Lot verslaving – Blog Nico Breevaart

18 april 2016 | Nico Breevaart

Nico Breevaart

Barbeelspecialist

Al jaren combineren wij gezinsvakanties met het vissen. Het liefst bivakkeren wij in een accommodatie in de nabijheid of nog beter direct aan het water. Zo zaten we onder andere al aan de Deense rivier de Gudena, prachtig grote meren in Zweden en Denemarken, de Franse rivieren de Dordogne en de Loire, totdat we een jaar of acht geleden voor het eerst de rivier de Lot aandeden. We hadden een prachtige accommodatie met zwembad geboekt en ik had iets gelezen over barbelen, dus alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie aanwezig, zou ik zeggen.

 

Vanaf het eerste moment dat ik oog in oog met deze rivier sta, voel ik een enorme connectie. De Lot ligt in een prachtige omgeving met een heerlijk klimaat en bovendien een magische bezetting onder de waterspiegel. Het wemelt er van de dikke karpers, enorme meervallen en plenty of witvis! Tijdens die eerste week had ik de pech dat het in de week voor ons bezoek flink geregend had en de rivier fors stroomde. Toch wist ik binnen vijf minuten mijn eerste barbeel al te vangen. Eind die week stond de teller op rond de 25 van deze Franse krachtpatsers. Wat heb ik die week daar genoten en nu, acht jaar en tien vakanties aan de Lot later, kan ik zeggen dat die eerste vakantie voor mij het begin was van een soort verslaving. Elk jaar bekruipt me het gevoel dat ik terug moet naar die rivier! Gelukkig heeft de rest van mijn gezin hetzelfde gevoel en zijn we ook elk weer jaar weer minimaal één keer terug geweest. 

 

Lot verslaving 2

Een heerlijk klimaat, schitterende natuur en nog eens een waar barbeelwalhalla ook!

 

De Lot wordt om de zoveel kilometer onderbroken door een stuw. Deze stuwen zijn gebouwd om bij hoog water de rivier beter te reguleren en de omgeving tegen overstroming te behoeden. Ik ben er inmiddels wel achter dat elk stuwvak zo zijn eigen spelregels heeft. Het stuwvak waarin ik die eerste vakantie viste, bleek bijvoorbeeld echt een waar barbeelwalhalla. Andere witvissoorten behalve brasem vang je daar nauwelijks en het vangen van aantallen is daar eerder regel dan uitzondering. Twee jaar terug ving ik er in twee weken meer dan 200 barbelen en dan viste ik maar een paar uur per dag.

 

Lot verslaving 3

Het kón hier niet op!

 

In de jaren na die eerste vakantie zijn we ook andere delen aan de Lot gaan verkennen en tot mijn grote verbazing was het 50 km stroomafwaarts echt gedaan met de barbelen. Ik heb daar hele weken gevist zonder ook maar één een barbeel te zien. Echt bizar tot op zo’n relatief korte afstand er een totaal verschil in witvisbestand heerst. De barbeel en brasem hebben qua witvis plaatsgemaakt voor kolblei, kolblei en nog eens kolblei…

 

Lot verslaving 5

Heel vreemd: een vak met alleen maar kolblei, kolblei en nog eens kolblei…

 

Tijdens onze laatste vakantie verbleven we in een gedeelte van de Lot zo’n beetje in het midden van die tussenliggende 50 km die ik eerder beschreef. Ik had dus ook stilletjes de hoop dat dit een soort van mixed-zone zou zijn van beide viswerelden die ik tegen ben gekomen aan de Lot. Mijn strijdplan vooraf was om met groot aas te gaan vissen. Pellets van 12 mm zijn een makkelijke prooi voor de brasem en de kolblei. Eerdere sessies had ik één en ander uitgeprobeerd en ik ving zelfs barbelen van nog geen halve meter aan 30 mm boilies. Van brasem of kolblei had ik bij dergelijk groot aas nauwelijks hinder. Bijkomend voordeel is dat de kans op karper of meerval groter wordt en daar ben ik ook niet vies van!

 

Lot verslaving 5

Kleine monstertjes worden groot…

 

Ik startte die eerste avond met twee 1.75 lb hengels, voorzien van een dubbele 18 mm halibut pellet. De derde hengel viste ik met knoflook boilies van 22 mm. De eigenaar van de accommodatie verbleef in een huis iets verderop en kwam mij de eerste avond even opzoeken. Ik begreep van hem dat er de week voordien twee karpervissers hadden gezeten en dat zij in die hele week geen karper hadden gevangen en slechts één meerval. Barbeel zei hem helemaal niets en hij aanschouwde mijn hengels met een soort van minachting. Met deze sprietjes van hengels ging ik echt geen grote vissen op de kant krijgen… Of ik wel wist hoe sterk de vissen hier zijn!

 

Binnen twee uur volgt een ware explosie op één van mijn hengels. De Baitrunner giert en ik moet opschieten, want het is natuurlijk precies de hengel waarvan ik de montage onder de overhangende boom had gedropt. Mijn hengel staat bij het drillen hoepelkrom en ik moet alle zeilen bijzetten om de vis uit de takken en andere obstakels te houden. Na 10 minuten drillen doemt er een monster voor me op. Een hele dikke schubkarper glijdt het net in en ik krijg de vis met moeite op de steiger getild. Na meting blijkt deze jongen 95 cm lang te zijn en ik schat ‘m zeker 15 kilo. Wat een start en wat leuk dat de enigszins ontgoochelde eigenaar hiervan getuige mocht zijn. Hij had nog nooit zoiets gezien. Dergelijke vissen op zulk licht materiaal.

 

Lot verslaving 6

Vanaf het eigen terras. Wat wil je nog meer!

 

Het was die hele week rond de 30 graden en overdag was de aantrekkingskracht van het zwembad groter dan het vertoeven achter de hengels. Eind van de middag verdween de zon langzaam van de visstek en gingen de hengels weer in. Ik ving de dagen daarop volgend nog een mooie kleine spiegelkarper, een meerval van een halve meter en met regelmaat een bak van een kopvoorn en winde. Barbeel liet zich hier nog niet zien. Twee dagen heb ik kleiner aas geprobeerd en de stek met hennep bestookt. Ik kreeg de ene aanbeet na de andere, echt ongekende actie op de hengels. Het resultaat was een verbluffend aantal kolbleien, een paar kopvoorns en windes en een grote blankvoorn voor ruim 40 cm. Ook deze dagen echter geen teken van de door mij zo geliefde barbeaux.

 

Lot verslaving 7

Baksteen van dik in de 40 cm.

 

Gelukkig heb ik in een dergelijke week altijd nog een escape. De stek van mijn eerste vakantie ligt op een half uurtje rijden en ergens eind van de week bekruipt mij het gevoel dat ik hier gewoon even naar toe moet. Die betreffende dag vang ik in nog geen drie uurtjes vissen 25 barbelen! Aanbeten om van te watertanden en mijn barbeelbatterij is na deze sessie weer 100% opgeladen. De laatste avond liggen de hengels weer in en speel ik bij de stek een potje yahtzee met Isabel. Uit het niets giert de Baitrunner en de dobbelstenen vliegen in het rond. Na het oppakken van de hengel voel ik een vis van de buitencategorie. Wat een brute kracht heeft deze vis! Tergend langzaam krijg ik de vis dichterbij en na een kwartier heb ik compleet verzuurde armen. 

 

Lot verslaving 8

Over dergelijke ‘bijvangsten’ hoor je mij niet klagen!

 

Uiteindelijk trek ik toch aan het langste eind en mag ik een waar ‘rivermonster’ scheppen. Deze meerval is echt de kers op de taart van deze vakantie en een fantastische afsluiter. Deze stek leverde geen barbelen op, maar met dergelijke ‘bijvangsten’ hoor je mij niet klagen. De volgende Lot-vakantie staat alweer gepland op wederom een nieuwe locatie in een deel waar de barbelen ook niet mainstream zijn. Ik zie wederom een uitdaging en ben benieuwd of het daar wel gaat lukken om barbeel te vangen. Het zal nog een hele kluif worden om van mijn verslaving af te komen…


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.