Finalemaand | Blog Jaco Verhagen

03 oktober 2016 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Vrijwel de hele maand september werden we volop getrakteerd op het prachtigste weer; de temperaturen waren ronduit ‘s zomers en ook de vis liet zich met dat lekkere weer goed vangen. Voor mij stond de afgelopen maand geen wedstrijd op het programma, aangezien ik mij helaas niet geplaatst had voor de finale van de Witvis Totaal Carp Classics, die gepland stond  voor het eerste weekend van september.

Experimenteren met het nieuwe product Baitsmoke.

 

Deze finale over twee dagen werd gehouden op de Vossekuil en de eerste dag zouden de 20 finalisten alleen met de vaste stok op 11,5 meter mogen vissen. Het was deze keer toch een wat andere visserij, want het bleek nu moeizaam om de vis aan de gang te krijgen en alle deelnemers hadden hier last van. Normaal zou je met 30 kilo nooit voor een prijs vissen, maar dit keer won Dylan Oomen met 31,2 kilo zijn vak. In het andere vak werd iets beter gevangen en daar eiste Pascal Habbes met 44 kilo de dagwinst voor zich op. De tweede dag betrof een wedstrijd met de vrije hengel en Pascal lootte precies dezelfde stek als de dag voordien. Hij besloot derhalve om de vis wederom met dezelfde technieken te belagen. Helaas bleek zijn vaste stok dit keer niet te werken tegenover de vrije hengel en eindigde hij uiteindelijk als 4de in zijn vak. Dylan lootte naast zijn vader Jan en aangezien deze de eerste dag ook al een 2de plaats had weten te noteren, was de spanning tussen Sr. en Jr. tijdens deze allesbeslissende wedstrijd om te snijden. De twee Oomens maakten er mooie strijd van en het was opnieuw Dylan die toch weer de winst naar zich toe wist te halen en zo met twee eerste plaatsen de finale van de WTCC 2016 op zijn naam wist te schrijven. Jan werd in het eindklassement ook zeer knap 2de achter zijn zoon en dat is natuurlijk een geweldige prestatie van deze twee.

 

Finalemaand 2

Vader Jan en zoon Dylan Oomen heersten over de tweedaagse finale van de WTCC 2016 met respectievelijk de Runner Up positie (Jan) en de Kampioenstitel (Dylan).

 

De week nadien hadden wij met onze Neobaits testvissers vijver 2 van de Biesbosch tot onze beschikking om wat nieuwe dingen uit te proberen en tegelijk wat foto`s te maken van de vangsten. Het was wederom prachtig weer en alle verschillende technieken die geprobeerd werden, leverden een mooi netje vis op. De twee vissers die met de method aan de slag gingen, hadden de nieuwe Baitsmoke van Neobaits tot hun beschikking en gingen hier flink mee aan het experimenteren. En na een geslaagde dag van experimenteren kwamen wij gezamenlijk tot de conclusie dat het spulletje werkte. Over deze Baismoke gaan jullie dus beslist meer horen!

 

Finalemaand 3

Lekker experimenteel vissen én vangen op de Biesbosch.

 

In september stond ook de tweede en laatste kwalificatiewedstrijd voor de Neobaits Cup op het programma. Plaats van handeling was wederom de Vossekuil en ook nu beloofde het een prachtige visdag te worden. Ik baalde er dan ook een beetje van om als wedstrijdleiding aan de zijlijn te moeten toekijken… Aangezien er op het laatste moment nog een afmelding binnen kwam en we niet zo snel een vervanger meer konden vinden, besloot ik alsnog om toch zelf maar mee te doen, om zo de wedstrijd geheel vol te hebben. Na wat uitleg en de loting kwam ikzelf  links net voorbij het midden te zitten. Op zich een redelijk nummer en dus goede kansen om mezelf bij de beste drie in mijn vak te vissen. Ik begon voorzichtig wat 6 mm pellets te cuppen en besloot het eerste kwartier af te wachtten hoe de vis hierop zou reageren.  Het bleef rustig en ik besloot na een kwartier voorzichtig wat 4 ½ mm pellets bij te gaan schieten. Ik viste op de bodem en daar moesten de karpers dus ook gaan azen. Hier en daar  werd er al regelmatig wat elastiek uit de toppen getrokken en dat gaf aan dat de vis er wel zin in had. Ook ik slaagde er in om na 20 minuten m’n eerste karpertje te vangen; weliswaar een kleintje (200 gram), maar de kop was er af. Door secuur door te schieten en te vissen, wist ik uiteindelijk 17 karpers te vangen, goed voor 34 kilo. Ik wist dat er op bepaalde plekken beter was gevangen en dat bleek ook. Nadat de vangst van alle deelnemers in mijn vak was gewogen, bleek ik het te moeten doen met een 4de plaats, waarmee ik dus net buiten de finaleplaatsen viel. De Top 3 had lekker zitten vangen en de gewichten lagen met 47,2 en 49 en 49,10 kg dicht bij elkaar. Aan de andere kant van de vijver werd er door de winnaar zelfs 61,4 kilo gevangen en het was al met al dus wederom een zeer geslaagde dag aan de Vossekuil.  Met 12 goede finalisten konden we nu uitzien naar een mooie finale op vijver 6/7 van het Mun.

 

Finalemaand 4

Finalemaand 50

Het was al met al dus wederom een zeer geslaagde dag aan de Vossekuil.
  
En dan is het 24 september: de dag van de grote finale van de strijd om de Neobaits Cup 2016. Het wordt saai, maar het beloofde wederom een prachtige nazomerdag te worden en alle finalisten hadden er zin in. Na de loting werden er een hoop topsets klaar gelegd om alle mogelijke stekken te kunnen bevissen. Ook de nodige method feeders en pellet wagglers werden in gereedheid gebracht. Het was duidelijk dat niemand ook maar iets aan het toeval over wilde laten en dat alle finalisten tot in de puntjes waren voorbereid. Al gauw bleek dat er op de meeste plaatsen genoeg vis lag, maar dat deze totaal niet wilde azen. Het was soms dan ook flink ploeteren voor een paar visjes. Behalve dan op de scheiding van vijver 6 en 7. Daar zaten Niels de Laat en Daniël Hiemstra en die twee wisten  toch met grote regelmaat de vis te vangen. Gedurende de gehele wedstrijd gingen ze gelijk op en was moeilijk te voorspellen wie de winnaar zou worden. Niels en Daniël visten uitsluitend met de vaste hengel, waarbij Niels het meer op een meter of 11 met een pellet zocht en Daniel de vis beter kort onder de kant gevangen kreeg met Smac en paste.

 

 

Ook de strijd om de 3de plaats was spannend. Jeroen Andernach bijvoorbeeld, moest de hele wedstrijd ploeteren voor een visje op zijn stoklijn, maar het laatste uur bracht het loodje voorzien van een 8 mm pellet hem alsnog de nodige vissen. De vraag was echter of dat genoeg zou zijn om Pascal Habbes op stek nummer 1 voor te blijven. Pascal viste met een method voorzien van een oranje boilie strak tegen de kant en wist daar regelmatig een visje binnen te hengelen. Na het eindsignaal kon er begonnen worden met wegen en bleek dat Daniël Hiemstra met een prachtig gewicht van 49,3 kilo de finale had gewonnen. Niels de Laat volgde met een eveneens nette 41,2 kilo. De derde plek werd uiteindelijk inderdaad opgeëist door Jeroen Andernach, maar… ook door Pascal Habbes! Zij wisten namelijk beiden exact hetzelfde gewicht te vangen en wel 27,4 kilo.

 

Finalemaand 6

Finalemaand 70

De Top drie van de finale van de Neobaits Cup 2016 bestond uit… vier vissers!

 

Graag wil ik alle finalisten nog even bedanken voor hun sportieve inzet. Mede daardoor mag deze finaledag weer zeer geslaagd worden genoemd. Op naar de Neobaits Cup van 2017 zou ik zeggen.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.