Twee gezichten - Blog Nico Breevaart

30 januari 2017 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

We zitten al in de donkere korte dagen voor Kerst, als we met een volgeladen auto de straat uit rijden richting de Ardennen voor een welverdiende gezinsvakantie. Voor het zesde jaar op een rij vieren we de Kerstdagen niet in uitgebreide familiesfeer, maar met een waardevolle gezinsvakantie. Even tijd voor elkaar na alweer een vluchtig en druk jaar.

 

In de Ardennen wacht een knus chaletje op ons, op nog geen 500 meter van de rivier de Ourthe. Als verwoed visser kan het ook bijna niet anders dan dat er ook een hengeltje ingeladen is. Tijdens zo’n week is het ook een traditie geworden dat ik er een paar uurtjes op uit trek. Meestal sta ik op de bewuste dag vroeg op en ben ik al met zonsopgang aan de rivier te vinden. Vervolgens vis ik een paar uurtjes en bij thuiskomst zijn de dames net uit bed en zodoende hebben ze geen ‘last’ van het feit dat ik gevist heb.

 

De afgelopen vakanties stonden veelal in het teken van hoogwater vissen. Al twee keer stond de Ourthe tot aan de nok toe gevuld met water en hier en daar trad deze rivier zelfs buiten haar oevers. In dergelijke gevallen is stekkennis een vereiste, anders zou het vissen aan die roerige watermassa uitlopen op een kansloze missie. Al die jaren heb ik tot nu toe een barbeel tijdens de kerstvakantie in het net kunnen krijgen, zij het vaak met grote moeite. Vorig jaar was ongekend goed met vier aanbeten, waarvan drie verzilverd, in nog geen twee uurtjes vissen.

 

Twee gezichten 2

Het water staat laag en is zo helder als in een aquarium.

 

Dit jaar lijkt alles anders. De rivier staat voor deze tijd van het jaar bizar laag en het water is zo helder als in een aquarium. Mijn ervaring is dat dit heldere water de kans op een vangst niet bepaald vergroot. Dat wordt dus nog een uitdaging… De weersverwachting geeft me echter weer moed: op Tweede Kerstdag zal de temperatuur uitkomen op een maximum van 13 graden, terwijl het twee dagen voordien nog geen 5 graden is. Daarnaast geven ze ook nog een wat regen op voor Eerste en een deel van de Tweede Kerstdag. Die regen is dit keer van harte welkom omdat de rivier hierdoor weer iets meer vertroebeld zal raken.

 

De temperatuurspiek en de regen moeten het vissen een impuls geven en de bewust Tweede Kerstdag rijd ik dan ook vol goede moed richting rivier. Het water is door de regen inderdaad minder helder geworden en ook qua temperatuur is het goed toeven aan het water. Binnen vijf minuten liggen twee hengels in de steun en deze zijn op de haken voorzien van respectievelijk een klein blokje Smac en een 8 mm garlic pellet. Bijvoeren doe ik in dit jaargetijde minimaal en slechts enkele handjes hennep en mini blokjes Smac worden op de stekken gedeponeerd.

 

Twee gezichten 3

Mijn vertrouwen in zo’n blokje Smac is altijd groot!

 

Het eerste uur gebeurt er helemaal niets. De hengels liggen roerloos in de steun. Het liefst had ik nu met maden en casters gevist, maar die heb ik helaas niet voor handen. Ik word op scherp gesteld door een harde beuk op de hengel met de pellet. In afwachting van een vervolg op deze beuk, heb ik mijn handen al om het handvat gelegd en is mijn vizier gericht op de hengeltop van deze rechterhengel. Het is echter vanuit het niets dat dan mijn linkerhengel stuitert en krom gaat en in een fractie van een seconde sta ik met de andere hengel in mijn hand en voel ik het gewenste contact.

 

Een hoepelkromme hengel verraadt dat het een goede vis is en er volgt een spannende dril. Aan de spanning komt een einde als ik het net onder een prachtig gekleurde barbeel krijg. Er rolt een ‘Merry X-mas’ uit mijn mond, wat een fantastisch gevoel is en blijft het toch om met Kerst te vissen en dan ook nog eens barbeel te vangen! Ik maak een paar mooie foto’s en de barbeel schiet meteen weg, na het terug zetten in de rivier.

 

Twee gezichten 4

Twee gezichten 5

Schitterende wintervis!

 

Ik vis nog een uurtje door en daarin krijg ik verder geen beet meer. Opvallend dat in de koude maanden vaak sprake is van niet meer dan één of twee beetmomenten per dag. Vandaag dus binnen 15 seconde twee aanbeten en that’s it. Er moet dus scherp gevist worden, want je krijgt vaak maar één of twee kansen.

 

Vrolijk rijd ik weer terug naar het chalet en zie daar verbaasde gezichten dat ik alweer zo vroeg terug ben. Ik grap dat ik door zo kort te vissen aan het eind van de week nóg een keer kan gaan. Ze vinden het allemaal prima en ik notuleer die goedkeurende uitspraak meteen. Zodoende zit ik drie dagen later wederom vroeg in de auto richting de stek. Alleen zijn de omstandigheden nu totaal anders. De miezer heeft plaatsgemaakt voor een prachtige winterzon. De temperatuur staat die ochtend op -6 graden bij vertrek, een verschil van bijna 19 graden met Tweede Kerstdag. Dit levert wel prachtige plaatjes op door de rijp op de bomen en weilanden. Qua vissen heb ik er eigenlijk een hard hoofd in...


Twee gezichten 6

De miezer heeft plaatsgemaakt voor een prachtige winterzon.

 

Op de stek aangekomen, zie ik dat het water weer vertrouwd helder is en net na de stroomversnelling zie ik een groepje van een stuk of vijf-zes barbelen ‘hangen’ in de stroming. Mijn sportvishart gaat hier altijd sneller van kloppen. Nu klopt mijn hart wel sneller, maar nu moet ik die barbelen nog zien te kloppen en die hebben er met die kou bar weinig zin in. Ik start wederom met Smac en een garlic pelletje en deponeer dat haakaas op respectievelijk vijf en twee meter voor de plek waar ik de barbelen zie. Ik vis met voerkorven van 20 gram. Deze maken bij de landing nauwelijks een plons en de barbelen verroeren zich dan ook niet na de inworpen.

 

Twee gezichten 7

Net na deze stroomversnelling hangt een groepje van een stuk of vijf-zes barbelen in de stroming.

 

Na kwartier zijn de barbelen genaderd tot een halve meter en niet veel later hangen ze ter hoogte van mijn haakaas. Elk moment kan er een aanbeet volgen. Helaas passeren ze mijn eerst aas zonder enige interesse. Ik probeer de vissen te volgen en vis verder met één hengel, maar steeds volgt hetzelfde ritueel. Ik verander vervolgens nog van haakaas, schakel over op dunnere onderlijnen en varieer ook in de lengte ervan. Na vier uur vissen weet ik dat het vandaag niet zal gaan lukken. Het is nog steeds koud, al is het door de zon goed uit te houden.

 

Twee gezichten 8

Benieuwd wat dit jaar gaat brengen!

 

Ik besluit het hierbij te laten en weer de warmte van het chalet op te zoeken. Op de terugweg rijd ik wederom door een betoverend landschap en heb ik twee mooie korte sessies achter de rug. Deze week was er oprecht één met twee gezichten. Het verschil in weersomstandigheden laat maar weer zien hoe belangrijk het is om het juiste moment te kiezen om in de winter achter de hengels te kruipen. Het is letterlijk het verschil tussen barbeel in het net en genadeloos blanken. Allemaal weer leermomenten, evenals de stekkennis die je met deze lage waterstanden en helderheid van de rivier kan op doen voor latere sessies. Benieuwd wat dit jaar gaat brengen!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.