Kolblei & dolblij | Blog Nico Breevaart

29 augustus 2016 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Wat ooit in 2005 begon als een gezamenlijke feedersessie aan de Merwede is voor Edwin en mij inmiddels uitgegroeid tot een serie fantastische visvakanties naar Portugal en de Franse Maas en natuurlijk onze jaarlijkse week aan de Franse Lot. Ik kan wel zeggen dat ik met Edwin de meeste tijd aan de waterkant doorbreng. Als karper visser heeft hij ook een passie voor barbelen gekregen en heeft hij er inmiddels al vele mogen vangen. Vooral aan de Lot vingen we tot nu toe ongekende aantallen.

 

Diezelfde barbelen vormen voor hem echter wel een obstakel tijdens het nachtvissen op karper. Exemplaren van 30-40 cm die moeiteloos zijn boilies verorberen, bezorgden hem letterlijk slapeloze nachten. We besloten daarom als snel om de daarop volgende vakanties aan de Lot te plannen in die zones waar de barbeel in principe niet of nauwelijks voorkomt. Als barbeelvisser moet ik dan dus water bij de wijn doen, al ben ik zelf ook niet vies van karper of meerval. Als mijn barbeelhart dan gedurende zo’n week alsnog begint te kloppen, stap ik in de auto en zit ik binnen een half uur op een stek waar ik ‘mijn ding’ kan doen. Daarbij blijft de uitdaging voor mij toch ook om op onze vakantiestek barbeel te vangen. Inmiddels hebben we er bij elkaar al vijf weken verspreid over meerdere vakanties op zitten, zonder dat dit is gelukt. Het blijft bizar dat het visbestand op deze rivier per stuwvak zo kan verschillen.

 

Kolblei-en-dolblij-02

Vis- en vakantiemaat Edwin is het met name om de karper te doen.

 

Onze laatste vakantie begin ik vol frisse moed aan de Lot. Terwijl Edwin druk in de weer is met het uitvaren van zijn hengels en een ingenieus boeien-systeem heeft bedacht, vliegen mijn voerkorven al met grote regelmaat richting de gekozen stek midden in de vaargeul. Op sommige delen van de Lot is het wel 15 meter diep (!), maar op deze stek is het hooguit vijf tot zes meter. Om de kans op barbeel te vergroten en de kans op kleine vis te verkleinen, start ik met 14 mm pellets als haakaas. Zoals verwacht volgen al snel de eerste aanbeten van gulzige kolblei. Fanatieke bazen tot wel 40 cm! Mijn ervaring is dat ik hier stug doorheen moeten blijven vissen en dat na verloop van tijd ook andere soorten weet krijgen van het lekkers in mijn voerkorf en haakaas. En inderdaad: na een paar uur belandt de eerste bonusvis in het net. Een prachtige kopvoorn van ruim een halve meter kon de pellet dus niet weerstaan. De eerste dag blijft het bij deze ene bonusvis.

 

Kolblei-en-dolblij-03

De eerste dag meteen al een fraaie bonusvis in de vorm van deze kopvoorn.

 

Wanneer de avond invalt gaan er bij mij ook twee hengels op karper en meerval uit en stop ik met de feederhengels. Ook wel even lekker om ‘lui’ achter de hengels te zitten. We verblijven deze week in een mooi huis met zwembad direct aan de Lot, erg luxe dus. Edwin vist in principe elke nacht door en slaapt dan in een bivvy aan de waterkant. Ik verkies een overnachting in het luxe huis boven de bivvy. Als de nacht aanbreekt, taai ik dus meestal af en de volgende morgen is het dan altijd weer spannend of en wat er die nacht gevangen is.

 

Kolblei-en-dolblij-04

Kolblei-en-dolblij-05

Kolblei-en-dolblij-06

Edwin weet zijn karpers te vangen en geniet volop!

 

Gelukkig weet Edwin al snel de eerste karpers te vangen en springen we met regelmaat de boot in voor een mooie dril. Overdag is het meestal vrij rustig qua aanbeten en genieten we daarom ook bij het zwembad van het lekkere weer. Ergens aan het eind van de middag herpakken we dan het visgedeelte van deze vakantie. Edwin is alles bij elkaar een uur bezig om zijn hengels uit te varen, zijn montages op de juiste plek te deponeren en te voeren. Voor mij is dit teveel gedoe en ik vis met mijn hengels ook niet aan de overzijde van de rivier, maar gewoon aan onze eigen kant. Dus ingooien en voeren kan vanaf de kant met een katapult en daarnaast maak ik ook gebruik van pva om secuur te voeren.

 

Kolblei-en-dolblij-07

Kolblei-en-dolblij-08

Kolblei-en-dolblij-09

Letterlijk baden in luxe en desondanks slaapt Edwin in zijn bivvy in de achtertuin…

 

Kolblei vormt nog steeds de hoofdmoot van wat ik tot nu toe vang. Een bak van een voorn doorbreekt de dominantie van de kolblei, werkelijk een prachtig exemplaar! Langzaam begint nu toch ook weer het gevoel te ontstaan dat barbeel vangen hier een illusie is. Na een paar dagen volle bak vissen, wordt het fanatisme op deze stek geleidelijk minder. Ik besluit dan ook om in de auto te stappen en op expeditie te gaan naar een stuwvak met barbelen. Dit resulteert in een geweldige sessie met meer dan 10 barbelen. Ik kan er weer even tegenaan.

 

Die avond zit de sfeer en goed in en begin ik weer vol frisse energie met feederen op de stek bij het vakantiehuis. Terwijl Edwin met de boot aan de overzijde aan het voeren is, krijg ik zowaar een run op mijn feederhengel te verwerken. Ik merk meteen dat dit geen kolblei is en denk aan een kleine karper. Op het moment dat ik de vis aan de wateroppervlak zie komen, word ik gek. Voor me zie ik toch echt een barbeel! Nadat ik de vis veilig in het net heb kunnen krijgen, ontbrandt er een ware vreugdeexplosie aan de waterkant. Edwin heeft geen flauw idee wat er aan de hand is, maar weet wel dat het iets bijzonders moet zijn en komt meteen mijn kant op met de boot. Volgens mij stond ik op de picknicktafel te springen van vreugde; wat een ontlading na al die weken blanken in dit stuw vak! Het volharden is beloond en mijn vakantie kan niet meer stuk.

 

Kolblei-en-dolblij-10

Uiteindelijk toch die barbeel vanuit de achtertuin; mijn vakantie kan niet meer stuk!

 

Edwin heeft inmiddels naast de karpers ook de meervallen aan de praat gekregen en vangt zijn vissen met name’s nachts. Ik besluit daarom ook om één nacht door te vissen. Ik blijf tot 4.00 uur wakker achter de hengels, om uiteindelijk alsnog visloos mijn bed op te zoeken. Als ik de volgende ochtend Edwin vraag hoe het verder is verlopen, geeft hij aan ‘slechts’ één meerval te hebben gevangen... rond half 5 op mijn hengel! Tjaa... even een baalmomentje, maar die ene barbeel die ik dan toch in de pocket wist te krijgen, doet dit als snel weer vergeten.

 

De laatste dagen weet ik geen barbeel meer te vangen en geniet ik vooral na. Het bestand aan barbeel is op dit bewust gekozen stuwvak gewoonweg te summier om er echt gericht op barbeel te kunnen vissen. Voor volgend jaar hebben we deze accommodatie alweer geboekt. Ik weet nu dat het in ieder geval wel mogelijk is om naast de vele kolblei en de beoogde karpers ook meerval te vangen. En barbeel! Ik zie alweer genoeg uitdagingen en heb nog een jaar om over mijn strategie na te gaan denken!

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.