De eerste voorjaarswedstrijden…

25 april 2016 | Jaco Verhagen

Jaco Verhagen

Specialist op de commercials

Na de vele regen en de lange tijd van voorbereiding is het dan eindelijk zover en zijn de eerste wedstrijden van de commercial competities gestart. In de aanloop naar de wedstrijden werd er door verschillende vissers volop op de verschillende vijvers getraind en voor ieder een bepaalde tactiek gekozen.

Teamoverleg over de stekverdeling…

 

Dat ook hierin de sociale media niet meer weg te denken zijn, kun je bijvoorbeeld op Facebook goed terugzien. Een goed netwerk hierin is ook een zeer bepalende factor als je zelf niet veel tijd hebt om te trainen en toch de heersende omstandigheden zo nauwkeurig mogelijk wilt weten. En zeker niet onbelangrijk: hoe werden de vissen gevangen?

 

Dutch Carp Lakes 

Mijn eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen betrof de eerste wedstrijd voor ons team en voor de DCL (Dutch Carp Lakes). Team Neobaits moest de eerste wedstijd naar Toms Creek in Lelystad, een vijver waar ook de wedstrijden van de Wintercompetitie van Witvis Totaal werden gehouden. De vangsten zijn hier altijd redelijk goed en omdat we vlak ervoor nog met een paar leden van ons team hadden getraind wisten we zo ongeveer wel hoe we het aan moesten pakken. Na de loting en de verdeling van de aan ons toebedeelde stekken waren er zeker perspectieven voor ons. De temperatuur was redelijk, alleen het stormde er bijna, er stond werkelijk een harde wind over de vijver en zeker op mijn stek was een secure en stille aasaanbieding niet mogelijk. Na het beginsignaal werden al snel de eerste vissen gevangen en ook onze andere teamleden hadden al snel hun eerste vis. Ook ik had toch al snel een vis te pakken en bij mijn volgende inzet was er direct weer een mooie  aanbeet maar deze verspeelde ik. Wij waren als team in het begin eerste, met allemaal een vis in het net, dus dat ging goed. We hadden een paar vissers op lastige stekken zitten maar deze visten een goede wedstrijd en hadden allemaal redelijk goed gevangen. Alleen bij mij stond de wind echt snoeihard op de stek en bleef een stille aanbieding onmogelijk. Ik kon dan ook slechts twee vissen aanbieden. Het lag allemaal zeer dicht bij elkaar en we werden op punten zelfs gedeeld tweede maar doordat wij een minder totaalgewicht werd dit helaas een derde plek. Als het minder had gewaaid waren de vangsten zeker een stuk hoger geweest.

 

De eerste voorjaarswedstrijden 2
Voer genoeg achter de hand/mand…

 

Witvis Totaal Carp Classics 

En dan was daar ook het begin van de Witvis Totaal Carp Classics. Deze competitie over vijf wedstrijden  is wel de belangrijkste commercial competities van het land, eentje die iedereen maar wát graag wil winnen. Ikzelf ben dan wel poule-leider maar wil iedere keer ook zo goed mogelijk presteren om zo een gooi te doen naar die mooie eindprijs. Ik zou de eerste wedstrijd op de vijver 1 van de Biesbosch moeten vissen en door flink wat informatie verzameld te hebben van enkele vissers die er al waren trainen (of er de eerste teamwedstrijd hadden gevist) had ik een aardig beeld van de aanpak. Het zou een zuinige secure visserij worden waarbij je per vis je stek op zou moeten bouwen. Ik had er dan ook het volste vertrouwen in. Maar helaas, twee dagen van tevoren was er sprake van wat vissterfte en de organisatie besloot om te verkassen naar een andere vijver. Dit werd de nieuwe commercial vijver te Driel  - Aquavita genaamd. Dit was een volstrekt onbekende vijver voor mij en er was slechts eenmaal eerder een wedstrijd gehouden dus er was nog niet veel van bekend. De zaterdag morgen daar aangekomen was de eerste indruk best goed en er lag een mooie vijver op ons te wachten met mooie steigers en begroeide oevers. Er lag in één deel van de vijver een eiland en hier zou de meeste karper zich ophouden. Hier zou naar verwachting de winnaar vandaan komen. Op het andere gedeelte van de vijver zou zich meer witvis ophouden en daar kwam ik te zitten. Het was ongeveer 1,5 meter diep op 9,5 meter en ik maakte twee voerplaatsen, één naar rechts met wat micro’s en dode maden, en één naar links met micro’s , mais en wat geknipte pieren. Hier zou ik de aanwezige platten proberen te vangen. Verder had ik op vijf deeltjes nog een voerplek en links van mij kort in het kantje ook een, waar ik wat geweekte 4,5 mm Neobaits pellets met wat mais voerde. 

 

De eerste voorjaarswedstrijden 3
Mijn eerste brasem op Aquavita…

 

Mooie forel

Het was die nacht flink koud geweest en de vangsten vielen over de gehele vijver wat tegen, en op mijn brasemlijn had ik snel in de wedstrijd mijn eerste brasem al te pakken gevolg door een mooie forel. Daarna werd het alleen maar moeilijker om een aanbeet te krijgen en in het verdere verloop van de wedstrijd wist ik slechts nog één zeelt te vangen. Ook mijn 5 meter lijn leverde geen enkele aanbeet op, en mijn laatste hoop was op de ‘margin’ gevestigd. Deze had ik al de gehele wedstrijd bijgehouden door regelmatig met de hand wat mais of wat geweekte pellets bij te gooien. Nadat ik mijn dobber liet zakken zag ik al snel een registratie van aanwezige vis, maar echt happig waren ze niet en ik  moest lang wachten en vooral wat tegen het taludje op slepen voordat mijn pen ook daadwerkelijk wegzakte. Het eerste karpertje was een feit. 

 

Na lang wachten en veel proberen werd er nog een tweede vandaan getoverd, maar dat was het dan toch echt wel met mijn vangsten op Aquavita. Na het wegen bleek de eilandsector met een goede 10,7 kilo te zijn gewonnen en onze sector werd gewonnen met 8,7 kilo. Ikzelf had 5,7 kilo en werd hiermee vierde. Niet echt super, maar ik denk dat er niet veel meer in gezeten had voor mij. Ik had lekker dun gevist met 10/00 op de brasemlijn en in de kant 12/00, verder was het water een spiegel en kon je lekker scherp vissen. Maar als de vis niet wil happen...

 

In mei zitten we volop in de wedstrijden en het is te hopen dat het weer ook meewerkt en dat het wat warmer wordt. Hier zal de karper zeker op reageren en zullen de vangsten zeker beter worden.   

 

De eerste voorjaarswedstrijden 4
Hopelijk meer karper als het volgende keer wat warmer is!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.