Een keuze die verkeerd uitpakte | blog Jaco Verhagen

13 februari 2017 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Op de valreep van 2016 heb ik nog snel even een wedstrijdje meegepakt en wel de olliebollenwedstrijd op de visvijver van de Slothoeve, die op 31 december werd gevist. Het was een koude dag met temperaturen van maar net boven vriespunt en de vooruitzichten voor de dagen nadien waren alleen maar slechter, dus dit zou wel eens de laatste keer vissen kunnen zijn voor een aantal weken. Die kans moest ik dus pakken!

 

Ik wist dat er op deze vijver een hoop kleinere karpers en giebels rond zwemmen, maar had mijn zinnen gezet op de wat grotere bewoners van de Slothoeve. Ik besloot daarom dan ook alleen op 11,5 meter te gaan vissen, om zo op het diepere gedeelte van de vijver kans te maken een flinke vijverkarper te haken. Dit lukte helaas maar gedeeltelijk, want de meeste aanbeten kreeg ik toch weer van het kleine spul dat ook op mijn stek kwam azen. Door van de nood een deugd te maken en dan dus maar met slechts één made op de haak te vissen, kon ik verschillende van deze visjes vangen. Veel gewicht leverde dit gepeuter echter niet veel op en ik probeerde dus ook regelmatig om met wat groter aas alsnog een dikkere te pakken.

 

Halverwege de wedstrijd lukte dit en na mijn haak van een maïspit te hebben voorzien, werd hij na een paar minuten langzaam onder getrokken. Ik sloeg aan en meteen begon mijn witte hydro eruit te lopen. Ik vis deze tijd van het jaar vaak niet te dik en met een hoofdlijn van 14/00 en onderlijn van 12/00 had ik dus bewust voor een dunne en soepel gemonteerde elastiek gekozen. Hierdoor ben je in staat om ondanks een verfijnde en secure aasaanbieding ook zwaardere vissen te kunnen uitdrillen. Ik had echter een Kamasan B911 in een maatje no. 18 gemonteerd en waarschijnlijk was die riskante keuze de reden dat ik mijn sterke grote karper aan de andere kant van mijn elastiek alsnog verspeelde. Want  nadat de vis enkele meters van mijn elastiek uit de pully had getrokken en ik voorzichtig aan het drillen begon, was ineens de spanning van de lijn en bleek de dikke karper gelost.


Een keuze die verkeerd uitpakte 02

Door met slechts één made op de haak te vissen, kon ik verschillende mini’s vangen, maar dat zette geen zoden aan de dijk en ik viste letterlijk achter het net!


Wat ik verder die dag ook probeerde, ik kreeg geen dikke karper meer gehaakt. Zelfs het kleine spul begon wat argwanender te azen en ik begon vaker mis te slaan. Al met al een verliep de visserij die dag bepaald niet zoals ik had gewenst en ik had er (achteraf!) beter ervoor kunnen kiezen om gericht voor de kleinere karpers en giebels te gaan en kort te vissen, zodat ik niet behoefde af te steken. Zo had ik wellicht toch beetje bij beetje een redelijk gewicht bij elkaar kunnen vissen en -niet onbelangrijk- bijna de gehele dag door beet kunnen houden. Ik eindigde die dag met een gewicht van 2,08 kilo en bleef zo ver uit de prijzen. Helaas! Weer wat geleerd; volgende keer beter, zullen we maar zeggen.

 

En dan is het 2017 en slaat ook ineens de winter voor de eerste maal goed toe. Er volgen enige dagen met redelijk wat vorst en de derde  wedstrijd van de Witvis Totaal Winter competitie kan niet doorgaan omdat de vijver geheel is dicht gevroren. Mijn voornemens om het nieuwe Neobaits method en feeder voer eens flink te testen kan dus letterlijk in de ijskast… Helaas zit er de dagen nadien weinig verbetering in het weer en zit het er voor mij niet in om het nieuwe voer in de praktijk te testen. Neobaits zit deze wintermaanden bepaald niet stil, getuige de vele veranderingen en releases die dit seizoen gaan plaatsvinden. Vrijwel de gehele lijn is aangepast, met het vertrek van de Royal Bordeaux uit het assortiment en het opnemen van nieuwe smaken en kleuren, zoals Black Currant , de roze Cuberdon en de oranje Mango. Ook zullen komend seizoen de nieuwe zogenaamde ‘worms’  in alle smaken in de winkels komen, evenals de nieuwe mini-boilies en dumbels.

 

Een keuze die verkeerd uitpakte 03

Helaas kreeg ik nog amper gelegenheid om de diverse nieuwe voersoorten aan het water te testen.

 

Aan het nieuwe voer dat ik zo graag wil uitproberen, werd bij Neobaits lange tijd gewerkt en ik moet zeggen dat die voerlijn er in ieder geval geweldig uit ziet. Zo werd er een feedervoertje ontwikkeld dat mooi geel van kleur en niet te grof van structuur is. Deze mix is lekker zoet en we weten dat de witvis daar zot op is.  Dit voertje heet Feeder Sweet Yellow, zit in verpakkingen van 1 kilo en zal komend seizoen zeker de nodige vissen in het net gaan brengen. Dan zijn er nog twee nieuwe method voertjes ontwikkeld, die beide ook mooi fijn van structuur zijn: de rood gekleurde ‘Method Krill’ en het groene ‘Method Fish’. Ook deze twee voertjes zullen door mij de komende tijd veel gebruikt gaan worden en dan komt er ook nog eens de nieuwe Baitsmoke van Neobaits aan, in een keur aan kleuren en smaken. Deze Baitsmoke werkt beslist ook geweldig in combinatie met het nieuwe voer of de micro pellets.

 

Verder is wat ik vroeger niet voor mogelijk hield, toch gebeurd: ik heb er een nieuwe hobby bij in de vorm van het vissen op roofvis! Ik heb het eerst een paar keer geprobeerd, ben me er vervolgens dieper in gaan verdiepen en het steeds leuker gaan vinden. Weer meer hengels in de schuur!

 

Een keuze die verkeerd uitpakte 04

Heerlijk; lekker licht bepakt actief bezig zijn!

 

Wat mij hierin vooral aantrekt is dat je voor deze visserij van tevoren niet alles hoeft te plannen en voor te bereiden en dat je geen hoop spullen behoeft mee te sjouwen. Een hengeltje met molen, een tas met wat spullen en eventueel een schepnet en je bent klaar. Vooral het dropshotten vind ik een leuke bezigheid en de Zuid-Willemsvaart en de Dieze dicht in mijn omgeving blijken ideale wateren voor deze techniek. Met een lekker licht hengeltje en een klein shadje de bodem afzoeken, is een mooie visserij. De aanbeet op zo’n licht rappiertje is fantastisch, je bent lekker actief buiten bezig en kunt grote stukken water bevissen omdat je zeer mobiel bent. Heb je struinend een veelbelovend stuk water afgewerkt, dan stop je die paar spullen in de auto en binnen een paar minuten ben je weer bij een andere potentiele goede stek.

 

Wat mij ook erg bevalt aan deze visserij is dat je als je weinig tijd hebt toch zomaar even snel een half uurtje lekker kunt gaan gooien; zeg bijvoorbeeld even nog na het werk, vlak voordat het donker wordt.  Even een frissen neus halen en ook nog vissend; wat wil je nog meer! Met altijd kans op het vangen van een bak van een baars of snoekbaars of een snoek die over de meter gaat. Ik zal het komende tijd beslist blijven proberen, ook als ik weer druk op de commercials aan het vissen ben, al is het maar even na het avondeten.

 

Een keuze die verkeerd uitpakte 05

En altijd de kans op zo’n mooie vis!

 

Nu het nieuwe visseizoen er zo langzamerhand toch weer zit aan te komen, begint het in deze tijd van het jaar bij velen te kriebelen. En als je dan niet op het water terecht kunt vanwege het ijs, dan maar bij de warme kachel je hobby uitoefenen door lekker wat onderlijntjes te gaan zitten knopen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een aantal nieuwe dobbers uit Engeland laten overkomen: Malman  Floats. Die zijn super voor de commercial visserij en ik heb inmiddels al de nodige tuigjes klaar gemaakt met deze dobbers. Het blijft altijd weer mooi om te zien als je weer een hele tuigenlade vol met nieuwe dobbers klaar hebt om optimaal voorbereid aan het nieuwe visseizoen te kunnen beginnen.

 

Een keuze die verkeerd uitpakte 06

Ik ben er klaar voor!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.