nauwelijks barbeel op de kant gekomen. Het betreffende weekend werd het echter zowaar voorjaar en de 20 graden stond een drietal dagen op de thermometer.  Voor ons was dit het teken om de stoute schoenen aan te trekken en het wellicht tegen beter weten in toch op deze rivier te gaan proberen. Over het resultaat kunnen we kort zijn: dat was geweldig. Ik wist twee aanbeten te verzilveren en kreeg twee enorm grote en dikke barbelen op de mat, waarvan de grootste vis 83 cm lang was en ook qua gewicht een echte topvis.

 

Achteraf trekken we de conclusie dat dergelijke temperatuurstijgingen een positieve invloed hebben op het aasgedrag van de barbelen en dan met name de grote jongens. Naast onze eigen ervaring zijn er ook de vangstmeldingen van grote barbelen in het voorjaar door andere vissers. Meestal ben ik op zoek naar avontuur en uitdagingen te vinden aan de oevers van buitenlandse rivieren. Uiteraard is het vissen in ‘exotische’ omstandigheden extra avontuurlijk, maar om in het prille voorjaar al achter grote barbeel aan te gaan op de IJssel, is misschien nog wel een missie met een hogere moeilijkheidsgraad. We zijn het dan ook snel eens over de locatie voor onze komende sessie. Nu was het wachten totdat de visomstandigheden aan de IJssel optimaal zouden worden. De week na ons gesprek loopt de temperatuur eindelijk gestaag op om uiteindelijk net vóór en in het weekend te pieken. De watertemperatuur is ook omhoog gekrabbeld, al is de waterstand wel nog wat aan de hoge kant.

 

Teamwork | Blog Nico Breevaart 2

Zo vroeg in het jaar biedt de IJssel extra uitdaging!

 

We kiezen een traject aan de rivier waar de kribben kort achter elkaar liggen, zodat bij het vissen vanaf de krib de afstand naar de volgende krib overbrugbaar is en we dus het hele traject tussen de kribben kunnen bevissen. Verder willen wij geen overkill aan hengels op de krib en dus vissen we samen met twee hengels. De eerste hengel zal het voorste en middelste deel van het kribvak moet bestrijken en de tweede hengel vissen we tegen de volgende krib aan.

 

Als wij samen vissen, stemmen we voordien altijd heel goed ons materiaal af, zodat we niet onnodig veel of dubbel meegenomen spullen hoeven mee te slepen richting de krib. Naast de visspullen moeten we uiteraard ook de innerlijke mens verwennen en dus gaan er ook zaken mee als een gasstel en keukengerei. Dan is het wel zo fijn als er niks onnodigs mee hoeft. De verwachting is bovendien dat er een flinke wind zal staan en vissend vanaf de kop van de krib, is vandaag een paraplu zeker geen overbodige luxe. Tenslotte plannen we ook nog het tijdstip in. De watertemperatuur zal in de loop van de middag op zijn hoogst zijn. We besluiten dan ook om vroeg in de middag te starten en door te vissen tot de schemer invalt en de temperatuur weer fors zal teruglopen. Zodoende pakken we altijd de beste periode mee.

 

Dan wordt het eindelijk tijd dat we daadwerkelijk kunnen gaan vissen. Tim heeft vooraf het voer al goed geprepareerd. Dit zal voornamelijk bestaan uit pellets, met daarbij slechts een klein beetje grondvoer. Deze twee bestanddelen vormen samen een dusdanig compact geheel, dat het stevig in de korf gedrukt kan worden en na een half uur vissen nog grotendeels in die korf zal zitten. Als haakaas zullen pellets en Code Red Boilies het moeten gaan doen vandaag.

 

Teamwork | Blog Nico Breevaart 3

Een welhaast paradijselijke stek en alle tijd om gezellig te kletsen over materiaal, montages, stekken, toekomstige sessies en uiteraard ook gewoon voor gekkigheid en social talk.

 

Eenmaal ter plaatse nemen we ieder één hengel voor onze rekening. Tim heeft twee nieuwe zware Korum hengels meegenomen, die vandaag hun vuurdoop zullen krijgen. Deze stokken worden voorzien van zware korven en onderlijnen van ruim 1,5 meter en vervolgens op de afgesproken stek gedeponeerd. We besluiten om niet bij te voeren en de hengels rust te geven. Het voer zit ‘vast’ in de korf, waardoor er altijd een geurspoor vlakbij het haakaas zal zijn. We halen de hengels hooguit eens per uur op of als er bijvoorbeeld drijfvuil in de lijn hangt. We spreken vooraf af dat ik bij een eventuele aanbeet de dril zal verzorgen, zodat Tim het geheel op film kan zetten. Het grote wachten is begonnen en de tijd verstrijkt. Deze tijd gebruiken we om van gedachten te wisselen over materiaal, montages, stekken, toekomstige sessies en uiteraard ook gewoon voor gekkigheid en social talk.

 

Midden in een gesprek schiet ik vanuit het niets van mijn stoel en pak de hengel waarvan de montage in het achterste deel van het kribvlak ligt. Eerst denkt Tim nog even dat ik hem in de maling neem, maar de kromme hengel verraadt anders. De vis vergt het uiterste van het materiaal en maakt ook vol gebruik van de stroming. Ik probeer zo beheerst mogelijk te drillen en geef de vis geen enkele centimeter ruimte. Onderaan de kop van de krib ligt het vol met keien, maar de weg daar naar toe wordt door mij versperd. Als de vis zich voor het eerst laat zien, weten wij voldoende: dit is een enorm dikke barbeel!

 

Nu alleen nog de vis in het net weten te krijgen. Tim schept de vis en precies op dat moment breekt de onderlijn omdat de korf in de blokken is vastgelopen. We hebben het grootste geluk van de wereld dat Tim de vis als zo snel kon landen. Pas als we de vis hebben laten bijkomen en voorzichtig op de onthaakmat leggen, zien we pas wat er daadwerkelijk op de kant is gekomen. Dit is geen hele dikke barbeel, dit is echt een monster!

Teamwork | Blog Nico Breevaart 4

Teamwork | Blog Nico Breevaart 6

Teamwork | Blog Nico Breevaart 5

Teamwork in optima forma!

 

We worden bijna gek van vreugde. Samen hebben we al vele sessies mogen doen, maar een dergelijke vangst hebben we nog nooit samen gedaan. Wat een enorme ontlading geeft dit. Als we weer enigszins bij zinnen zijn meten en wegen we de vis. Het is voor ons een absolute recordvis!  Onze strategie heeft gewerkt en vooral de moeilijkheidsgraad en de onderlinge samenwerking geeft ons zoveel voldoening. Dit was een onvervalst stukje teamwork! Zo zie je maar weer dat wat mooi is echt niet altijd van ver hoeft te komen en ik weet zeker dat ons avontuur in eigen land een passend vervolg gaat krijgen.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Wim vd Klooster

Mooi verhaal, maar nu nog de grote verrassing: lengte en gewicht van het 'monster'!!!!