Reflectie | Blog Nico Breevaart

26 december 2016 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Terwijl jullie dit lezen, naderen we het einde van 2016 met rasse schreden. De laatste weken van het jaar is voor mij het aantal vissessies op barbeel minimaal geweest. Er waren allerlei verplichtingen buiten het vissen, maar daarnaast zijn de meeste rivieren door de lage watertemperaturen ook steeds minder de moeite waard om achter de hengels te kruipen. Een aantal buitenlandse rivieren in met name de Ardennen kan daarentegen nog wel steeds barbeel opleveren. Maar goed: de tijd ontbrak om die rivieren te bezoeken en dus voor mij een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en daarnaast vooruit te kijken naar 2017, met een hoop mooie en vooral uitdagende sessies die al op de planning staan.

Monsterbarbeel uit de IJssel.

 

Gedurende het jaar houd ik van al mijn vissessies een logboek bij en noteer ik de vangsten, afmetingen, locaties, waterstanden, temperaturen, aassoorten etc. Zodoende kan ik eind van het jaar de balans op maken en met deze schat aan informatie mijn voordeel doen voor toekomstige sessies. Ik ben daar ooit in 1986 mee begonnen en cijferfreak als ik ben, doe ik dat dus nog steeds. Het schriftje waarmee ik destijds ben begonnen, is na 30 jaar bijna vol. Inmiddels heb ik alle informatie overigens ook in excel verwerkt. Voor mij een erg waardevol document! Vooral in het voor- en najaar kijk ik vaak terug in mijn logboek om te checken waar ik bij een bepaalde (water-)temperatuur al of nog barbeel ving en welk aassoort ik destijds gebruikte.

 

reflectie 2

Stekken aan 14 rivieren in vier verschillende landen.


Afgelopen jaar heb ik in totaal meer dan zeven weken aan de waterkant doorgebracht, verdeeld over 14 rivieren in vier verschillende landen. Zo’n 90% van deze periode was ik te vinden aan rivieren in mijn favoriete bestemming, Frankrijk. Ik kan daar geen genoeg van krijgen. Ik heb al op de nodige Franse rivieren gevist, maar op een veelvoud daarvan nog nooit. Volgens mij kan ik daar mijn verdere visleven slijten!

 

Wat dat betreft kwam 2016 laat op gang en wist ik pas half maart de eerste barbeel in het net te krijgen, uit een Duitse rivier. Normaliter vis ik de eerste twee maanden met regelmaat in de Belgische Ardennen maar dit heb ik afgelopen jaar om diverse redenen achterwege gelaten. Eind maart ging ik samen met dochter Isabel naar Frankrijk voor onze eerste gezamenlijke tweedaagse. De temperaturen zijn dan nog niet om over naar huis te schrijven en desondanks beleven we een geweldig weekend. Zo vroeg in het voorjaar is de visserij nog erg taai, maar de drang om af te reizen was voor mij gewoonweg onhoudbaar.

 

reflectie 3

reflectie 4

Afgelopen jaar ging ik eigenlijk pas laat naar de Belgische Ardennen, maar ving er toen wel een nieuw PR.

 

Half april vis ik, op één sessie aan de Limburgse Roer na, mijn enige sessie aan een Nederlandse rivier in 2016. Oorspronkelijk had ik samen met vismaat Tim Janssen andere plannen, maar door de waterstanden en weersvoorspellingen elders, hebben we uiteindelijk toch maar gekozen voor een korte sessie aan de IJssel. Zo vroeg in het voorjaar zijn de omstandigheden voor deze rivier zwaar, maar toch kozen we bewust om ervoor te gaan. Achteraf gezien een gouden zet, want we vingen die sessie met een flink portie teamwork meteen een heel dikke vis, de grootste barbeel voor ons sinds tijden.

 

De mooiste herinnering aan 2016 heb ik aan mijn roadtrip solo door Frankrijk. Kan me niet herinneren dat ik zo’n vrij gevoel heb mogen ervaren. In de komende editie van ons Witvis Totaal magazine zal ik uitgebreid verslag uit brengen.

 

reflectie 5

reflectie 6

reflectie 7

reflectie 8-2

Mooie en nog verse herinneringen aan m’n roadtrip solo door Frankrijk.

 

Elk jaar probeer ik weer een aantal nieuwe rivieren te vinden waar ik mijn barbeelhart kan ophalen. Nieuwe rivieren betekenen voor mij ook weer nieuwe uitdagingen. Ik kan voor zekerheid gaan door telkens op dezelfde stekken te gaan vissen waarvan ik vooraf weet dat ik daar barbeel zal gaan vangen. Soms is het inderdaad ook wel eens fijn om ongecompliceerd te vissen en dergelijke stekken aan te doen. Vooraf weet je dan al wat je ongeveer zal aantreffen en hoe de visserij daar in elkaar zit. Daar haal ik dan op dat moment ook echt voldoening uit. Maar eens in de zoveel tijd komt dat avontuurlijke gevoel in mij naar boven en moet ik gewoonweg iets nieuws doen, pionieren zeg maar. Avonden ben ik dan op internet bezig met speuren naar nieuwe rivieren en en vooral potentiële mooie stekken. Deze nieuwe uitdagingen zijn meestal geen 1-2-3-tjes maar dat is juist de kick. Het komt aan op doorzetten en nog eens doorzetten en dat zit nu eenmaal in mijn dna opgenomen.

 

reflectie 9

Soms lukt het ook domweg niet…

 

Uiteraard maak ook ik van die sessies mee dat het gewoon niet lukt. Dat hoort er nu eenmaal bij en ik zie het als betalen van leergeld. Des te groter is de kick als je inspanningen zich op een gegeven moment wel uitbetalen en de barbeel wel in het net weet te krijgen. De ervaringen die ik heb opgedaan aan zoveel verschillende rivieren neem ik mee in mijn rugzak en zij zorgen ervoor dat ik tijdens sommige sessies het tij kan keren en dan alsnog in mijn voordeel weet af te sluiten. Dat laatste heb ik afgelopen jaar diverse keren mogen ervaren en terugkijkend, zijn juist ook dat vaak de hoogtepunten in zo’n jaar.

 

Voor komend jaar heb ik zoals gezegd alweer de nodige plannen op stapel liggen. Als alles volgens plan verloopt, zal ik in ieder geval twee landen aandoen waar ik nog niet eerder heb gevist. Zodoende sta ik komend jaar gegarandeerd weer oog in oog met een aantal nieuwe rivieren. Ik kan niet wachten tot het zover is!

 

Daarnaast weet ik zeker dat mijn roadtrip door Frankrijk een vervolg gaat krijgen en ook dan wil ik weer een nieuwe rivier op zoeken. Ik heb afgelopen april zwaar leergeld moeten betalen, hetgeen ik nu meeneem in het uitstippelen van de te ondernemen trip. In mijn enthousiasme loop ik soms wel eens in zeven sloten (lees: rivieren) tegelijk en dus zal ik moeten leren om meer te doseren. Wijze praat, maar nu nog zorgen dat ik het ook zo in de praktijk tot uitvoer ga brengen in 2017. In ieder geval een nobel streven, al zeg ik het zelf!

 

reflectie 10

Ik kan niet wachten…

 

Uiteindelijk gaat het voor mij maar om één ding en dat is het plezier en ontspanning die ik uit het vissen haal. Voorheen had ik dat in een stadswater hier om de hoek bij het vissen op brasem en zeelt, tegenwoordig leg ik bizarre aantallen kilometers af om bijvoorbeeld een Franse barbeau in het net te kunnen krijgen. Ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die mij daarom voor gek verklaren, maar ik geniet al van het reizen zelf en in combinatie met het vissen geeft dat echt een extra dimensie qua beleving.

 

Kortom: er staat dus weer heel wat moois op de agenda voor 2017 en ik wil jullie daar in mijn blogs graag weer in meenemen!

 

Rest mij nog om jullie een gezond, gelukkig en visrijk 2017 toe te wensen!

 

reflectie 11

Dat jullie er maar héél veel zullen mogen loslaten!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.