Kopvoorn op de Waal

23 februari 2017 | Thomas Sintobin

Eén keer is toeval, twee keer is een samenloop van omstandigheden, maar drie keer is een patroon. Dit oude gezegde is nog net niet van toepassing op wat Niek Fleuren, een fervente jonge roofvisser uit het Nederlandse Cuijk, overkwam...

 

Anderhalf jaar geleden ving hij bij het vissen op baars en snoekbaars een onvervalste kopvoorn op de IJssel en onlangs lukte het hem opnieuw... nu op de Waal! Kopvoorns, plaatselijk ook wel ‘meunen’ genoemd, komen in het Nederlandse binnenwater slechts zeer schaars voor. Het zijn vrij algemeen veelvoorkomende vissen in de Belgische Ardennen en ook op de Grensmaas en enige beken in het oosten van Nederland maak je enige kans om er eentje te vangen, maar van de grote rivieren zijn meldingen uitermate zeldzaam. En dat maakt deze twee vangsten van Nieks toch wel heel uitzonderlijk.

 

Hybride?

Voor de goede orde: de eerste kopvoorn die Niek ving, was onmiskenbaar  een exemplaar van Leuciscus cephalus, doch over de tweede vis kan misschien wat discussie ontstaan. De harde kenmerken qua vinnen en schubben zijn aanwezig en diverse specialisten hebben ons gemeld dat ze aan de hand van de twee beschikbare foto’s uitgaan van een 'zuivere' kopvoorn. Al kun je nooit 100% zekerheid geven zonder de vis daadwerkelijk in handen te hebben gehad en hem/haar van alle kanten te hebben bekeken, betast en besnuffeld. Anderen brengen daar echter tegen in dat de kop niet helemaal klopt en zij menen dat we hier te maken hebben met een kruising (hybride) tussen een roofblei en een kopvoorn. We laten het aan de lezer over om zelf een oordeel te vellen.

 

Kopvoorn op de Waal 02

Kopvoorn op de Waal 03

Bij de eerste ‘meun’ die Niek eerder op de IJssel wist te vangen (foto links; op smartphone boven) was er totaal geen twijfel: kopvoorn! Bij de recent op de Waal gevangen vis zijn er ook experts die eerder denken aan een hybride (foto rechts).


Oók eEn kopvoorn gevangen

Heeft een van jullie ook al eens zo’n kopvoorn gevangen in de grote Nederlandse rivieren of op de plassen die daarmee in verbinding staan? Dan zijn wij razend benieuwd naar foto's! Mail die dan a.u.b. met alle gegevens over de vangst aan: redactie@publishinghouse.nl

 

In afwachting van jullie reacties wensen we jullie alvast veel plezier toe met het lezen van het artikel dat Thomas Sintobin en Niek Fleuren hebben gemaakt voor Witvis Totaal over het vissen met kunstaas op… witvissen met ‘tandjes’, waaronder ook de kopvoorn. Deze bijdrage verschijnt in editie no. 90 van ons Witvis Totaal magazine, dat rond komend weekend bij de abonnees in de brievenbus valt en dan ook digitaal beschikbaar zal zijn voor smartphone of tablet.

 

Kopvoorn op de Waal 04

Interessante bijdrage in de nieuwe editie van Witvis Totaal magazine.

 

Abonnee worden?

Wil jij Witvis Totaal magazine ook ontvangen en ben je nog geen abonnee? Maak dan gebruik van een interessante aanbieding voor een jaarabonnement. Bij zo’n jaarabonnement ontvang je dan ook nog eens gratis toegang tot de digitale versie van ons magazine!
Klik hier voor de mogelijkheden.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.