Thuis aan de Franse Maas | Blog Nico Breevaart

09 mei 2016 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Begin september 2009 maak ik voor het eerst kennis met de Franse Maas, oftewel La Meuse. Destijds visten we een lang weekend in de betoverende omgeving van deze schitterende regenrivier en wist ik tegen alle verwachtingen in een mooi aantal barbelen te vangen, waaronder een paar hele grote jongens. Sindsdien bezoek ik deze rivier met grote regelmaat en heb ik er al fantastische sessies mogen meemaken. De barbelen zorgen aan deze rivier voor daverende aanbeten en ik weet bijna elke sessie wel een barbeel tot een aanbeet te verleiden.

 

Inmiddels mag ik de Franse Maas gerust mijn thuisrivier noemen.  Uit mijn logboek kan ik opmaken dat ik sinds 2009 al meer dan 70 dagen verspreid over 30 sessies aan de oever van La Meuse heb doorgebracht. Al met al heb ik dus al bijna 2,5 maand aan de oevers van deze rivier gebivakkeerd!

 

Thuis aan de Franse Maas | Blog Nico Breevaart 2

Inmiddels mag ik de Franse Maas gerust mijn thuisrivier noemen.

 

In deze contreien is dochter Isabel meestal mijn partner in crime, omdat de Maas ook voor haar goed bevisbaar is. Al peuterend met maden heeft ze al heel wat mooie brasems, kopvoorns en barbelen met haar winkel pickertje op het droge gekregen. Nu ze wat groter wordt en beter uit de voeten kan met grotere en zwaardere hengels, heb ik haar een 12 inch barbeelstok cadeau gedaan en die moet natuurlijk zo snel mogelijk uitgeprobeerd worden. Het is vakantie en daarom kunnen we op de vrijdag al vroeg richting ‘onze’ Meuse vertrekken. Na een flinke rit met een vervelende file rond Brussel staan we vroeg in de middag aan de oever van deze immens lange rivier. Het is behoorlijk warm en ik verwacht pas enige activiteit aan het begin van de avond. Isabel heeft echter zo ongeveer de eerste hengel al in liggen, als ik pas net uit de auto ben gestapt. Hoe bedoel je enthousiast?

 

Rustig bouwen we de stek op en starten we met voeren van hennep en het brengen van een aantal korven voer. We kennen deze stek van voor tot achter en weten beiden dat de middag taai zal worden. We genieten van het heerlijke weer en maken zo af en toe in ons beste Frans een praatje met voorbijgangers. Tegen mijn verwachting in krijgt Isabel halverwege de middag toch al een mooie aanbeet. Een kleine stoere krijger kon de 8 mm crabpellet niet weerstaan en zo vangt Isabel al snel haar eerste barbeel op haar nieuwe hengel!

 

Zelf hanteer ik met een dubbele 12 mm pellet een aanzienlijk groter haakaas. Het formaat barbeel dat hier zwemt, kan dit met gemak aan. Het wemelt hier naast de barbelen van de grote brasems en kopvoorns die ook niet vies zijn van een dergelijke duo-pellet. Voorlopig laten die zich echter niet zien op mijn hengels.

 

Thuis aan de Franse Maas | Blog Nico Breevaart 3

Thuis aan de Franse Maas | Blog Nico Breevaart 4

Aan de Maas is dochter Isabel meestal mijn partner in crime

 

Nog voor het eten komt Isabel op een 2-0 voorsprong! Wederom een barbeel van hetzelfde formaat als de eerste vis. Lachend zegt ze dat ik best ook wel even op haar stek mag proberen; humor heeft ze wel…

 

Het duurt tot na het eten voordat mijn hengel eindelijk getest wordt met een mooie barbeel als resultaat. Ik heb de hoop dat het nu begint te lopen en dat het consequent voeren van de afgelopen uren zijn vruchten gaat afwerpen. Ik heb tot nu toe met twee hengels gevist en Isabel met één. Met de vergunningen die wij beiden in ons bezit hebben, mag ik in principe met vier en zij met twee hengels vissen. Zes hengels vind ik wel iets teveel van het goede, maar met vier moet makkelijk kunnen op deze ruime stek. Dat geeft me ook meteen de kans om wat te experimenteren met haakaas. Het is een cliché maar toch kan het sommige sessies echt het verschil maken. De twee hengels die ik al had in liggen, zijn voorzien van een dubbele12 mm pellet met respectievelijk crab en spicy flavour. Isabel is inmiddels overgeschakeld naar een enkele 12 mm halibut pellet en op mijn derde hengel monteer ik een kleine knoflook boilie.

 

Deze derde hengel ligt nog niet in, of de lijn wordt van de molen gerost. Tot mijn frustratie mis ik de aanbeet, maar wat een ongelofelijke aanbeet was dit. Zoals bij veel vissers zijn de gemiste aanbeten altijd afkomstig van denkbeeldige recordvissen en zo heb ik nu ook het gevoel dat ik een enorme vis heb gemist. Nog geen kwartier later krijg ik al een herkansing en nu is het wel raak. De vis blijft lang diep en is het duidelijk niet eens met wat ik van plan ben. Toch maak ik duidelijk dat ik de baas ben en een hele dikke barbeel is uiteindelijk toch de pineut.  Pas als de barbeel op de onthaakmat ligt, zie ik wat voor een grote vis dit is. Wat een magnifiek gevoel is dit, na die misser van een kwartier terug! Kort daarna is het alweer prijs. Ditmaal meldt zich een aanzienlijk kleinere barbeel, maar die tellen ook. Terwijl ik deze barbeel aan het onthaken ben, gaat de volgende hengel alweer af. Wederom geen grote, maar wel erg leuk zo’n duo-aanbeet!

 

Thuis aan de Franse Maas | Blog Nico Breevaart 5

We hebben het gewoon druk!

 

Inmiddels is het duister ingevallen en dus worden de hengeltoppen voorzien van breekstaafjes. Isabel ziet als eerste haar breekstaafje zwaaien en vangt de eerste brasem van de dag. Binnen een kwartier vangt ze er nog twee van rond de halve meter. Waar ik vaak minder blij wordt van die platten, zijn dit voor haar heuse bonusvissen en is het echt genieten geblazen met zoveel actie achter elkaar. Net op het moment dat zij haar derde brasem terugzet, vouwt mijn hengel zich dubbel en giert de molen het weer uit. We hebben het gewoon druk!

 

Deze keer is het de hengel met de dubbele spicy sausage pellets waarmee ik mag drillen. De vis voelt wederom heel goed aan. Hoewel we met hoofdlampjes vissen, blijft het toch altijd spannend in het donker wat er boven water komt. Ik voel uiteraard wel dat het barbeel is, maar pas vlak onder de kant zien we opnieuw een flinke reus het net in glijden. Voor koffie of andere versnaperingen hebben we nauwelijks tijd gehad. Bizar hoeveel activiteit we hebben gehad op de hengels.

 

Thuis aan de Franse Maas | Blog Nico Breevaart 6

La Meuse heeft ons wederom niet teleurgesteld…

 

Daarna is het gedaan met de barbeelactiviteit en komen de kopvoorns en brasems het strijdtoneel op. We vangen er daar nog een aantal en besluiten dan met een voldaan gevoel om het voor gezien te houden. Het is dan inmiddels al rond middernacht en volgende morgen willen we weer vroeg vertrekken om nog een dag in de Belgische Ardennen te gaan vissen.  La Meuse heeft ons wederom niet teleurgesteld en deze topsessie voelde dan ook echt weer als thuiskomen!

 

Nico Breevaart


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (2)

 

Jean-Pierre

Ik bevis de Franse Maas ook regelmatig maar de karpers komen er niet met regelmaat uit. Meestal zijn het kopvoorns of barbelen. Heb jij weet of de populatie karpers dun of dik gezaaid zijn?

patrick

Een 12 inch barbeelstok is wel hééél klein hé ;-)