Over van alles en nog wat | blog Jaco Verhagen

12 december 2016 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Direct al aan het begin van november was daar ook de eerste nachtvorst. Niet heel streng, maar toch zeker iets waarop de vissen zullen reageren. Niet gek dus dat het vissen inmiddels op een wat lager pitje is komen te staan.

 

Ik ben nu alvast spullen in orde aan het brengen voor het nieuwe seizoen en diverse nieuwe producten aan het bekijken en er wat mee aan het experimenteren. Zo komen er van Neobaits weer de nodige nieuwe en interessante producten uit, die volgend jaar in de winkels zullen komen te liggen. Daarnaast heb ik in november wat ‘oude’ visdisciplines na vele jaren voorzicht weer opgepakt en voor mij nieuwe visserijen geprobeerd, om er vervolgens achter te komen dat er hier toch ook leuke vangsten zijn te behalen.

 

Zo had ik het genoegen om een keer met Willem Stolk en zijn boot mee te gaan, om op de Merwede de roofvis te gaan belagen. Een visserij die ik nog nooit had gedaan, maar die ik graag eens wilde gaan proberen. Helaas hadden we die bewuste dag wel erg pech met het weer, want het regende haast de hele dag en de temperaturen waren ook niet om over naar de huis te schrijven. Maar gelukkig wisten we dankzij de kennis en ervaring van Willem enkele mooie stekken te bevissen die een stel mooie snoekbaarzen en baarzen opleverden. En zo’n zich fel verzettende vis op een  licht hengeltje te voelen, geeft toch zeker ook wel weer een schitterende sport. Heel anders in ieder geval dan het vissen met de stok. Misschien toch maar eens vaker gaan doen dus en dat betekent weer meer visspullen nodig… Willem: bedankt nog voor de mooie dag.

 

Het tweede weekend van november stond voor mij in het teken van de eerste wedstrijd van de serie Witvis Totaal Commercial Carp winterwedstrijden. Ik heb de B-poule onder mijn hoede en bij het bekijken van het deelnemersveld bleek direct al dat dit een zware dobber ging worden! Met namen als Dylan en Jan Oomen, Pascal Habes, Jeroen Andernach, Jack Aarts en nog meer kanonnen allemaal in deze zelfde B-poule beloofde deze eerste proef een zware opgave te worden. Na de loting bleek ik een paar plaatsen van achter terecht te zijn gekomen, aan de linkerkant van de vijver. Daarmee was ik niet ontevreden. Helaas was mijn buurman echter Dylan Oomen en deze WTCC-Kampioen van 2016 weet de vissen in de regel naar zich toe te trekken. Ik kon dus aan de slag! Direct na het startsignaal begonnen de meeste deelnemers met 6 of 8 mm pellets op zo’n 20 - 25 meter te schieten en dan hieronder met een bomloodje of een method te vissen.

 

Dylan kende weer een vliegende start en wist al meteen in de eerste 20 minuten een stuk of drie mooie karpers te vangen. Ik had toen nog niks en pas na een half uur kreeg ook ik dan mijn eerste aanbeet. Die vis knalde echter meteen al door mijn 17/00 onderlijn. Vervolgens kreeg zo af en toe wel wat registratie en wist ik ook één karper te vangen, maar de tweede en derde schoten net voor mijn schepnet van de haak. Dat is toch wel het meest kl*te, als je de vis ziet en je wilt hem scheppen en deze zich dan draait en losschiet. Dylan ging echter als een speer en wist de vis nu zelfs met de pellet waggler te vangen. Zoals zo vaak stond er ook die dag weer geen maat op hem, op zijn favoriete Vossekuil.

 

Over van alles en nog wat 2

Er stond opnieuw geen maat op WTCC Kampioen 2016 Dylan Oomen…
  
Ik had zelf ook nog op bijna 30 meter een plek gemaakt, waar ik met mijn method viste. Daar wist ik uiteindelijk ook twee visjes te vangen, maar daar bleef het dan wel bij. Om een lang verhaal kort te maken: mijn vijf vissen waren samen goed voor iets meer dan 10 kilo en dat zal de volgende keer dus echt beter moeten!
Dylan ving lekker door en had ook nog een stek ingericht voor zijn stok op 13 meter. Over deze stek had hij de gehele wedstrijd door regelmatig wat pellets geschoten en in het laatste half uur wist hij daar vervolgens nog zes vissen te vangen, door er met zijn bomloodje net een paar meter over te vissen en daar de vissen weg te vangen. Dylan won uiteindelijk zijn sector met 47 kilo, gevolgd door Christaan Pastoor met 23 kilo. In het andere vak was het een stuk spannender en lagen de gewichten wat meer bij elkaar. De winst was daar voor Pascal Habes met 28 kilo, gevolgd door Henk Dunnink met 23 kilo.

 

Gedurende de rest van november moest ik in de nachten werken. Op zich niet zo erg, want als het weer het toe zou laten, had ik mooi tijd om in de middag nog een paar uur te gaan vissen. Helaas was het dan veelal naar koud na nachtvorst en vroor het niet, dan regende het wel weer. Uiteindelijk heb ik helaas dus niet van mijn vrije tijd overdag kunnen profiteren. Wel heb ik wat nieuwe spullen bij mijn sponsor opgehaald om te kunnen gaan testen. Zo komen er in de loop van volgend jaar nieuwe mini-boilies en dumbells in allerlei verschillende smaken en kleuren op de markt en deze zal ik de komende wedstrijden van de wintercompetitie dan ook beslist serieus gaan testen.

 

Over van alles en nog wat 3

Nieuwe mini-boilies en dumbells.

 

Verder is Neobaits druk in de weer met de ontwikkeling van een nieuwe variant op de inmiddels al vertrouwde en zeer populaire fishing eggs en -maggots en wel de ‘worms’. Zoals de naam al aangeeft, betreft dat een wat langere, op een wormpje lijkende variant en ook hier gaan er wat oude smaken en kleuren uit om wat nieuwe kleuren en smaken er voor in de plaats te krijgen. Dat belooft voor het komend jaar in ieder geval weer veel moois.

 

Over van alles en nog wat 4

In het nieuwe seizoen ook ‘worms’ in allerlei smaken en kleuren.

 

Tenslotte ben ook weer eens ergens gaan vissen waar ik vroeger veel viste, maar inmiddels al weer vele jaren helemaal niet meer was geweest. Op de een of andere manier begon dit toch weer te kriebelen. Ik heb het hier over een water lekker dicht in de buurt voor mij en wel de Zuid-Willemsvaart. Hier viste ik vroeger veel in zowel de zomer als de winter en heb er bovendien lang deelgenomen aan diverse competities gevist. De vangsten liepen op dit water echter steeds verder terug en uiteindelijk was er nauwelijks nog iets te vangen. Sinds er echter een verbinding is gegraven met de Maas, komen er steeds meer berichten dat er op de Zuid-Willemsvaart weer leuk vis te vangen is en bovendien viel het me op dat er aan de oevers ook steeds meer vissers te zien zijn. Dus nam ik me voor om het daar zelf ook weer eens te gaan proberen. Ik heb wat voornvoer en wat maden en casters gehaald en ik was er helemaal klaar voor.

 

Eenmaal aan het water, bleek er verder nog niemand te zitten en dus ik kon mijn stek volledig vrij uitkiezen. Daarna heb ik de tuigen op 11,5 meter uitgepeild en er op die lijn wat ballen voer bij gegooid. Ik koos er voor om te starten met een dobber van 1,5 gram, want er staat hier toch een behoorlijke diepte - ongeveer 4 ? à 5 meter. Een caster op een haakje no. 18 geprikt en kijken wat er gebeurt. Er staat hier altijd wel een driftje; naar links en dan weer naar rechts, afhankelijk waar de schepen in de sluizen geschut worden. Zo kun je dus mooi over je voerplek heen vissen. Met de katapult schoot ik regelmatig wat losse casters erbij, om zo de vis aan de praat te houden.

 

Over van alles en nog wat 5
Voorns van ouwerwets baksteenformaat.

 

Het was zoals gezegd alweer een tijd geleden, maar er bleek absoluut weer een visje te vangen. Ik ving regelmatig een mooie voorn en zelfs enkele ouwerwets dikke bakstenen. Gewoon een lekkere ochtend, met een kleine 30 voorns. Voor een paar uur vissen bepaald niet slecht en was het een wedstrijd geweest, dan had ik met het formaat van deze vissen een mooi gewicht aan voorns gevangen. Een caster op de haak deed het prima en al helemaal in combinatie met een red maggot van Neobaits. De dikkere exemplaren heb ik allemaal aan die cocktail gevangen. Veel commercial vissers komen amper meer op natuurlijk water, nadat ze te maken kregen met steeds verder teruglopende vangsten. Maar ik zou zeggen: bezoek dat viswater weer eens waar je vroeger veel viste, maar in de loop van tijd een beetje bent vergeten. Wie weet zijn ook jouw vangsten daar verrassend!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.