Low battery | Blog Nico Breevaart

21 november 2016 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Het is donderdagmiddag en na een drukke werkweek rijd ik richting huis; op naar het weekend. Onderweg nemen mijn gedachten de vrije loop en zie ik mezelf ergens achter de hengels. Tijdens het eten krijg ik de Franse Maas maar niet uit mijn hoofd. Als ik aangeef dat ik enorm zin heb om op expeditie te gaan richting Frankrijk, krijg ik meteen groen licht. Wat dat betreft bof ik maar met zo’n makkelijk thuisfront.

 

Na het eten start ik meteen met de voorbereidingen en aan het eind van de avond is de auto zelfs al volgeladen. De volgende morgen vertrek ik al vroeg voor mijn ‘lastminute’-sessie en rond het middaguur passeer ik de voor mij magische Frans-Belgische grens. Hier geen kille en troosteloze grensovergang, zoals bijvoorbeeld bij Lille, maar al rijdend door een groene oase passeer ik het bord. Het is en blijft een bord, maar ik word er blij van elke keer als ik ‘t zie! Ook het weerzien met de rivier doet me goed. Die ligt er perfect bij. De stroming is minimaal en ook de hoeveelheid bladeren in het water valt me mee.

 

Low battery 02

“Ik word altijd weer blij als ik dit bord zie…”

 

Binnen no time liggen de hengels in, wetende dat ik start met vissen tijdens wat normaal de minst productieve periode van de dag is. Toch heb ik altijd het gevoel dat dit geen verloren uren zijn, omdat ik door het voeren de basis creëer voor de rest van de sessie. Tegen mijn verwachting in krijg ik toch al vrij rap de eerste aanbeet. Een dappere kopvoorn kon de pellet niet weerstaan. Dit tafereel herhaalt zich een aantal keer, met telkens een middenklasse kopvoorn als resultaat. De ‘chevesnes’ zijn duidelijk los!

 

Zo net voor de schemering meldt zich de grootste kopvoorn van de dag. Precies een halve meter lang en dus dient er een fotomomentje te volgen. Tot mijn afgrijzen constateer ik na twee foto’s dat mijn camera ‘low battery’ aangeeft. Ik had de voorgaande avond aan alles gedacht, behalve aan die batterij dus… Voor het vissen had ik eerder vandaag nog wel diverse foto’s van de omgeving gemaakt; had ik dat nu maar niet gedaan! Met de spiegelreflexcamera lukt het in het donker soms nog wel om redelijk goede foto’s met de zelfontspanner te maken, maar vanaf nu ben ik aangewezen op mijn telefoon. Hiermee kan ik alleen selfies maken en dat is in het donker zonder flitser niet minder dan een drama.

 

Low battery 03

“Voor het vissen had ik nog diverse plaatjes van de schitterende omgeving geschoten…”

 

Alsof het lot ermee speelt, wordt uit het niets mijn linkerhengel getorpedeerd. Bij dergelijke aanbeten weet je meteen al met wie je de strijd kunt aan gaan. Na een heerlijke dril kan ik mijn eerste barbeel van de sessie scheppen. Ik probeer een fatsoenlijke foto en later ook nog een selfie van mij en de vis te maken, maar het is gewoon te donker. Ik krijg echter niet de kans om hier lang bij stil te staan, want de aanbeten blijven komen. Na de barbeel vang ik een aantal brasems en de mooiste bijvangst is een blankvoorn van net geen 40 cm. Zo’n onvervalste baksteen dus! Hoewel ik op deze stek al veel vlieguren heb gemaakt, is dit pas de eerste voorn die ik er ving en wat voor één! Uiteraard probeer ik ook hier nog een plaatje van te schieten, maar tot mijn frustratie krijg ik niet meer te zien dan een vage schim van iets dat op een bak van een voorn lijkt…

 

Low battery 04

Tja…

 

Het lijkt deze sessie niet uit te maken met welke pellet ik vis. De vissen hebben duidelijk honger en alles wat eetbaar is gaat er vanavond in. Rond 21.00 uur is het happy hour aan de Meuse. Ik vis met drie hengels en na een felle aanbeet weet ik mijn tweede barbeel te vangen. Tijdens het onthaken begint de spoel van hengel twee te lopen. Snel de barbeel in het net en niet lang daarna heb ik twee barbelen in mijn net zitten. Of het nog niet genoeg is, staat ook hengel drie te stuiteren! Binnen een minuut of vijf weet ik dus drie barbelen te vangen. Ik wil toch echt graag iets van een foto hebben van deze vissen en probeer het door met hoofdlampen op de vis te schijn en dan te fotograferen. Het resultaat is al iets beter, maar nog niet voldoende. Het laatste redmiddel wordt gevormd door de koplampen van de auto. Zelfs hiermee blijven de foto’s echter van een bedenkelijk niveau.

Dit is echt tobben 2.0.

 

Low battery 05

Tobben 2.0.

 

Het is eind oktober en de wintertijd is ingegaan. Zodoende is het al erg vroeg donker en na een uur of drie in het donker te hebben gevist, neemt de activiteit van de vis gestaag af. Eindelijk krijg ik even tijd om koffie te maken en wat te gaan eten. De vangst is tot nu erg goed en ik besluit om nog maximaal een uur door te vissen en dan de warmte van de slaapzak op te zoeken. Ik krijg dat laatste uur nog bezoek van twee brasems en langzaam begin ik met het nachtklaar maken van de stek.

 

Inmiddels liggen er al twee van de drie hengels op de kant, als toch nog gebeurt waarop ik vaak een patent schijn te hebben. Het breekstaafje op de top van de hengel geeft een duidelijk signaal af….vis! Ik kan vol aan de bak en weet dat ik deze dag een passend einde kan geven. Bij het scheppen van de vis voel ik de euforie opkomen. Wat een pracht van een barbeel. Helaas blijft het ‘low batttery’ gevoel mij deze dag achtervolgen.

 

Low battery 06

Het ‘low batttery’ gevoel.

 

Uiteraard gaat het om de beleving van het vissen en met name het drillen, maar ik schiet daarnaast altijd graag een paar mooie foto’s om te kunnen nagenieten. Deze laatste barbeel zorgt er in ieder geval voor dat ik met een grijns op mijn gezicht in slaap val. De volgende morgen zit al vroeg aan het ontbijt aan de oever van de Franse Maas. Wat mij betreft kan een dag niet beter starten. Wonend in de drukke randstand is deze serene rust ongekend genieten.

 

Die rust wordt verstoord door de plonzen van mijn voerkorven. Ik start weer actief met het brengen van voer. Binnen 10 minuten mag ik bonjour zeggen tegen de eerste brasem en een uur later heb ik al zes platten in het net. Op de één of andere manier houdt de barbeel zich op deze stek in de ochtend vaak nog afzijdig. Zo ook nu en na drie uur vissen heb ik 11 mooie brasems en twee kopvoorn op de teller staan en daar blijft het dan ook bij.

 

Low battery 07

Gelukkig toch een mooie herinnering….

 

 

Al met al ben ik echter met de zeven barbelen van de avond voordien zeer tevreden, zeker gezien de tijd van het jaar! Rond het middaguur is alles weer de auto ingeladen en toer ik nog rond in deze prachtige omgeving. Op de terugweg kan ik niet anders concluderen dat deze last minute trip erg geslaagd was en gelukkig hebben we ook de foto’s nog…

 

Low battery 08


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.